Ανακάλυψη στη Β.Ντακότα! Νεαροί εντόπισαν απολιθωμένα οστά Τυραννόσαυρου Ρεξ - Εκτιμούν ότι ήταν 13 -15 ετών πριν 67 εκατ. χρόνια

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πλούσια σε απολιθώματα

Τρία αγόρια, δύο αδέρφια και ο ξάδερφός τους, έκαναν μια βόλτα σε μια περιοχή της Βόρειας Ντακότα όταν έκαναν μια τρομερή ανακάλυψη: ένα κόκκαλο από ένα δεινόσαυρο T. rex ξεπρόβαλλε από το έδαφος.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πλούσια σε απολιθώματα.

Ανακοίνωσαν την ανακάλυψή τους σε μια συνέντευξη Τύπου στο Zoom, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Φύσης & Επιστήμης του Ντένβερ ετοιμάζονται να αφαιρέσουν το απολίθωμα από το βράχο του σε μια ειδική έκθεση που ονομάζεται Discovering Teen Rex. Τα εγκαίνια της έκθεσης στις 21 Ιουνίου θα συμπέσουν με το ντεμπούτο της ταινίας “T.REX“, για το εύρημα του Ιουλίου 2022.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εννιάχρονος τότε Kaiden Madsen ακολούθησε τα ξαδέρφια του, τον επτάχρονο Liam και τον δεκάχρονο Jessin Fisher, σε μια πεζοπορία σε μια περιοχή της Βόρειας Ντακότα.

“Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις εκεί έξω. Βλέπεις όλα τα είδη cool βράχων και φυτών και άγριας ζωής“, είπε.

Ο Liam Fisher θυμήθηκε ότι αυτός και ο μπαμπάς του, Sam, ο οποίος ήταν μαζί με τα τρία αγόρια, εντόπισαν το κόκκαλο του νεαρού T. rex. Φαίνεται ότι μετά τον θάνατό του, πριν από περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια, ο σαρκοφάγος δεινόσαυρος θάφτηκε στο Hell Creek Formation, μια περιοχή που θεωρείται κρίσιμη για τους παλαιοντολόγους.

Εκεί έχουν βρεθεί μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα απολιθώματα T. rex. Μεταξύ αυτών είναι η Sue η οποία εκτίθεται στο Field Museum στο Σικάγο, και ο Wyrex στο Houston Museum of Natural Science.

Την ώρα της ανακάλυψης, κανένας δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για το κόκκαλο ενός T-rex, Ωστόσο, ο Sam Fisher τράβηξε μια φωτογραφία και τη μοιράστηκε με έναν οικογενειακό φίλο, τον Tyler Lyson, επιμελητή παλαιοντολογίας στο Denver Museum of Nature & Science.

Αρχικά, ο Lyson υποψιάστηκε ότι ήταν ένας σχετικά συνηθισμένος δεινόσαυρος. Όμως οργάνωσε μια ανασκαφή που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, προσθέτοντας στην ομάδα τα αγόρια.

Αρκετά γρήγορα, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό εύρημα. “Αντί να βρούμε έναν αυχενικό σπόνδυλο, βρήκαμε την κάτω γνάθο με πολλά δόντια να προεξέχουν“, είπε ο Lyson. “Και δεν υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικό από αυτό, να βλέπεις αυτά τα γιγάντια δόντια τυραννόσαυρου προς το μέρος σου“. Ένα συνεργείο ντοκιμαντέρ ήταν εκεί για να καταγράψει την ανακάλυψη.

Τα τρία αγόρια ονόμασαν το απολίθωμα “The Brothers”, καθώς νιώθουν και οι τρεις αδέρφια.

Με βάση το μέγεθος της κνήμης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο T-rex ήταν 13 έως 15 ετών όταν πέθανε. Ένα ελικόπτερο μετέφερε το απολίθωμα στο μουσείο Denver.

Ο Lyson είπε ότι περισσότερα από 100 μεμονωμένα απολιθώματα T. rex έχουν ανακαλυφθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο κάποια κόκκαλα. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πλήρες είναι αυτό το απολίθωμα. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουν ότι έχουν βρει ένα πόδι, ισχίο, λεκάνη, μέρος της ουράς και ένα καλό κομμάτι του κρανίου.

“Θέλαμε να μοιραστούμε την προετοιμασία αυτού του απολιθώματος με το κοινό γιατί είναι ένα αξιοσημείωτο συναίσθημα“, είπε ο Lyson.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ