Mélanie Berger-Volle, ετών 102! Η φλόγα θα ανάψει σε 7 περιοχές της Loire - Η γηραιότερη λαμπαδηδρόμος, παλιά αντιστασιακή! (φωτό-βίντεο)

«Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός»

Στα 102 της χρόνια και ο αγώνας της δεν έχει τελειώσει!

Η Mélanie Berger-Volle επιλέχθηκε να μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα στο Saint-Étienne στις 22 Ιουνίου.

Αυτή η αντιστασιακή κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν μπορεί να πιστέψει ότι είχε επιλεγεί από το τμήμα του Λίγηρα και το δημαρχείο του Saint-Étienne.

Το βάρος της δάδας την ανησύχησε λίγο, αλλά δεν υπήρχε θέμα άρνησης.

«Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός», εξηγεί αυτή η μικροκαμωμένη γυναίκα, που μέχρι και σήμερα περπατάει για μια ώρα κάθε μέρα.

Το who is who της  Mélanie Berger-Volle

Γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στη Βιέννη-Leopoldstadt. Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έμαθε να κατασκευάζει κορσέ ως μέρος της μαθητείας της, ώστε να γίνει μοδίστρα.

Λέει ότι ανέπτυξε πολιτικές σκέψεις από την ηλικία των 13 ετών.

Κοινωνικοποιημένη πολιτικά στο εργατικό κίνημα, από την ηλικία των 15 ετών, συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Αυστροφασισμού.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, εντάχθηκε στο κόμμα των Επαναστατικών Σοσιαλιστών της Αυστρίας (RSÖ). Τα μέλη αυτού του απαγορευμένου πάρτι συναντήθηκαν σε μια παραλία γυμνιστών στο Lobau.

Λέει σε συνέντευξή της ότι εκεί ξεκίνησε τις πρώτες της πολιτικές συζητήσεις, γυμνή. Λίγο αργότερα, εντάχθηκε στη διεθνιστική και αντισταλινική οργάνωση των Επαναστατικών Κομμουνιστών της Αυστρίας (RKÖ).

Τον Μάιο του 1938, απειλούμενη με φυλάκιση ως Εβραία και κομμουνίστρια μετά το Anschluss , διέσχισε τη Γερμανία με ωτοστόπ στην Αμβέρσα του Βελγίου, όπου έμεινε παράνομα.

Πέρασε στη Γαλλία με φίλους στις αρχές του 1939 ανάμεσα στους συνοριακούς εργάτες, ντυμένη σαν άντρας.

Στο Παρίσι, προστατεύτηκε αρχικά με το γαλλικό και γερμανικό όνομά της και μάλιστα έλαβε μια πολυπόθητη άδεια διαμονής.

Στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , ωστόσο, διώχθηκε όπως και άλλοι αντιφασίστες και μεταφέρθηκε στο Clermont-Ferrand. 

Στις 26 Ιανουαρίου 1942, συνελήφθη από την αστυνομία της Τουλούζης στο και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Montauban όπου ανακρίθηκε, ξυλοκοπήθηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη φυλακή Saint-Michel στην Τουλούζη.


linkswende.org

Στις 18 Δεκεμβρίου 1942, καταδικάστηκε από το Εφετείο της Τουλούζης σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και 20 χρόνια απαγόρευση ταξιδιού για «κομμουνιστικές και αναρχικές δραστηριότητες» και για διανομή φυλλαδίων για σκοπούς προπαγάνδας που ενδέχεται να βλάψουν το εθνικό συμφέρον.

Μετά τη δίκη της, μεταφέρθηκε στη φυλακή Baumettes στη Μασσαλία , όπου φυλακίστηκε με άλλες τρεις γυναίκες, τη Jeanne Katzenstein, τη Madeleine Goetzmann και τη Margot Usclat.

Αφού μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο του 1943 στο νοσοκομείο της φυλακής για να νοσηλευτεί για οξύ ίκτερο, αφέθηκε ελεύθερη σε μια θεαματική δράση από μέλη της ομάδας της που ενώθηκαν από έναν στρατιώτη με τη στολή της Βέρμαχτ που ήθελε να λιποτακτήσει και είχε πειστεί να συμμετάσχει σε αυτή τη δράση.

«Ήμασταν μια αυστριακή ομάδα, στην οποία υπήρχαν και Γερμανοί. Δημοσιεύσαμε κείμενα στα γερμανικά που εξηγούσαν στους στρατιώτες τι είναι ο εθνικοσοσιαλισμός. Δεν ήταν βέβαια εύκολη δουλειά γιατί χάσαμε πολλούς φίλους, αλλά αποκτήσαμε και νέους. Ανάμεσά τους ήταν ένας στρατιώτης που με βοήθησε να πάρω από τη φυλακή», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξη της.

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε στο Παρίσι και έγινε Γαλλίδα υπήκοος το 1947. Επισκεπτόμενη τους γονείς της στην Αυστρία, γνώρισε τον Γάλλο δημοσιογράφο Lucien Volle, τον μέλλοντα σύζυγό της.


loire.fr

Ο Βόλε είχε ευθύνες στην Αντίσταση και ήταν γνωστός ως "Καπετάν Λούλου" στην αντιστασιακή ομάδα "Λαφαγιέτ" στο Haute-Loire.

Αφού έζησε στη Βιέννη για 10 χρόνια, το ζευγάρι επέστρεψε στη Γαλλία, στο Drancy.

Η Mélanie Berger-Volle εργάστηκε για τον δήμο Drancy. Αυτή και ο σύζυγός της συμμετείχαν σε διάφορες ενώσεις πρώην αγωνιστών της αντίστασης, όπως η ANACR (Εθνική Ένωση Βετεράνων της Αντίστασης). Μετά τη συνταξιοδότηση, το ζευγάρι μετακόμισε στο Haute-Loire και αφοσιώθηκε μαζί στη μνήμη μέχρι το θάνατο του Lucien Volle στις 4 Αυγούστου 2012.

Έλαβε όλες τις τιμητικές διακρίσεις της Αντίστασης καθώς και το Μετάλλιο Escapees.

Στις 19 Ιουνίου 2015, η Αυστριακή Πρέσβης Ursula Plassnik του απένειμε το Χρυσό Αξίωμα της Δημοκρατίας της Αυστρίας, που απονέμεται από τον Αυστριακό Πρόεδρο Heinz Fischer , κατά τη διάρκεια τελετής στην Αυστριακή Πρεσβεία στο Παρίσι.

Η Mélanie Berger-Volle ζει πλέον μόνιμα στο Saint-Étienne.

"Ακόμη και ως παιδί, ήμουν λίγο επαναστάτης. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί υπήρχαν φτωχοί και πλούσιοι. Δεν μπορούσα να καταλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι επειδή έχουν άλλο χρώμα δέρματος ή άλλη θρησκεία. Ποτέ δεν ήθελα να το καταλάβω. Πάντα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Θέλω ακόμα να το αλλάξω αλλά δυστυχώς δεν θα μπορώ πια.", σημειώνει η 102 ετών Melanie.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr