Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών - Τρομάζουν τα νούμερα - 80 χιλ. ανήλικα πέφτουν θύματα βίας
Οι στατιστικές δεν είναι αισιόδοξες
Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.
Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:
-Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
-Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
-Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)
Οι στατιστικές δεν είναι αισιόδοξες: Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ πάνω από 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. Περισσότερα από 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
H UNICEF εγκαινίασε το 2013 την πρωτοβουλία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών», καλώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν τη βία κατά των παιδιών, να συμμετάσχουν σε παγκόσμια, εθνικά ή τοπικά κινήματα για τον τερματισμό της και να φέρουν νέες ιδέες για συλλογική δράση με αυτό το στόχο.
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε με ένα δυνατό τηλεοπτικό σποτ με αφηγητή τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF Liam Neeson, που οδηγεί τον θεατή μέσα από μια σειρά σκηνές αόρατης βίας. «Επειδή δε μπορείτε να δείτε τη βία κατά των παιδιών δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί.» λέει ο Neeson. «Κάντε το αόρατο ορατό. Βοηθήστε μας να κάνουμε τη βία κατά των παιδιών να εξαφανιστεί. Ελάτε μαζί μας. Μιλήστε».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr