Ιρλανδία, Ισπανία & Νορβηγία αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος – Τι απαντά το Ισραήλ (βίντεο)

"Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή", τόνισε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου και καλεί και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο.

Λίγο μετά τις 10:00 και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου.

Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, κάνοντας το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση. Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε. Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Διαβάστε ακόμα: Αποφοίτηση με «παρατράγουδα»: Φοιτητές παρέλαβαν με χειροπέδες τα πτυχία τους & τα έσκισαν – Η διαμαρτυρία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη (βίντεο)

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.


Τι απαντά το Ισραήλ;

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου. «Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς

Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή τους «στρεβλή», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και ότι «πλήττει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Το χρονικό του πολέμου

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Διαβάστε ακόμα: Αμάλ Κλούνεϊ: Ήταν μία από τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Πρότεινε την δίωξη των ηγετών του Ισραήλ & της Χαμάς (φωτό & βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ