Οι 7 μύθοι για την υγεία των σκυλιών - Αν θέλετε να παρέχετε στο κατοικίδιό σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα, αφήστε τους πίσω !
Για να δούμε...
Υπάρχουν πολλές ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις σχετικά με την υγεία των σκύλων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Όμως ο χρόνος που περνάτε μαζί με το αγαπημένο σας ζωάκι είναι πολύ σύντομος.
Για αυτό μην αφήσετε έναν μύθο για την υγεία του να σας εμποδίσει να του παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Εμείς βρήκαμε 7 από αυτούς τους μύθους και σας εξηγούμε τι ακριβώς συμβαίνει:
1. Τα σκυλιά τρώνε χόρτο για να κάνουν εμετό
Αυτό ισχύει μόνο εν μέρει. Τα περισσότερα σκυλιά που τρώνε γρασίδι δεν κάνουν εμετό μετά. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το να τρώνε χορτάρι είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που τα σκυλιά απλά απολαμβάνουν!
Επίσης η κατανάλωση χόρτου δεν έχει καμία σχέση με πιθανή ασθένεια του σκύλου, όπως επίσης πιστεύεται.
Αν θέλαμε τώρα να μιλήσουμε με αριθμούς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι λιγότερο από το 25% των σκύλων κάνουν εμετό μετά την κατανάλωση χόρτου και μόνο το 10% εμφανίζει σημάδια ασθένειας πριν από την κατανάλωση χόρτου.
Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δύο συμπεριφορές δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
2. Μια ζεστή μύτη σημαίνει ότι το ζώο είναι άρρωστο
Μια ζεστή μύτη σημαίνει απλώς ότι το κατοικίδιό σας έχει ζεστή μύτη. Η θερμοκρασία της μύτης έχει να κάνει με το περιβάλλον (όπως η θερμοκρασία και η υγρασία του δωματίου) και δεν είναι μια μέτρηση της υγείας. Εάν ο σκύλος σας έχει ζεστή μύτη και κατά τα άλλα φαίνεται να συμπεριφέρεται εντελώς φυσιολογικά, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
3. Ο σκύλος που ζει μέσα στο σπίτι δεν χρειάζεται φάρμακο για την πρόληψη των παρασίτων
Και αυτό είναι ένας μύθος. Μια απλή βόλτα στην πίσω αυλή να πάει ο σκύλος σας για την ανάγκη του είναι αρκετή ώστε να μαζέψει παράσιτα. Ένας μόνο θηλυκός ψύλλος μπορεί στη συνέχεια να παράγει έως και 600 απογόνους σε έναν μόνο μήνα.
Επίσης ακόμα και αν έχετε τον σκύλο σας αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια μπορούν να μπουν μέσα από άλλα κατοικίδια ή μέλη της οικογένειας.
Ενώ οι ψύλλοι είναι ως επί το πλείστον απλώς ενοχλητικοί, τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν διάφορες σοβαρές ασθένειες.
Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει το ασφαλέστερο, πιο αποτελεσματικό, προϊόν για τον έλεγχο των παρασίτων του ζώου σας.
4. Οι σκύλοι καταστρέφουν και ουρούν πάνω σε πράγματα από κακία ή λόγους εκδίκησης
Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πολλοί το πιστεύουν. Είναι όμως λάθος. Τα ζώα δεν έχουν συναισθήματα όπως “κακία”, ούτε αισθάνονται, γενικά, “ένοχα” όταν τα φωνάζουμε – αν και μπορεί να φαίνεται έτσι.
Τις περισσότερες φορές, τα ζώα καταστρέφουν πράγματα επειδή βαριούνται και θέλουν να διασκεδάσουν όταν δεν υπάρχει κανείς άλλος κοντά τους. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη άσκηση ή/και πνευματική διέγερση αλλά και εκπαίδευση.
Ένα ζώο επίσης που ουρεί μέσα στο σπίτι μπορεί να έχει ένα πρόβλημα υγείας. Για αυτό πριν το μαλώσετε, εξετάστε και αυτό το ενδεχόμενο μιλώντας με τον κτηνίατρό σας.
5. Οι σκύλοι μπορούν χωρίς πρόβλημα να γλείφουν τις πληγές τους
Και αυτό είναι τελείως λάθος. Όταν τα ζώα γλείφουν τις πληγές τους, εναποθέτουν όλα τα βακτήρια που έχουν στο στόμα τους κατευθείαν στην πληγή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μόλυνση.
Επιπλέον, τα αγκαθάκια της γλώσσας τους ερεθίζουν περισσότερο την πληγή, με αποτέλεσμα να ενοχλεί και να πονάει περισσότερο.
Και, φυσικά, επειδή πονάει, το ζώο γλείφει το σημείο περισσότερο. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή. Όσο δυσάρεστο κι αν είναι, τα ζώα με πληγή θα πρέπει να φορούν το ειδικό κολάρο για να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να γλείψουν ή να δαγκώσουν την πληγή πριν αυτή επουλωθεί πλήρως.
6. Το κατοικίδιό μας χρειάζεται να πάει στον κτηνίατρο μόνο όταν είναι άρρωστο
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε σοβαρές ασθένειες στο κατοικίδιό σας είναι να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, ώστε τα εντοπιστούν πιθανά προβλήματα και να θεραπευτούν έγκαιρα.
Δεν μπορούν να προληφθούν όλα τα προβλήματα, αλλά η επίσκεψη στον κτηνίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (δύο φορές το χρόνο αν το ζώο σας είναι άνω των 7 ετών), θα αποτρέψει πιθανότατα ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία.
7. Δεν πειράζει να δίνετε ανθρώπινη τροφή στον σκύλο σας
Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και οι διατροφικές του απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και την κατάσταση της υγείας του. Συνήθως από αγάπη και άγνοια, οι κηδεμόνες ταΐζουν τα κατοικίδιά τους με φαγητό από το πιάτο τους. Εδώ θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι.
Δεδομένης της τεράστιας διαφοράς του πεπτικού συστήματος των ανθρώπων και του πεπτικού συστήματος των σκύλων -αλλά και των γατών-, η ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα τρόφιμα είναι πολύ διαφορετική.
Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγονται ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα, το γάλα, τα τηγανητά φαγητά, τα ξηρά φρούτα, ο καφές, το επεξεργασμένο κρέας και άλλα.
Για αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ώστε να κατανοήσετε τις σωστές διατροφικές απαιτήσεις του δικού σας ζώου. Και στη συνέχεια ταΐστε το με τη σωστή τροφή και τη σωστή ποσότητα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr