Τσεχία: Γυναίκα ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα – Κάποιος τα έθαψε 900 χρόνια πριν για να σώσει την περιουσία του (φωτό)

Τα ασημένια νομίσματα πιθανότατα να είχαν θαφτεί μεταξύ 1.100 και 1.125 μ.Χ. κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής αστάθειας.

Που να τον φανταζόταν ότι πηγαίνοντας μία βόλτα θα έβρισκε έναν θησαυρό 900 ετών.

Αρχαιολόγοι στην Τσεχία βρήκαν ένα θησαυρό 900 ετών με περισσότερα από 2.000 ασημένια νομίσματα.

Την ανακάλυψη βέβαια, την έκανε μία γυναίκα, η οποία βρήκε κάποια νομίσματα κατά τη διάρκεια της βόλτας της, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εν μέσω πολιτικής αστάθειας και πολέμων τον Μεσαίωνα, ένας άνθρωπος αποφάσισε να κρύψει τον πλούτο του. 

Έθαψε έτσι, ένα δοχείο γεμάτο νομίσματα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ να τον πάρει.

Εννιακόσια χρόνια αργότερα, μια γυναίκα στη σύγχρονη Τσεχία βρήκε αυτόν τον θησαυρό.

Γυναίκα βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα

Μετά από αυτή την ανακάλυψη ξεκίνησε η ανασκαφή στην περιοχή, σε περίπτωση που υπάρχει και κάτι ακόμα πίσω από αυτό.

Η γυναίκα βρήκε μερικά ασημένια νομίσματα ενώ περπατούσε σε ένα χωράφι στο Κουτνοχόρσκου και επικοινώνησε με τις αρχές, ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας. Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν το σημείο με ανιχνευτές μετάλλων και τελικά ανακάλυψαν περισσότερα από 2.150 νομίσματα.

Τα ασημένια νομίσματα πιθανότατα να είχαν θαφτεί μεταξύ 1.100 και 1.125 μ.Χ. κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ένας αρχαιολόγος του ινστιτούτου, ο Filip Velimsky. Τα νομίσματα ήταν αρχικά σε ένα κεραμικό δοχείο, αλλά διασκορπίστηκαν λόγω μεταγενέστερων γεωργικών εργασιών στον χώρο, σύμφωνα με τον lykavitos.gr.

Γυναίκα βγήκε για βόλτα και ανακάλυψε θησαυρό με 2.150 αρχαία νομίσματα

Οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων για τον θησαυρό με τα νομίσματα

Ο Velimsky χαρακτήρισε τον μεσαιωνικό θησαυρό νομισμάτων ως σημαντικής αξίας για την εποχή του, και υποστήριξε πως ήταν ένα απίστευτο ποσό για έναν κοινό άνθρωπο. Συνέκρινε το ποσό με ένα σύγχρονο λαχείο «τζάκποτ». Αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι τα νομίσματα ενδέχεται να ήταν λάφυρα πολέμου ή απλήρωτοι μισθοί, ανέφερε το ινστιτούτο.

Τα αρχαία μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση και τεκμηρίωση, διαδικασία η οποία ενδέχεται να διαρκέσει έναν χρόνο. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να εκθέσουν τα νομίσματα στο κοινό το 2025. Το Κουτνοχόρσκου, πιο γνωστό ως Κούτνα Χόρα, είναι περίπου 50 μίλια ανατολικά της Πράγας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ