Συντετριμμένο το ζευγάρι: Έχασαν την 15 ημερών κόρη τους από κοκκύτη – «Η χειρότερη επιδημία τα τελευταία 40χρόνια» (φωτό & βίντεο)

Από κοκκύτη έχουν πεθάνει ήδη 5 βρέφη μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Μαρτίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συντετριμμένοι γονείς ενός μωρού 15 ημερών που πέθανε τραγικά αφού προσβλήθηκε από κοκκύτη περιέγραψαν τις τελευταίες ημέρες της.

Ο Reece Lewis και η φίλη του Caitlin μοιράστηκαν την «εξωπραγματική» κατάσταση υγείας της κόρης τους που επιδεινώθηκε γρήγορα. Η Evie-Grace πέθανε τραγικά πριν από λίγες ημέρες, αλλά οι γονείς βρήκαν το κουράγιο να μοιραστούν την εμπειρία τους με την ελπίδα να βοηθήσουν άλλους να ανιχνεύσουν τα τρομακτικά συμπτώματα.

Η μικρή Evie-Grace είναι ένα από τα πέντε μωρά που δυστυχώς πέθαναν αφού «χτυπήθηκαν» από τη φρικτή βακτηριακή λοίμωξη, γνωστή και ως κοκκύτη.

Αυτή τη στιγμή είναι χειρότερο ξέσπασμα κοκκύτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 40 χρόνια «θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας επιδημίας», τονίζουν οι ειδικοί.

Ο Reece μίλησε για τις τελευταίες στιγμές της και είπε: «Τις τελευταίες δύο έως τρεις ημέρες, της ζωής της, ήταν πραγματικά άσχημα και απλά επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα  που ήταν εξωπραγματικό και τραυματικό». Ο Reece είπε ότι η σύντροφός του, Caitlin είχε κάνει την ένεση για κοκκύτη, αλλά δεν ήξεραν τι άλλο χρειαζόταννα γίνει. Δυστυχώς, παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων, η Evie-Grace εξακολουθούσε να προσβάλλεται από τον θανατηφόρο ιό.

Σημάδια κοκκύτη

Ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή λοίμωξη των πνευμόνων και των αναπνευστικών σωλήνων. Δυστυχώς, μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα και μπορεί πρώτα να εμφανιστεί ως κρυολόγημα. Παρακάτω είναι περαιτέρω σημάδια που μπορείτε να προσέξετε.

Συμπτώματα

  • Μύτη που τρέχει
  • Κόκκινα και υγρά μάτια
  • Πονόλαιμος
  • Αυξημένη θερμοκρασία

Οι έντονες κρίσεις βήχα εμφανίζονται συνήθως μια εβδομάδα αργότερα μετά τα αρχικά συμπτώματα. Το NHS δηλώνει:

«Συνολικά, πέντε βρέφη στην Αγγλία πέθαναν μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Μαρτίου αφού διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 2.700 περιπτώσεις κοκκύτη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο τον Μάρτιο, 1.319 περιπτώσεις επισημάνθηκαν στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA)».

Ο σύμβουλος επιδημιολόγος του UKHSA Δρ Gayatri Amirthalingam προειδοποίησε ότι ο καθένας μπορεί να πληγεί από τη μόλυνση. «Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνα κατά του κοκκύτη και είναι ζωτικής σημασίας οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά βρέφη να λαμβάνουν τα εμβόλιά τους την κατάλληλη στιγμή. Ο κοκκύτης μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά για πολύ μικρά μωρά μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρός. Οι σκέψεις και τα συλλυπητήριά μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τόσο τραγικά το μωρό τους».

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον κοκκύτη

Γιατί ο κοκκύτης είναι τόσο κακός;

Οι μισές περιπτώσεις φέτος ήταν στις ηλικίες κάτω των 15 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά σε μωρά κάτω των τριών μηνών, για τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το NHS αναφέρει ότι τα μωρά κάτω των έξι μηνών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης, αναπνευστικών δυσκολιών, πνευμονίας και επιληπτικών κρίσεων.

Ε: Τι προκαλεί την τρέχουσα επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο κοκκύτης είναι μια κυκλική ασθένεια που κορυφώνεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί από τον Δεκέμβριο του 2023. Η τελευταία μεγάλη αύξηση ήταν το 2016, πριν η πανδημία μειώσει τις κοινωνικές επαφές, οπότε αναμένεται να ανακάμψουμε.

Ε: Ποιος μπορεί να εμβολιαστεί και πότε

Το NHS συνιστά οι έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται μεταξύ 16 και 32 εβδομάδων. Η ανοσία από τον εμβολιασμό περνά μέσα από τον πλακούντα για να προστατεύσει τα μωρά τις πρώτες εβδομάδες τους. Όταν ένα μωρό είναι οκτώ εβδομάδων, του προσφέρεται το εμβόλιο που το προστατεύει από τον κοκκύτη. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ