Ευτυχισμένα γενέθλια Valentino! 92 χρονών έγινε ο κορυφαίος Ιταλός designer - Ο αγαπημένος της Jackie Kennedy-Onassis (φωτό)

Έχει ντύσει σπουδαίες γυναίκες

Τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Valentino Garavani.

Ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής μόδας έγινε κι επίσημα 92 ετών.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό γεγονός ας κάνουμε μία αναδρομή στη ζωή του ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στη μόδα και δημιούργησε έναν οίκο που έντυσε (και ντύνει) σπουδαία ονόματα.

Ο Valentino Garavani γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1932 στη Λομβαρδία της Βόρειας Ιταλίας. Λάτρευε τη μόδα από νεαρή ηλικία και σύχναζε στο θέατρο και την όπερα όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάζει τα πολυτελή κοστούμια. "Μαγεύτηκα από αυτά τα βραδινά φορέματα, τις παγιέτες, όλη αυτή τη λάμψη. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα παρά να ασχοληθώ με το σχέδιο", έχει πει σε συνέντευξή του.

Σε ηλικία 17 ετών, με τη βοήθεια της μητέρας και του πατέρα του, ο Valentino μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει μόδα στην περίφημη École des Beaux-Arts και στο Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Μετά την αποφοίτησή του, έγινε μαθητευόμενος και εξέλιξε την τέχνη του στη ραπτική στους Jean Dessés και Guy Laroche. Μετά από μερικά χρόνια στο Παρίσι, μετακόμισε στη Ρώμη και το 1959, με τη βοήθεια του πατέρα του και ενός συνεργάτη του, άνοιξε τον ομώνυμο οίκο μόδας.

Ο πρώτος χρόνος ήταν απολύτως αποτυχημένος και ο οίκος θα είχε πτωχεύσει πριν συμπληρώσει δώδεκα μήνες ζωής, εάν ο Valentino δεν είχε γνωρίσει τυχαία στο Café de Paris στη via Veneto της Ρώμης τον Giancarlo Giammetti, έναν νεαρό φοιτητή αρχιτεκτονικής που αργότερα θα γινόταν πρόεδρος της εταιρείας.

"Με ρώτησε αν μπορούσε να με επισκεφτεί στον οίκο μόδας και όταν ήρθε είπε, "Τι βαρετή ζωή που έχω!”. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε ότι δεν τον ενδιέφερε πια να γίνει αρχιτέκτονας και πρότεινε να ασχοληθεί με τον οίκο μόδας", έχει πει ο Garavani μιλώντας για τη γνωριμία τους σε συνέντευξή του. Ο Giammetti πράγματι δεν δίστασε να σταματήσει τις σπουδές του και να γίνει συνέταιρος του Valentino, αναλαμβάνοντας όλο το κομμάτι που δεν ήταν μέρος της δημιουργίας.

instagram @realmvalentino

Ο Valentino ήταν τότε 22 ετών, ο Giammetti 22 και οι δυο τους έγιναν αχώριστοι, στη δουλειά και στη ζωή, μια σχέση που διαρκεί μέχρι σήμερα. 

Οι celebrities επιλέγουν Valentino

Ο Valentino Garavani έχει ντύσει περισσότερους σημαντικούς αξιωματούχους, πιο πολλές πρώτες κυρίες, διασημότητες και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς από οποιονδήποτε άλλο σχεδιαστή.

Ο κύκλος των λαμπερών γυναικών που λάτρεψαν τις δημιουργίες του -γνωστός και με το υποκοριστικό "Val's Gals"- περιλαμβάνει από την Elizabeth Taylor μέχρι την Anne Hathaway, όμως ξεχωριστή θέση κατέχει η Jacqueline Kennedy-Onassis, η οποία συνέβαλε καταλυτικά στη μεγάλη επιτυχία του.

Η "Jackie O" ήταν φαν και άλλων οίκων, όπως ο  Givenchy  και ο Dior, αλλά ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με το στυλ του Valentino Garavani όταν ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της, του προέδρου John F. Kennedy, του παρήγγειλε να της ράψει έξι ασπρόμαυρα φορέματα υψηλής ραπτικής τα οποία φορούσε κατά τη διάρκεια του πένθους της.

Οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι και η Τζάκι συνέχισε να φοράει σχεδόν αποκλειστικά σχέδια Valentino. Ήταν εκείνος που σχεδίασε το εμβληματικό πλέον φόρεμα για τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1968 – το ιβουάρ νυφικό με το λαιμό-ζιβάγκο και την πλισέ φούστα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θέση του Valentino στο πάνθεον της μόδας.

Μαζί με τους Versace , Elie Saab και Saint Laurent, o Valentino παραμένει ένας από τους αγαπημένους σχεδιαστές των σταρ για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.

instagram @realmrvalentino

Το 2001, η Julia Roberts παρέλαβε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Erin Brockovich φορώντας ένα vintage φόρεμα από τη συλλογή υψηλής ραπτικής του 1992 του Valentino, παραβιάζοντας έναν βασικό μέχρι τότε κανόνα των εμφανίσεων στις απονομές που ήθελε τις διασημότητες που συμμετέχουν να φορούν καινούρια outfits σχεδιασμένα ειδικά για την τελετή.

Ο Valentino είχε δηλώσει ανοιχτά την ερωτική του προτίμηση σε άτομα του ίδιου φίλου.

Έπειτα από μερικές ατυχείς σχέσεις τώρα ζει σε έναν πύργο του 17ου αιώνα έξω από το Παρίσι, με τον σύντροφό του από τη δεκαετία του ‘80, Bruce Hoeksema.

Διαβάστε ακόμη: Οι γαλαζοαίματες φοράνε Valentino - Η Λαίδη Νταϊάνα & η Σοφία της Αυστρίας με μνημειώδεις δημιουργίες - Clotilde στο γάμο της με τον πρίγκιπα της Βενετίας με ονειρικό νυφικό (φώτο)

Διαβάστε ακόμη: Giorgio Armani, Valentino Garavani, Gianni Versace: Όλη η μόδα της Ιταλίας σε μια vintage φωτογραφία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ