Πρόγραμμα "Σπίτι μου": Ο νέος κύκλος αφορά ζευγάρια έως 50 ετών - Περισσότεροι από 30.000 ωφελούμενοι από την επιδότηση του επιτοκίου - Δείτε παράδειγμα (βίντεο)

Ο νέος κύκλος σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ 

Το πρόγραμμα "σπίτι μου" είναι εξαιρετικά επιτυχημένο στην πρώτη τους μορφή και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διευρύνει τα ηλικιακά κριτήρια.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. το πρόγραμμα που ουσιαστικά επιδοτεί τη δόση ενός δανείου και κάλυπτε ζευγάρια έως 39 ετών θα επεκταθεί για όσους είναι έως 50 ετών ενώ και το συνολικό ποσό θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα 9.000 κατάφεραν να αποκτήσουν στέγη με το πρόγραμμα "σπίτι μου" με τη δαπάνη να είναι στο 1 δισ. ευρώ. 

Εφόσον κλείσει η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση των πόρων με το Ταμείο Ανάκαμψης δεκάδες χιλιάδες θα είναι τα ζευγάρια –ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα- τα οποία θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά για να διαπραγματευτούν την αγορά του δικού τους σπιτιού. 

Με 2 δισ. ευρώ που θέλει να ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση, τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30.000 με ότι αυτό συνεπάγεται για ισάριθμες οικογένειες.

Το όφελος του προγράμματος και ο λόγος για τον οποίο γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, δεν είναι μόνο η χαμηλή μηνιαία δόση αλλά και η ασφάλεια ότι μελλοντική αύξηση επιτοκίων δεν θα επηρεάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των δανειοληπτών.

Τι είναι το πρόγραμμα "σπίτι μου";

Στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός επιδότησης των νοικοκυριών ώστε το υψηλό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων να μην φτάνει στην τσέπη τους.

Για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ (σ.σ. αυτό ήταν και το πλαφόν δανεισμού στην προηγούμενη φάση του προγράμματος), θα πρέπει πληρώνει μηνιαία δόση της τάξεως των 830 έως 860 ευρώ τον μήνα καθώς το κυμαινόμενο επιτόκιο αυτή τη στιγμή, ξεπερνά το 5-5,5%. 

Το πρόγραμμα "σπίτι μου", ουσιαστικά επιδοτεί το επιτόκιο σε ποσοστό 75% για χρονικό διάστημα ακόμη και 30 ετών. 

 


 

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι το επιτόκιο του 5,5% γίνεται 1,37% (μάλιστα στον πρώτο γύρο ο οφειλέτης είχε κερδίσει και την εισφορά του 0,12%) ενώ η επιδότηση του 75% λειτουργεί ως πρώτης τάξεως ασπίδα σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων (30 χρόνια είναι αυτά). 

Με τέτοιο επιτόκιο η μηνιαία δόση για δάνειο 150.000 ευρώ με 30ετή περίοδο αποπληρωμής, περιορίζεται στα 508 ευρώ που σημαίνει μηνιαίο κέρδος 354 ευρώ τον μήνα ή 4.250 ευρώ τον χρόνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ