Vintage pic από τη Eurovision του 1976: Η Μαρίζα Κωχ απαγγέλει ένα μοιρολόι για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - «Παναγιά μου, Παναγιά μου»

 ”Δεν μπορείτε να βγείτε στη σκηνή γιατί έχουμε πληροφορία για ελεύθερο σκοπευτή”

Στον παλμό της Eurovision είναι αφιερωμένη η σημερινή vintage φωτογραφία.

Μέσα από τον ενημερωμένο λογαριασμό της, η Έλενα Μακρή μοιράστηκε ένα ασπρόμαυρο ενσταντανέ, το οποίο "κρύβει" μία απίστευτη ιστορία.

Πρωταγωνίστρια είναι η Μαρίζα Κωχ, με τη συμμετοχή της στον μουσικό διαγωνισμό του 1976.

Μια ιδιαίτερη ελληνική συμμετοχή: Η Μαρίζα Κωχ είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision το 1976 με το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου», ένα μοιρολόι που θύμιζε την πρόσφατη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Η ίδια είχε αφηγηθεί: «Ένα βράδυ χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ζητώντας μου ένα μοιρολόι για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο για να πάω με αυτό στη Eurovision.

 Φτάνοντας στη Χάγη μάθαμε ότι είχε προγραμματιστεί μια διαδήλωση των Τούρκων που θα έρχονταν από όλα τα κράτη της Ευρώπης. 60.000 διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην εμφανιστεί το τραγούδι.

Τραγούδησα στα αγγλικά στην τζενεράλε, το κατάλαβαν και χτυπούσαν με τα δοξάρια πάνω στα βιολιά. Έκαναν μία προσωπική διαμαρτυρία.

Ήμουν έτοιμη στην κουίντα να βγω στη σειρά μου και έρχεται η ασφάλεια του κτιρίου, με κρατάει πίσω και μου λέει ”δεν μπορείτε να βγείτε στη σκηνή γιατί έχουμε πληροφορία για ελεύθερο σκοπευτή”.

”Ακούω την εισαγωγή, βγαίνω”. Όχι! Μόνο αν υπογράψετε ότι είναι δική σας ευθύνη”. Και υπέγραψα επί τόπου. Δεν νομίζω ότι ήταν δική μου η παλικαριά. Όποιος άλλος και να ήταν, με τον καημό που είχαμε, ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε.

Δεν σκέφτηκα τίποτα. Ούτε το παιδί μου που θα άφηνα πίσω δεν σκέφτηκα…».

Διαβάστε ακόμη: Eurovision 2024 - Ο θρίαμβος του Nemo & της Ελβετίας - Η πρώτη νίκη του non binary - Η 11η θέση για το "Ζάρι" & την Μαρίνα Σάττι (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ