Topwoman η Αμέλια Έρχαρτ: Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό - Η μυστηριώδης εξαφάνιση της & τα οστά που βρέθηκαν σε νησί του Ειρηνικού

Δεν έκανε καμία στάση

Το 1932 η Αμέλια Έρχαρτ γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί, σόλο και χωρίς στάση, υπερατλαντική πτήση.

Η θρυλική αεροπόρος (Amelia Mary Earhart, 24 Ιουλίου 1897 - εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937, κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939) ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μιας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη Νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να γίνει η πρώτη γυναίκα που έκανε με αεροπλάνο τον γύρο του κόσμου, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμη.

Οι παιδικές "ανησυχίες"

Ως παιδί, η Αμέλια πέρασε πολλές ώρες παίζοντας με την αδελφή της, σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, κυνηγώντας αρουραίους με ένα τουφέκι και κάνοντας έλκηθρο με την κοιλιά προς τα κάτω. Αν και η αγάπη για την ύπαιθρο και το «τραχύ» παιχνίδι ήταν κοινό σε πολλά παιδιά, μερικοί βιογράφοι έχουν χαρακτηρίσει τη νεαρή Αμέλια ως αγοροκόριτσο.

Τα κορίτσια διατηρούσαν ακόμη και μια διαρκώς αυξανόμενη συλλογή από «σκουλήκια, σκώρους, ακρίδες και έναν φρύνο», που συνέλεγαν στις εξόδους τους.

Το 1904, με τη βοήθεια του θείου της, κατασκεύασε μία κεκλιμένη ράμπα, που τη διαμόρφωσε σύμφωνα με μια ανάλογη που είχε δει σε ένα ταξίδι στο Σαιντ Λούις και τη στερέωσε στην οροφή από το σπιτάκι του κήπου της οικογένειας. Η πρώτη, καλά καταγεγραμμένη, πτήση της Αμέλια τελείωσε δραματικά.

Η Αμέλια βγήκε από το σπασμένο ξύλινο κιβώτιο που είχε χρησιμοποιήσει ως έλκηθρο με μελανιασμένο χείλι, σκισμένο φόρεμα και μια «αίσθηση ευθυμίας», αναφωνώντας «…είναι ακριβώς όπως το πέταγμα!».

Η εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ

Η νέα επιστημονική μελέτη του Γιαντς ενισχύει μία από τις πιο διάσημες θεωρίες αναφορικά με την εξαφάνιση της Έρχαρτ, η οποία ισχυρίζεται ότι τα οστά που βρέθηκαν στο νησί Νικουμαρόρο του νότιου Ειρηνικού το 1940  ανήκουν στη θρυλική αεροπόρο.

Η Αμέλια Έρχαρτ φέρεται να κατέπεσε εκεί με το προσωπικό της αεροπλάνο, ενώ προσπαθούσε να πραγματοποιήσει έναν νέο θρίαμβο, κάνοντας τον γύρο του κόσμου αεροπορικώς, το 1937.

Παρότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι τα οστά πράγματι είναι της Έρχαρτ, καθώς είχαν βρεθεί δίπλα σε διάφορα αντικείμενα που πιθανώς να της ανήκαν, όπως ένα παπούτσι και ένα μπουκάλι που ήταν γνωστό ότι κουβαλούσε μαζί της, η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε άμεσα.

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στα οστά το 1941, αποφάνθηκε ότι τελικώς ανήκουν σε έναν άνδρα και όχι στην πρωτοπόρο αεροπόρο. Ειδικότερα, ο δρ Ντέιβιντ Χούντλες από την Ιατρική Σχολή των Νησιών Φίτζι είχε εξετάσει τους μηρούς και τη λεκάνη των οστών, και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να ανήκουν στην Έρχαρτ, αλλά σε κάποιον άνδρα.

Σχεδόν ογδόντα χρόνια μετά όμως και ένω μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί πάμπολλες θεωρίες σχετικά το τι συνέβη πραγματικά στην Έρχαρτ και τον πλοηγό της, Φρεντ Νούναν, η νέα επιστημονική μελέτη του Γιαντς δίνει και πάλι ζωή στην πρώτη θεωρία, η οποία θέλει τα οστά που βρέθηκαν το 1940, να ανήκουν στην Έρχαρτ.

Όπως αναφέρει ο Γιαντς, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό εγκληματολογικής ανθρωπολογίας, ο δρ Χούντλες θα είχε εξάγει τελείως διαφορετικά συμπεράσματα, αν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει ορισμένες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, κάτι που καθιστά τις δικές του μεθόδους, ειδικά όσον αφορά την ταυτοποίηση του φύλου των οστών, ανεπαρκείς.

Παρότι τα 13 οστά που βρέθηκαν στο νησί του Ειρηνικού είχαν χαθεί προ πολλού, ο ανθρωπολόγος μελέτησε διεξοδικά φωτογραφίες της θρυλικής «βασίλισσας των αιθέρων», εξέτασε τις διαστάσεις του ρουχισμού της και συνέκρινε τις μετρήσεις του Χούντλες με δεδομένα από άλλους 2.276 ανθρώπους.

Ακολούθως, βάσει των συμπερασμάτων που εξήγαγε από την έρευνα, ο Γιαντς αναφέρει ότι «η Έρχαρτ μοιάζει περισσότερο στα οστά του Νικουμαρόρο από το 99% των άλλων ατόμων σε ένα μεγάλο δείγμα αναφοράς», τονίζοντας ότι «αυτό υποστηρίζει βάσιμα το συμπέρασμα ότι τα οστά του Νικουμαρόρο ανήκαν στην Αμέλια Έρχαρτ».

Ο δρ Χούντλες είχε αναφέρει ότι τα οστά που βρέθηκαν στο νησί ανήκαν σε έναν ενήλικα άντρα ύψους 1,69 μ., όμως ο πλοηγός της Έρχαρτ, ο Νούναν είχε ύψος 1,90 μ. Το ύψος των οστών φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε αυτό της Έρχαρτ, η οποία σύμφωνα με την άδεια πιλότους της, είχε ύψος 1.72 μ. και σύμφωνα με την άδεια οδηγήσεως της, 1,70 μ. Εντούτοις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, παρότι τα συμπεράσματα του Γιαντς πειστικά, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς τα όστα, όπως προαναφέρθηκε, είναι χαμένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ