13χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο: "Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα άγριο κουπί" - Μανιακός με την καθαριότητα - Πως βγήκε η φράση "καλέ μου άνθρωπε" (φωτό & βίντεο)
Θανάσης Βέγγος ο άνθρωπος που τον χαρακτήριζε η καλοσύνη, η απλότητα και η ταπεινότητα.
Θανάσης Βέγγος, κωμικός ή δραματικός ηθοποιός; Τον γνωρίσαμε ως άνθρωπο που επί δεκαετίες προσέφερε απλόχερα το γέλιο, όμως αν παρατηρήσετε καλά τη στάση του, τα γεγονότα που αναφέρει δεν κάνει κωμωδία, αλλά είναι ένας τραγικός αντάξιος των αρχαίων.
"Κλαυσίγελος" η μόνη λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την απόδοση των ρόλων του.
Άνθρωπος που τον χαρακτήριζε η καλοσύνη, η απλότητα και η ταπεινότητα.
Ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από κοντά μας μία μέσα σαν σήμερα όπου το ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαΐου 2011, πριν από 13 χρόνια.
Γεννημένος στο Νέο Φάληρο το 1927, με καταγωγή από την Αμοργό, από την πλευρά της μητέρας του Ευδοκίας. Ο πατέρας του, Βασίλης Βέγγος, δούλευε ως τεχνίτης σε μια επιχείρηση ηλεκτρισμού και συνεργάστηκε με ομάδα του ΕΛΑΣ προκειμένου να αποτρέψει ανατίναξή της από τους Γερμανούς. Η ανταμοιβή του ήταν να απολυθεί μετά την κατοχή, εξαιτίας των αριστερών φρονημάτων του.
Την εποχή που γυριζόταν η ταινία «Ο Δράκος» (1956) παντρεύτηκε την Ασημίνα Καρύδη, με την οποία έμεινε μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Απέκτησαν μαζί δύο γιούς, τον Βασίλη και τον Χάρη, οι οποίοι στη συνέχεια του χάρισαν εγγόνια τα οποία και υπεραγαπούσε.
Όπως μάλιστα έχει δηλώσει η σύζυγός του: «Η αγάπη του Θανάση ήταν τόσο μεγάλη για τη Νίκη και τον Θανασάκη που σχεδόν έκλαιγε κάθε φορά που άκουγε το όνομά τους. Είχε λατρεία για τα δύο του εγγόνια και τίποτα δεν μπορούσε να την επισκιάσει. Ούτε τα μικροπροβλήματα υγείας. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το πάθος του για αυτά».
Η καλοσύνη και η ευγένεια ήταν στάση ζωής για τον Θανάση Βέγγο. Η έκφραση «Καλέ μου άνθρωπε» βγήκε μέσα από την ψυχή του, απευθυνόμενος στους απλούς ανθρώπους, γιατί σε αυτούς απευθυνόταν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιαννίδης στη «Μηχανή του Χρόνου», μια ημέρα τυχαία ο Θανάσης Βέγγος έπεσε πάνω σε ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο άνδρας αναγνώρισε τον ηθοποιό και τον πλησίασε για του μιλήσει. «Καλέ μου άνθρωπε σ’ ευχαριστώ για τις ταινίες και για το γέλιο που μας χαρίζεις. Όταν σε βλέπω στον κινηματογράφο ξαλαφρώνω για τρεις μέρες από τις έννοιες μου», του είπε. Τα λόγια του καθώς φαίνεται επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον Θανάση Βέγγο και μέσα σε αυτή την ειλικρινή έκφραση, βρήκε και ο ίδιος τη δική του αλήθεια.
Ο Θανάσης Βέγγος δούλεψε σκληρά για να επιβιώσει και είχε δύσκολη ζωή. «Μακελεμένος λειτουργούσα. Βολεμένος ποτέ», έχει πει στο παρελθόν.
Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα άγριο κουπί
Υπηρέτησε στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε στο πετσί του τον εξευτελισμό, τα βασανιστήρια, το μίσος, αλλά και την αλληλεγγύη, τη φιλία (εκ των οποίων μία, καθοριστική, με τον Νίκο Κούνδουρο) και τη θυσία για ιδανικά.
Το ταλέντο, το μοναδικό ύφος και οι αυτοσχεδιασμοί του ήταν αυτά που τον βοήθησαν να κερδίσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή και χωρίς να έχει αποφοιτήσει από κάποια σχολή.
Ταυτίστηκε με τον αεικίνητο άνθρωπο και μέχρι σήμερα έχει μείνει να λέμε «τρέχω σαν Βέγγος».
Παρακολουθείστε τη μοναδική συνέντευξη του θανάση Βεγγου στον Νάσο Αθανασίου
Το καθάριο βλέμμα του, η σεμνή ζωή του αλλά και η υστεροφημία του, είναι λίγα από όσα αποδεικνύουν τη μοναδικότητα και το ποιόν του Θανάση Βέγγου.
Νίκος Κούνδουρος
«Ήταν η αθωότητα προσωποποιημένη. Δεν πήρε ποτέ χαμπάρι πως τον αγαπούσε όλη η Ελλάδα. Η φύση του δεν του επέτρεψε να ενσωματώσει αυτή τη δόξα. Δεν είχε παράπονα γιατί και όσους επάινους άκουσε πίστευε πως δεν τους δικαιούταν, πως ήταν για άλλον»
Δημήτρης Πιατάς
«Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν πραγματικά φωτεινός, αν και έκανε ένα επάγγελμα που ήταν κατεξοχήν ανταγωνιστικό. Κατάφερε να διεκδικεί την προσωπική του σεμνότητα, λέγοντας τα λιγότερα πράγματα και κάνοντας τα περισσότερα στη δουλειά του. Ο Θανάσης ήταν αυτό που δεν χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους ανθρώπους της χώρας μας»
Ντίνος Κατσουρίδης
«Είναι δύσκολες οι δηλώσεις αυτή τη στιγμή» μας είπε ο Ντίνος Κατσουρίδης. «Ο Βέγγος είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Δεκαέξι χρόνια περπατήσαμε χέρι χέρι μαζί. Δεκατέσσερις ταινίες δικές του και δικές μου. Είμαι συγκλονισμένος».
Άννα Φόνσου
«Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, συντηρητικός και οικογενειάρχης»
Βάσια Τριφύλλη
«Ήταν χαρά θεού, άξιζε μόνο να τον χαζεύεις. Όχι να μιλάς μαζί του αλλά να τον βλέπεις να κινείται».
Κατερίνα Παπουτσάκη
«Γενναιόδωρος άνθρωπος που αυτό πρέσβευε μέσα από τις ταινίες και τον ρόλο που επέλεγε. Είναι τόσο συγκινητικό το αληθινό, που όταν το συναντάς λες “υπάρχει ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο”».
Τάσος Ζωγράφος
«Το λιγότερο που φοβήθηκε ήταν η Μακρόνησος. Πιο πολύ φοβόταν τη σκόνη, όχι τα μικρόβια. Μανιώδης με την καθαριότητα, δεν είχαμε νερό να πιούμε κι αυτός κοίταζε πώς να ξεσκονίσει και να γυρίσει τις τσέπες του ανάποδα μην έχουν μέσα χνούδι. Εννοείται τσέπες αμεταχείριστες, παρθένες, γιατί δεν είχαμε δα να βάλουμε κάτι μέσα».
Φοίβος Δεληβοριάς
«Όταν ήρθε ο Θανάσης Βέγγος στο στούντιο (να ηχογραφήσει ένα ραπ τραγούδι του Φοίβου), βάλαμε το τραγούδι να παίζει. Ο Βέγγος είχε μια σχεδόν πανικόβλητη έκφραση στο πρόσωπό του, κοίταζε δεξιά κι αριστερά σαν χαμένος. Αισθάνθηκα φρικτά. Το ψέμα της παιδικής μου ηλικίας, μάλλον ήταν γραφτό να παραμείνει ψέμα. Σηκώθηκα αποφασιστικά και του είπα: “Κύριε Βέγγο, αν δεν σας αρέσει το τραγούδι, στʼ αλήθεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε υποχρεωμένος να το πείτε”. Με κοίταξε σαν να τον ξυπνούσα από όνειρο και είπε “Όχι, δεν φταίει το τραγούδι. Το στούντιο θέλει σφουγγάρισμα!”
Μας ζήτησε, λοιπόν, σφουγγαρίστρα και κουβά και αφού έκανε τον θάλαμο λαμπίκο, μπήκε και το τραγούδησε με την πρώτη».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr