Παναγιώτης Κουρουμπλής υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο eirinika: Όποιος ασχολείται με την πολιτική για τα χρήματα, είναι ένας αποτυχημένος πολιτικός

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ένας άνθρωπος που από την παιδική του ηλικία παλεύει για τα αυτονόητα. Χωρίς όραση από ηλικία 10 ετών και moto «Οι νικητές της ζωής ενίοτε αποτυγχάνουν. Ποτέ όμως δεν παραιτούνται», διεκδικεί την εκλογή του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.

Βουλευτής 8 φορές, υπουργός σε Υγεία, Εξωτερικών και Ναυτιλίας, βραβευμένος για το κοινωνικό του έργο από την Ακαδημία Αθηνών ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διεκδικεί την ψήφο σας και μίλησε στο eirinika.gr λίγο πριν τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

  • Είμαι ένας άνθρωπος που έχω μάθει να αγωνίζομαι για κοινωνική ισότητα και ένας πολιτικός που έχω εντρυφήσει σε θέματα υγείας, ναυτιλίας, κοινωνικών δικαιωμάτων και τοπική αυτοδιοίκησης.
  • Τα ζητήματα των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, των Ρομά, των λοάτκι, των μονογονεϊκών οικογενειών και γενικά όλων των «αόρατων» της κοινωνίας είναι αυτά που θέλω να παλέψω για να αλλάξω.
  •  Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε με αγνές προθέσεις αλλά δυστυχώς έχει καταλήξει να χωρίζει την Ευρώπη στον ισχυρό Βορρά και τον ανίσχυρο Νότο.
  • Όποιος πολιτικός ασχολείται με την πολιτική για τα χρήματα και όχι για την προσφορά είναι ένας αποτυχημένος πολιτικός.
  • Χρειάζεται λοιπόν γενναία προοδευτική αύξηση του κεντρικού προϋπολογισμού της ΕΕ, ενιαίο και δίκαιο σύστημα φορολόγησης ιδιαίτερα στους κολοσσούς που υπερπλουτίζουν, ενιαίο τραπεζικό σύστημα με ενιαία επιτόκια δανεισμού, μέτρα που θα ενισχύουν την δημόσια υγεία και παιδεία και δίκαιη πράσινη ανάπτυξη υπέρ των πολλών. 
  • Έμαθα λοιπόν να διεκδικώ για πράγματα που για τους περισσότερους είναι αυτονόητα και έμαθα να διεκδικώ όχι μόνο για την προσωπική μου επιβίωση αλλά και για όσους βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες ζωής

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο eirinika.gr:

 

Γιατί  να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένας θεσμός με απαιτητικές δραστηριότητες είναι λοιπόν σημαντικό όποιος επιλεχθεί για να αντιπροσωπεύσει την χώρα μας να έχει γνώσεις σε μια σειρά τομέων αλλά και χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν να μάχεται για τα συμφέροντα της χώρας του. Η προσωπική και πολιτική μου εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι πολιτικά και κοινωνικά με έχει οπλίσει με γνώσεις και ικανότητες που είναι χρήσιμες ώστε να ανταπεξέλθω με μεγάλη επάρκεια στα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Είμαι ένας άνθρωπος που έχω μάθει να αγωνίζομαι για κοινωνική ισότητα και ένας πολιτικός που έχω εντρυφήσει σε θέματα υγείας, ναυτιλίας, κοινωνικών δικαιωμάτων και τοπική αυτοδιοίκησης. Το έργο μου και η εμπειρία μου από την εποχή των φοιτητικών μου χρόνων είναι το αδιάψευστο βιογραφικό μου ως προϋπόθεση της παρουσίας σε ένα τόσο πολύ υψηλό θεσμό. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Αυτή την στιγμή η Ευρώπη απειλείται από μια ακροδεξιά στροφή και από μια νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που κινδυνεύει να κατεδαφίσει οποιοδήποτε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα έχει κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να προσπαθήσω να δουλέψω για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, εργασιακά δικαιώματα και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων, στα κοινωνικά αγαθά. 

Τα ζητήματα των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, των Ρομά, των λοάτκι, των μονογονεϊκών οικογενειών και γενικά όλων των «αόρατων» της κοινωνίας είναι αυτά που θέλω να παλέψω για να αλλάξω. Πρωτίστως όμως θα αγωνιστώ με την μαχητικότητα που με διακρίνει για την προοδευτική αύξηση του κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρώπης που παραμένει τα τελευταία δέκα χρόνια στο 4%. Είτε με ίδιους πόρους είτε με την συμμετοχή των κρατών μελών. 

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου και αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα έχω επισκεφθεί αρκετές φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρακολουθώ τις δραστηριότητες του. Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε με αγνές προθέσεις αλλά δυστυχώς έχει καταλήξει να χωρίζει την Ευρώπη στον ισχυρό Βορρά και τον ανίσχυρο Νότο. Πρέπει να γίνουν πολλά σε ότι αφορά την πραγματική σύγκλιση ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να ξανανιώσουν ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι πως λειτουργεί ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά κατά πόσο μπορούμε να τον επανακκινήσουμε ούτως ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να αισθάνονται ότι αφορά την ζωή τους ότι αποφασίζεται μέσα σε αυτόν. Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι μίλησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος των τυφλών της Ελλάδος, σε συνέχεια διαμαρτυρίας των τυφλών της Ευρώπης έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου του 1981 όταν έγινε ειδική συνεδρίαση για την κατάσταση των τυφλών στην Ευρώπη. 

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Όποιος πολιτικός ασχολείται με την πολιτική για τα χρήματα και όχι για την προσφορά είναι ένας αποτυχημένος πολιτικός. Το δικό μου αξιακό σύστημα είναι ένας σύστημα προσφοράς, αλληλεγγύης και κοινωνικής ισότητας. Ο ρόλος μου είναι να υπηρετώ το κόμμα μου και την ιδεολογία του και να προσπαθώ να δώσω φωνή σε όλους αυτούς που η φωνή τους δεν φτάνει μέχρι τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Εάν η επιλογή μου ήταν τα χρήματα έπρεπε να ακολουθήσω επαγγελματικά την δικηγορία την οποία όσο άσκησα είχα ικανοποιητικούς πόρους. 

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Σε κανένα από τα πολλά ταξίδια μου στην Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης δεν είχαν πρόβλημα να συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου. Είμαι όμως λάτρης της ελληνικής γλώσσας και θα ήθελα, στον βαθμό που μπορώ, να χρησιμοποιώ την πολύ πλούσια γλώσσα μας, και ευτυχώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δίνει σε όλους τους ευρωβουλευτές αυτή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και να προβάλλουν την γλώσσα τους έτσι ώστε να υπάρχει μια πολιτισμική αλληλαποδοχή αλλά και αλληλογνωριμία των λαών και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων τους. 

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Είμαι και είμαστε ένας λαός με αγάπη προς την Ευρώπη αλλά όχι την Ευρώπη των τελευταίων ετών. Χρειάζεται μια γενναία αυτοκριτική για τα λάθη που συντελέστηκαν ειδικά την εποχή της οικονομικής κρίσης απέναντι στην χώρας μας αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου. Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση ξεκίνησε ως Ευρώπη των λαών αλλά δυστυχώς έχει καταλήξει μια Ευρώπη των ισχυρών. 

Αυτή λοιπόν η στροφή από μια Ευρώπη που ενώνει τους λαούς σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει από την ακροδεξιά στροφή λόγω των αποκλίσεων και όχι των συγκλίσεων είναι και ο λόγος του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού. Όταν σήμερα ένας καινοτόμο φάρμακο που εγκρίνεται η κυκλοφορία του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κυκλοφορεί στην Γερμανία σε 50 μέρες και στις Ελλάδα σε 620 τότε για ποια σύγκλιση μιλάμε. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Χρειάζεται λοιπόν γενναία προοδευτική αύξηση του κεντρικού προϋπολογισμού, ενιαίο και δίκαιο σύστημα φορολόγησης ιδιαίτερα στους κολοσσούς που χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και υπερπλουτίζουν, ενιαίο τραπεζικό σύστημα με ενιαία επιτόκια δανεισμού, μέτρα που θα ενισχύουν την δημόσια υγεία και παιδεία και δίκαιη πράσινη ανάπτυξη υπέρ των πολλών. 

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Το δυστύχημα που μου κόστισε την όραση μου στα 10 μου χρόνια με ωρίμασε πριν την ώρα μου και με ανάγκασε να πάρω μια απόφαση ζωής, ή να παραιτηθώ ή να αγωνιστώ. 

Έμαθα λοιπόν να διεκδικώ για πράγματα που για τους περισσότερους είναι αυτονόητα και έμαθα να διεκδικώ όχι μόνο για την προσωπική μου επιβίωση αλλά και για όσους βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες ζωής. Η αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας μπορεί να σε κάνει έναν σκληρό άνθρωπο ή μπορεί να σε κάνει έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση που θα αγωνίζεσαι για μια καλύτερη κοινωνία, για ισότητα και για ειρήνη. Εγώ πορεύθηκα με το δεύτερο.

Το πείσμα μου, η εργατικότητα μου και η έμφυτη αίσθηση δικαιοσύνης είναι κάποια από τα βασικά μου χαρακτηριστικά. Αρκεί να γνωρίζει κανείς ότι όταν ηγήθηκα του αγώνα των τυφλών ως φοιτητής και συγκρούστηκα με σφοδρότητα με το τότε πολιτικό, φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο καταφέραμε και εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά δικαιώματα στους τυφλούς και κατόπιν για όλους τους αναπήρους και εξαναγκάσαμε να αναλάβει το κράτος την εκπαίδευση των αναπήρων. 

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία από αγροτική ποντιακής καταγωγής οικογένεια. Στα δέκα του χρόνια έχασε εντελώς το φως του, σε παιχνίδι από εγκαταλελειμμένη κατοχική χειροβομβίδα. 

Πρώιμα κλήθηκε να συγκρουστεί κάθε στιγμή με σφοδρότητα με το απέραντο σκοτάδι που τον περιέβαλε και την απειλή της περιθωριοποίησης. Τελικά νίκησε τη μοίρα του, με το φως που προσφέρει η γνώση και, με όπλα το ακαταμάχητο πείσμα, τη θέληση και την επιμονή, έγινε Δικηγόρος και πήρε το Διδακτορικό του.

Με αταλάντευτο όραμά του μια κοινωνία αξιοπρέπειας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, ηγήθηκε του αγώνα των τυφλών το ’76 για «ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία» και διώχθηκε από το τότε κατεστημένο της Εκκλησίας, ακόμα και με το Νόμο 4000.

Δείτε ακόμα: 2 Μαΐου 1976, με ηγέτη τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι τυφλοί ξεσηκώνονται και καταλαμβάνουν το ίδρυμα της Καλλιθέας

Υπήρξε Σύμβουλος των Υπουργών Υγείας & Πρόνοιας και συμμετείχε στις επιτροπές θεμελίωσης των ΚΑΠΗ και του ΕΣΥ.

Ίδρυσε την Ε.Σ.Α.μεΑ. και υπήρξε ιδρυτικό μέλος τριών παγκόσμιων οργανισμών για την αναπηρία.

Έγινε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας με καθοριστική συμβολή στη θεμελίωση του κράτους-πρόνοιας στην Ελλάδα, με νέους κοινωνικούς θεσμούς, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

Εξελέγη 8 φορές Βουλευτής, έγινε 3 φορές Υπουργός – Υγείας, Εξωτερικών, πρώτος στη τάξη Υπουργός και Ναυτιλίας. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το κοινωνικό του έργο.

Είναι παντρεμένος με την Βιολόγο Ελένη Κωτσοπούλου και έχει δύο παιδιά.

Οι νικητές της ζωής ενίοτε αποτυγχάνουν. Ποτέ όμως δεν παραιτούνται.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ