Topwoman η Φούντζο Λάμα - Έσπασε ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης - Σκαρφάλωσε στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαϊων σε 14 ώρες & 31 λεπτά (φωτό-βίντεο)

Ο καλύτερος χρόνος που έχει καταγραφεί από γυναίκα

Το δικό της ρεκόρ σημείωσε μία γυναίκα από το Νεπάλ, η οποία σκαρφάλωσε στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαϊων σε 14 ώρες και 31 λεπτά.

Συγκεκριμένα, η ορειβάτισσα Φούντζο Τζάνγκμου Λάμα, έγραψε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης από γυναίκα στο Έβερεστ.

Για την κάθοδό της  από το ύψος των 8.849 μ. η ορειβάτισσα χρειάστηκε άλλες εννέα ώρες και 18 λεπτά κι όταν έφθασε στη βάση, είχε συμπληρώσει μια πολύμοχθη προσπάθεια 24 ωρών και 26 λεπτών χωρίς να σταματήσει για να κοιμηθεί.

Λόγω της περιορισμένης περιόδου που επιτρέπεται η αναρρίχηση και των δύσκολων συνθηκών στο Έβερεστ, το παράθυρο για να φτάσει κανείς στην κορυφή του ψηλότερου βουνού στον κόσμο είναι μικρό.

Ουρές ορειβατών συνωστίζονται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο στον δρόμο προς την κορυφή, με τα «μποτιλιαρίσματα» να διαρκούν ενίοτε και ώρες.

Όπως είπε η Νεπαλέζα ορειβάτισσα στο CNN, "η αναρρίχηση κατά τη διάρκεια της νύχτας τη βοήθησε να παρακάμψει τα πλήθη".

Η ίδια υπολογίζει ότι μεταξύ 21 και 22 Μαΐου υπήρχαν 6.700 άτομα μεταξύ των καταυλισμών 2 και 4, ενώ το πρωί της 24ης ήταν πίσω από «60 ή 70» άτομα.

Τα ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στο Έβερεστ σημειώνονται από το καταφύγιο βάσης λόγω της ανάγκης εγκλιματισμού στο ακραίο υψόμετρο.

Η Λάμα πέρασε τρεις εβδομάδες εκεί προτού ξεκινήσει την αναρρίχηση μαζί με την Σαμάνθα Μακ Μάχον, η οποία έχει θέσει ως στόχο να γίνει η πρώτη Αυστραλή που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Guiness World Records, που μετρά το συνολικό χρόνο αναρρίχησης και καθόδου μέχρι το καταφύγιο βάσης η Φούντζο Τζάνγκμου Λάμα έσπασε το πρώτο ρεκόρ της στο Έβερεστ το 2018 με χρόνο 39 ωρών και έξι λεπτών.

Τρία χρόνια αργότερα το ρεκόρ εκείνο έσπασε η 45χρονη ορειβάτισσα από το Χονγκ Κονγκ Τσανγκ Γιν Χουνγκ με χρόνο 25 ωρών και πενήντα λεπτών, αλλά προ ημερών ανέκτησε τον τίτλο η Νεπαλέζα ορειβάτισσα.

Το ρεκόρ για την ταχύτερη ανάβαση άνδρα ορειβάτη στο Εβερεστ κατέχει ο Νεπαλέζος Λάκπα Γκέλου Σέρπα από το 2003 με χρόνο 10 ωρών και 56 λεπτών, σύμφωνα με το CNN.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ