Τι πρέπει να γνωρίζεις για το σεξουαλικό παρελθόν του συντρόφου σου; - Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με την σχέση μας (φωτό)
Έχει σημασία ο αριθμός ερωτικών συντρόφων;
Πόσο εύκολο είναι να μιλήσουμε ειλικρινά για το τι μας αρέσει και τι όχι στο σεξ με το σύντροφό μας; Και πόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσουμε επίσης ειλικρινά για τις προηγούμενες σχέσεις μας μαζί του;
Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί πόσα ζευγάρια χαλάνε τη σχέση τους επειδή θέλουν να γνωρίζουν όλη τη παρελθοντική σεξουαλική ζωή ο ένας του άλλου και μετά αρχίζουν τις συγκρίσεις; Πες μου, είμαι καλύτερος από τον πρώην σου; Τον σκέφτεσαι ακόμη; ή Έκανες και σε εκείνη αυτά που κάνεις σε εμένα; Ήταν πιο θερμή εκείνη; Βέβαια, με εκείνη ήσουν διαφορετικός!
Σίγουρα, λέμε πως μία σχέση για να είναι υγιής και να μετράει στο χρόνο, χρειάζεται πέρα από την οικειότητα και την επικοινωνία, να υπάρχει και μία καλή σεξουαλική ζωή. Πόσο εύκολο όμως είναι να μιλήσουμε ειλικρινά για το τι μας αρέσει και τι όχι στο σεξ με το σύντροφό μας; Και πόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσουμε επίσης ειλικρινά για τις προηγούμενες σχέσεις μας μαζί του; Πρέπει να γνωρίζω το παρελθόν του; Τι και μέχρι που «πρέπει» να ξέρω;
Γράφει η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα
Έχει σημασία ο αριθμός ερωτικών συντρόφων;
Μπορεί να φαίνεται όμορφο και ρομαντικό να μοιραστούμε με το σύντροφό μας την πρώτη μας σεξουαλική εμπειρία και τις ιστορίες της σεξουαλικής μας αφύπνισης, για να γνωριστούμε καλύτερα και να θυμηθούμε ίσως και λίγο τις πρώτες μας σεξουαλικές φορές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον αριθμό των παρελθοντικών ερωτικών μας συντρόφων ή τις περιστασιακές γνωριμίες της μιας βραδιάς, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να σχηματιστεί η εντύπωση πως ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σοβαρά σε μία σχέση.
Μπορεί το παρελθόν μας να μας χαρακτηρίζει γενικότερα και να λέει πράγματα για εμάς, αλλά δεν είναι και πανάκεια. Μπορεί σε μία φάση της ζωής μας να κάναμε «τρέλες», να θέλαμε να «ξεδώσουμε», να πειραματιστούμε σεξουαλικά και να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες. Δεν σημαίνει όμως πως αυτό θα το κάνουμε και σε όλη μας τη ζωή! Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να κακοχαρακτηριστούμε και να γίνουμε «το κακό παιδί».
Διαβάστε ακόμα: Οι ψυχολογικές παράμετροι που επηρεάζουν την απόφασή σας να παραμείνετε σε μια τελειωμένη σχέση - Αξίζει να θυσιάζετε την ευτυχία σας ;
Η σεξουαλική υγεία χρειάζεται προστασία!
Είναι δύσκολο να κάνεις μία νέα σχέση ή να προχωρήσεις σοβαρά ακόμα και σε γάμο, όταν δεν γνωρίζεις αν ο σύντροφός σου είναι σεξουαλικά υγιής. Μάλιστα, λέμε πως αυτή είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να έχει γίνει νωρίς στη σχέση σας, κυρίως όταν έρχεται η ώρα να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό προς αποφυγή κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος που μπορεί να υπάρχει σε κάποιον από τους δυο σας.
Μπορεί λοιπόν, να φαίνεται δύσκολο να μιλήσεις για το σεξουαλικό παρελθόν με το άλλο μέλος της σχέσης, παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για θέματα υγείας, καλό είναι να αφήσουμε τις ντροπές στην άκρη. Αυτό βέβαια, μπορεί και πάλι να αποφευχθεί, αν αποφασίσετε και οι δυο σας να κάνετε εξετάσεις για τα ΣΜΝ και να δείτε αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ή όχι, που ίσως είναι και ο πιο σωστός τρόπος, πριν αφήσετε τις προφυλάξεις στην άκρη…
«Θέλω να ρωτήσω, θέλω να μάθω…»
Μπορείς να ρωτήσεις αν θέλεις, όχι όμως για το παρελθόν αλλά για το παρόν. Ρώτησε το σύντροφό σου τι του αρέσει, τι θα ήθελε να κάνετε σεξουαλικά, τι απολαμβάνει περισσότερο, ποιες φαντασιώσεις θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σου και εσύ μαζί του. Το να γνωρίζει ο ένας τι αρέσει στον άλλον σεξουαλικά, είναι μια συναρπαστική διαδικασία ανακάλυψης αλλά και αυτό-αποκάλυψης, που τρέφεται από μία αυθεντική «περιέργεια» αλλά και μια πραγματική επιθυμία να ευχαριστηθείτε ο ένας τον άλλον!
Μείνε στο «Τώρα»
Μπορείτε να μοιραστείτε, όχι τις παρελθοντικές σεξουαλικές εμπειρίες για να νιώσετε πως είστε κοντά και ότι μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλον, αλλά αυτά που σας αρέσουν και θα θέλατε να κάνετε ο ένας στον άλλον, όπως μία φαντασίωση, μία ιδέα, μία ερωτική επιθυμία.
Δεν ωφελεί σε τίποτα το να καυχηθείς για το τι έχετε κάνει ή για να δείξεις την …εμπειρία σου, αντίθετα δηλώνει ψυχοσυναισθηματική ανωριμότητα μία τέτοιου είδους συμπεριφορά. Μάλιστα, όσο περισσότερο μοιραζόμαστε τις επιθυμίες μας, τόσο πιο πολύ βοηθάμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει πιθανές ντροπές και φοβίες γύρω από σεξουαλικά ζητήματα και τόσο πιο πιθανό είναι να αυξήσουμε τη διάρκεια της σχέσης μας.
Τι είναι καλό να μην πεις;
Όσο πρόθυμοι και να είστε και οι δυο σας για ένα άνοιγμα ο ένας στον άλλον, μιλώντας για το σεξουαλικό παρελθόν και να μάθεις και το δικό του/της, κάποια πράγματα και πάλι θα πρέπει να μην γίνουν γνωστά, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις σεξουαλική συμπεριφορά προηγούμενων ερωτικών συντρόφων για δύο λόγους: από τη μία δεν είναι σωστό να εκθέσεις τον/την πρώην σου – εσένα θα σου άρεσε αυτό; Και δεύτερον, όσο περισσότερα λες, τόσο διακινδυνεύεις τη σχέση σου…
Διαβάστε ακόμα: Αυτοί είναι οι λόγοι που οι άνδρες είναι παθητικοί στις σχέσεις & στον γάμο τους – Όσα λένε οι ψυχολόγοι
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr