Βασίλισσα Ελισάβετ: Σαν σήμερα η 27χρονη τότε royal στέφθηκε μονάρχης της Αγγλίας - Εκατομμύρια κόσμος παρακολούθησε την τελετή (φωτό-βίντεο)

Παρέμεινε στο θρόνο για 70 χρόνια

Στις 2 Ιουνίου 1953, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στέφθηκε επίσημα μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια λαμπρή τελετή γεμάτη παραδόσεις αιώνων. Περισσότεροι από χίλιοι επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την τελετή στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άκουσαν τη μετάδοση στο ραδιόφωνο και παρακολούθησαν για πρώτη φορά τα τεκετενόμενα στην τηλεόραση.

Μετά την τελετή, εκατομμύρια θεατές, παρά τη βροχή, επευφήμησαν τη 27χρονη βασίλισσα και τον 31χρονο σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου, να διασχίζουν μία διαδρομή περίπου 8 χιλιομέτρων πάνω σε μια χρυσή άμαξα.

Η Ελισάβετ, γεννημένη το 1926, ήταν η πρωτότοκη κόρη του Πρίγκιπα Αλβέρτου Φρέντερικ Άρθουρ Γεωργίου, του δεύτερου γιου του Βασιλιά Γεωργίου Ε’. Μετά τον θάνατο του παππού της το 1936, ο θείος της, Εδουάρδος Η’, ανακηρύχθηκε βασιλιάς, αλλά αργότερα παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου με τον γάμο του με την Αμερικανίδα διαζευγμένη Γουόλις Σίμσον.

instagram @the_royal_watcher

Ο πατέρας της Ελισάβετ, στη συνέχεια, ανακηρύχθηκε Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’.

Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Βρετανίας, η Ελισάβετ και η αδελφή της, η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, έζησαν μακριά από το Λονδίνο για ασφάλεια, ενώ οι γονείς τους παρέμειναν στο βομβαρδισμένο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, κερδίζοντας την αγάπη του λαού. Στη διάρκεια του πολέμου, η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ως ανθυπολοχαγός και εργάστηκε ως οδηγός και μηχανικός φορτηγών.

Το 1947, η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον μακρινό της ξάδελφο, Φίλιππο Μαουντμπάντεν, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος παραιτήθηκε από τους τίτλους του για να την παντρευτεί.

Ο γάμος τους ανύψωσε το ηθικό του βρετανικού λαού, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν τέσσερα παιδιά: τον νυν Βασιλιά Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Έντουαρντ.

Τον Φεβρουάριο του 1952, ενώ βρισκόταν στην Κένυα, η Ελισάβετ έμαθε τον θάνατο του πατέρα της και ανακηρύχθηκε αμέσως νέα μονάρχης της Βρετανίας. Η στέψη της Ελισάβετ Β’ χαρακτηρίστηκε από λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια.

instagram @the_royal_watcher

Συμμετείχαν περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι από χώρες με παραδοσιακές φορεσιές. Μετά την παρέλαση, η Ελισάβετ στάθηκε με την οικογένειά της στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και χαιρέτησε το πλήθος, ενώ αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διέσχιζαν τον ουρανό σε σχηματισμούς.

Στα 70 χρόνια της βασιλείας της, η δημοτικότητα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ δεν μειώθηκε. Ταξίδεψε περισσότερο από κάθε άλλον Βρετανό μονάρχη και ήταν η πρώτη που επισκέφθηκε τη Νότια Αμερική και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

instagram @the_royal_watcher

Η Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών. Ήταν η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία της Βρετανίας.

Ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, ανέλαβε τον θρόνο και στέφθηκε βασιλιάς στις 6 Μαΐου 2023, με τη σύζυγό του, Καμίλλα, να γίνεται βασίλισσα.

Διαβάστε ακόμη: «Άνοιξε» το Μπάκιγχαμ το φωτογραφικό του αρχείο: Εντυπωσιακά πορτραίτα της Βασίλισσας Ελισάβετ & της Πριγκίπισσας Κέιτ – Η «σέξι» Πριγκίπισσα Μαργαρίτα (φωτό)

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα στην Βασίλισσα Ελισάβετ: Γεννημένη ηγέτης – Ο «έρωτας» από την πρώτη ματιά με τον Πρίγκιπα Φίλιππο & τα 70 χρόνια μοναρχίας (φωτό)

Διαβάστε ακόμη: Ελισάβετ: Οι καλύτερες στιγμές της μακροβιότερης βασίλισσας του κόσμου - από την γέννηση, έως τον θάνατο - φωτό & βίντεο της «ιστορικής» μονάρχη

Διαβάστε ακόμη: Αυτός είναι ο τάφος της βασίλισσας Ελισάβετ: Η πρώτη φωτογραφία - από βελγικό, μαύρο μάρμαρο & με ορειχάλκινα γράμματα

Διαβάστε ακόμη: 20 κλικ με όλα όσα έγιναν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - το αντίο των 5 Ηπείρων στην πλανητάρχη της Μεγάλης Βρετανίας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ