Υπόθεση Ασούντα: Ένα 12χρονο υιοθετημένο κορίτσι δολοφονήθηκε από τους θετούς γονείς της - Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ισπανία (φωτό & βίντεο)

Η ιστορία που έγινε σειρά του Netflix και δείχνει όλη την φρίκη της υπόθεσης.

To Netflix πρόσθεσε μία νέα τρομέρη σειρά στις λίστες του. 

Μία αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την Ισπανία και τον λαό της το 2013.

Η τηλεοπτική σειρά, που αποτελείται από έξι επεισόδια και περιγράφει με δραματικό τρόπο την φρικτή υπόθεση της δωδεκάχρονης Ασούντα Μπαστέρα, η οποία δηλώθηκε ως εξαφανισμένη από τους θετούς γονείς της τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Λίγες ώρες αργότερα δίπλα σε έναν επαρχιακό δρόμο έξω από το Σαντιάγο, βρέθηκε το πτώμα του μικρού κοριτσιού. 

Οι Αρχές δεν σταματούσαν τον αγώνα για να λάμψει η την αλήθεια πίσω από τον αιφνίδιο θάνατό του κοριτσιού.

Ταυτόχρονα, όλη η Ισπανία παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της έρευνας.

Ποια ήταν η όμως η μικρή Ασούντα Μπαστερά;

Η Ασούντα γεννήθηκε στην Κίνα 2000 και το όνομά της ήταν Asunta Fong Yang.

Τον Ιούνιο του 2001, η Ροζάριο Πόρτο, που προερχόταν από επιφανή οικογένεια της Γαλικίας και ήταν επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας, και ο σύζυγός της Αλφόνσο Μπαστέρα, ένας δημοσιογράφος, την υιοθέτησαν, καθώς οι δυο τους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί.

Πριν από 20 χρόνια στην Ισπανία ήταν πολύ σπάνιο φαινόμενο για υιοθετηθεί παιδί από την Κίνα. 

Η Ασούντα ήταν το πρώτο παιδί από την Κίνα που υιοθετήθηκε στην περιοχή Σαντιάγο.

Καθώς μεγάλωνε η Ασούντα, έγινε φανερό ότι ήταν πολύ έξυπνη. Κατάφερε ακόμα  να περάσει ένα ακαδημαϊκό έτος.

Στο γυμνάσιο, το κορίτσι - φαινόμενο παρακολουθούσε μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και κινεζικών, σπούδαζε γερμανικά στο σχολείο και ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα μπαλέτου, βιολιού και πιάνου.

Η κατρακύλα της οικογένειας

Το 2009 η μητέρα της, η Ροζάριο Πόρτο, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και νοσηλεύτηκε για δυο μέρες σε μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική. Στις αρχές του 2013, ο Μπαστέρα αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο, επειδή ανακάλυψε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με έναν επιχειρηματία.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Πόρτο υπέστη νευρικό κλονισμό και νοσηλεύτηκε ξανά στο νοσοκομείο, ενώ πάλευε με την απώλεια της μητέρας και του πατέρα της, οι οποίοι είχαν φύγει από τη ζωή μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο Μπαστέρα τότε συμφώνησε να φροντίσει εκείνη και την Ασούντα έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι δυο τους θα διατηρούσαν ξεχωριστά σπίτια.

Ήταν Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 2013, όταν η Πόρτο και ο Μπαστέρα δήλωσαν την εξαφάνιση της κόρης τους. 

Η Πόρτο μάλιστα είχε πει στην αστυνομία ότι η Ασούντα βρισκόταν στο διαμέρισμά τους, ενώ η ίδια είχε βγει για λίγο. 

Λίγες ώρες αργότερα, οι Αρχές ενημέρωσαν τους θετούς γονείς ότι το πτώμα της Ασούντα είχε βρεθεί δίπλα σε έναν δρόμο έξω από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. 

Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνά της, παίρνοντας αμέτρητες καταθέσεις.

Τη μέρα της κηδεία της μικρής Ασούντα, η Πόρτο συνελήφθηκε, γιατί οι Αρχές διαπίστωσαν από υλικό, που είχε ανακτηθεί από κάμερες ασφαλείας, ότι το κορίτσι βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τη μητέρα της, όταν εκείνη έφυγε από το σπίτι  με προορισμό την εξοχική τους κατοικία.

Το πτώμα της Aσούντα βρέθηκε μόλις 5 χλμ. από την εξοχική τους κατοικία, οπότε η αστυνομία έκανε έλεγχο στο οίκημα. Εκεί, σε ένα κάδο απορριμμάτων βρήκαν ένα πορτοκαλί σπάγκο, παρόμοιο είδος με αυτό που είχαν δέσει τα άκρα της  μικρής. Παράλληλα, τα στοιχεία DNA, η περίεργη συμπεριφορά του ζευγαριού, αλλά και ένα ηρεμιστικό που βρέθηκαν στο εξοχικό τους, έβαλαν στο στόχαστρο της αστυνομίας την Πόρτο και τον Μπαστέρα.

Μία ημέρα μετά από τη σύλληψη της Πόρτο, ήρθε και η σειρά του Μπαστέρα, γεγονός που σόκαρε το Σαντιάγο, καθώς το ζευγάρι ήταν πολύ γνωστό στην κοινότητα και στους εύπορους κύκλους. Αυτό κυρίως που προκάλεσε την οργή του κόσμου, ήταν πως το ζευγάρι είχε περάσει με άριστα όλα τα ψυχολογικά τεστ που έγιναν να εγκριθεί η υιοθεσία, αν και η Πόρτο έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας.

«Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πείσουν τις τοπικές ισπανικές αρχές ότι θα γίνουν καλοί γονείς και ότι το παιδί τους θα περιτριγυριζόταν από μια στοργική ευρύτερη οικογένεια», αναφέρεται σε άρθρο του Guardian.

Μετά από κάποιες καθυστερήσεις, η δίκη του ζευγαριού ξεκίνησε τελικά τον Οκτώβριο του 2015. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ήρθαν στο φως  λεπτομέρειες σχετικά με τη δυναμική της οικογένειας και την ψυχική κατάσταση των γονέων. Τελικά, το σώμα των ενόρκων τους έκρινε ένοχους και τους δύο για τη δολοφονία της Ασούντα. 

Οι ένορκοι συμπέραναν ότι ο Μπαστέρα θα μπορούσε να είχε κρυφτεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και πως εκείνος ουσιαστικά έπνιξε τη θετή του κόρη.  Η Ασούντα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε πεθάνει ασφυξία, συν ότι βρέθηκε πως της είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον 27 χάπια Lorazepam την ημέρα του θανάτου της, ποσότητα που υπερβαίνει τις εννέα φορές την υψηλή δοσολογία για έναν ενήλικα. Κατά την έρευνα, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι η Ασούντα λάμβανε  μικρότερες δόσεις Lorazepam για τουλάχιστον τρεις μήνες, τα οποία αποδείχτηκε πως αγόραζε ο Μπαστέρα.

Δείτε το τρέιλερ:

Ο δικαστής καταδίκασε τόσο την Πόρτο όσο και το Μπαστέρα σε 18 χρόνια φυλάκιση για φόνο κατά συναυτουργία με επιβαρυντικές περιστάσεις συγγένειας και κατάχρησης εξουσίας. Αυτή η ετυμηγορία τροποποιήθηκε αργότερα ,τον Μάιο του 2016, καθώς δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι o Μπαστέρα βρισκόταν στο αυτοκίνητο της Πόρτο , ούτε και να εξακριβωθεί πού ακριβώς είχε πνιγεί η Ασούντα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας υποστήριξε ότι ο Μπαστέρα είχε σχεδιάσει και συνεργαστεί στη δολοφονία, αλλά ότι η Πόρτο ήταν αυτή που είχε προκαλέσει την ασφυξία. Η ποινή των 18 ετών ίσχυε και για τους δύο γονείς, οι οποίοι επέμεναν στην αθωότητά τους και επικυρώθηκε – μετά από πολλές εφέσεις που απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Η δολοφονία του μικρού κοριτσιού θεωρείται μία από τις πιο ειδεχθείς στην Ισπανία και σόκαρε την κοινή γνώμη, αλλά και τους γνωστούς της οικογένειας, που επιβεβαίωναν πως οι Μπαστέρα, οι οποίοι αρνούνταν πεισματικά την ενοχή τους, αγαπούσαν πολύ τη θετή τους κόρη. 

Η Πόρτο βρέθηκε κρεμασμένη μέσα στο κελί της φυλακής τον Νοέμβριο του 2020, και ποτέ δεν παραδέχτηκα ότι εκείνη είχε σκοτώσει την Ασούντα. 

Ο Μπαστέρα εκτίει την ποινή του στη φυλακή Teixeiro στην Ισπανία.

Θα βγει από την φυλακή το 2035.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ