Η δραματική ιστορία του Ritchie Valens, τραγουδιστή της περίφημης «La Bamba» - Πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στα 17 – Το έβλεπε συνέχεια στον ύπνο του (φωτό & βίντεο)

Ένας αδικοχαμένος καλλιτέχνης που είχε τόσα να προσφέρει...

Ένα φρικτό δυστύχημα συνέβη πριν από 65 χρόνια…

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1959 πέθανε η μουσική. 

Έτσι έμεινε γνωστή η τραγική μέρα που σκοτώθηκαν τρεις μεγάλοι αστέρες του ροκ εν ρολ σε αεροπορικό δυστύχημα. 

Ο πρώτος ήταν ο Ρίτσι Βάλενς, ο 17χρονος τραγουδιστής γνωστός για το χορευτικό κομμάτι “Λα Μπάμπα”. Μαζί του ήταν ο 22χρονος Μπάντι Χόλι και ο 28χρονος Τζ. Π. “Μπιγκ Μπόπερ”...

Η ιστορία τους έγινε ταινία...

Ποια είναι η ιστορία τους;

μεξικάνικης καταγωγής Ρίτσαρντ Στίβεν Βαλενζουέλα γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1941 στο Λος Άντζελες.

Από πολύ μικρός άρχισε να παίζει κιθάρα και το ταλέντο του προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Μπομπ Κιν, ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Del-Fi Records.

Έτσι μαζί με τους Μπάντι Χόλι και ο 28χρονος Τζ. Π. “Μπιγκ Μπόπερ” έκανε περιοδείες που έκαναν πάταγο!

Σχεδόν κάθε μέρα έπρεπε να δίνουν και μία συναυλία. 

Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους ήταν προβληματικό, με χαλασμένο κλιματισμό, σε μια εποχή με θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Έτσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ για μια εμβόλιμη συναυλία, ο Μπάντι Χόλι σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. 

Ήρθε σε συνεννόηση με μια τοπική εταιρεία και στη διάθεσή του τέθηκε ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35, με πιλότο τον Ρότζερ Πίτερσον. 

Στο αεροπλάνο θα επέβαινε το συγκρότημα του Μπάντι Χόλι, που ήταν και η μεγάλη φίρμα του ροκ εντ ρολ στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί θα συνέχιζαν με το προβληματικό λεωφορείο.

Την τελευταία στιγμή και λίγη ώρα πριν από την απογείωση του αεροπλάνου έγιναν κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των επιβαινόντων. Ο Γουάιλον Τζένινγκς προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρίτσαρτσον που υπέφερε από γρίπη. 

Όταν το έμαθε ο Μπάντι Χόλι πείραξε τον Τζένινγκς: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο» και αυτός του το ανταπέδωσε: «Πολύ ωραία, ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου». Αυτή η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο μουσικών θα στοιχειώσει στη μνήμη του Γουάιλον Τζένιγκς, μετέπειτα αστέρα της κάντρι μουσικής, και θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. 

Ο Ρίτσι Βάλενς, που ποτέ του δεν είχε ανέβει με αεροπλάνο, ζήτησε να πετάξει στη θέση του Τόμι Όλσαπ. 

Αυτός δυσανασχέτησε και τη λύση έδωσε το στρίψιμο ενός νομίσματος. «Τυχερός» ο Ρίτσι Βάλενς.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο μικρός Ρίτσι έβλεπε συνεχώς εφιάλτες ότι πέθαινε σε αεροπλάνο. 

Σαν να ήταν ο θανατός του, προφητικός...

Ο θάνατος των τριών μουσικών συγκλόνισε την κοινωνία της Αμερικής. Ήταν νέοι, φοβερά ταλαντούχοι και όλοι περίμεναν μεγάλες επιτυχίες από αυτούς. Η σύζυγος του Χόλι, η Μαρία Ελένα, ήταν έγκυος όταν έγινε το δυστύχημα. 

Έμαθε τα νέα για τον θάνατο του συζύγου της από την τηλεόραση. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που έχασε το παίδι της. 

Ο πιλότος, Ρότζερ Πίτερσον είχε δουλέψει για 17 ώρες εκείνη την ημέρα. Όμως, συμφώνησε να κάνει και εκείνο το τελευταίο ταξίδι. Γνώριζε ότι ο καιρός θα ήταν κακός, αλλά δεν πίστευε ότι θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος. Άλλωστε, είχε πάρει κανονικά άδεια από τον πύργο ελέγχου. Δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι όταν έφτανε στη Μινεσότα θα είχε...

Το αεροπλάνο με τους τέσσερις επιβαίνοντες (Μπάντι Χόλι, Τζάιλς Ρίτσαρτσον, Ρίτσι Βάλενς και ο 21χρονος πιλότος Ρότζερ Πίτερσον) απογειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα από το δημοτικό αεροδρόμιο του Μέισον Σίτι, αμέσως μετά τη συναυλία τους στο Κλίαρ Λέικ, με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό τους, το Ντάλουθ της Μινεσότα. Ο πιλότος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, κάτι που θα έπραττε στην πορεία. Όμως, μετά από λίγο χάθηκαν τα ίχνη του μονοκινητήριου αεροπλάνου.

Οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις της εταιρείας προς τον πιλότο δεν βρήκαν ανταπόκριση κι έτσι στις 3:30 το πρωί το αεροπλάνο κηρύχθηκε αγνοούμενο. Έξι ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9:15 το πρωί τα συντρίμμια του εντοπίσθηκαν πέντε μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η πτώση του οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου.

Έρευνα έδειξε πως ο πιλότος Ρότζερ Πέτερσον ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένος για βραδινή πτήση και μάλιστα υπό συνθήκες κακής ορατότητας· δεν γνώριζε καν τη χρήση των οργάνων όπως το γυροσκόπιο, που θα τον πληροφορούσε ότι κατέβαινε αντί να ανεβαίνει.

 Όποια κι αν ήταν η μοιραίο αιτία, το αεροπλάνο κατέπεσε στο έδαφος με τη μύτη και με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα. Οι τρεις μουσικοί τινάχτηκαν από την σπασμένη άτακτο στα γύρω χωράφια με αποτέλεσμα όλοι τους να υποστούν «συντριπτικά τραύματα στον εγκέφαλο». 

Το ταλέντο του μικρού Ρίτσι και ο έρωτας 

17χρονος Ρίτσι δεν τραγουδούσε μόνο το «La Bamba, αλλά και το «Ooh! My Head», ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το στιλ του Λιτλ Ρίτσαρντ, με το οποίο συμμετείχε στη μουσική ταινία «Go, Johnny, Go», η οποία βγήκε στους κινηματογράφους το καλοκαίρι του 1959.

Η Donna & o Ritchie

Πέρα από αυτά όμως, δημιούργησε το ρομαντικό τραγούδι «Donna» που το είχε αφιερώσει στην αγαπημένη του.

Δεν κατάφερε ωστόσο, να γυρίσει πίσω σε αυτή, το μόνο που της άφησε ήταν το τρυφερό τραγούδι…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ