Η διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ στο πλευρό μας αναφανδόν - "Ο Έλγιν δεν ήταν μόνο κλέφτης, αλλά και ψεύτης" (βίντεο)

Έδειξε τη φανερή υποστήριξη της στην Ελλάδα μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ

Για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με επίκεντρο τη Διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO και την τοποθέτηση της Τουρκίας σε αυτή, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Βικτόρια Χίσλοπ.

«η αλήθεια είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ποτέ ότι έχουν το φιρμάνι, έχουν ένα ανεπίσημο γράμμα που είναι στα ιταλικά και αυτό δεν έχει σφραγίδα από τον Σουλτάνο». Όπως σημείωσε: «Νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι, γιατί τώρα το κοινό ξέρει ότι ο Έλγιν ίσως ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν ένα ψεύτης. Γιατί δεν έχουμε βρει ποτέ την επίσημη άδεια που είπε ο Έλγιν ότι είχε από το Σουλτάνο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Βικτόρια Χίσλοπ ανέφερε ότι «είναι μια ευκαιρία για το Βρετανικό Μουσείο να πουν “ναι, πρέπει να δούμε την κατάσταση λίγο διαφορετικά. Αν δεν υπάρχει φιρμάνι, μία επίσημη άδεια από τον Σουλτάνο, ίσως πρέπει να αλλάξουμε γνώμη”».


Επιπλέον αναφέρθηκε στο νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και τη νέα κυβέρνηση που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι. Τέλος, όπως είπε: «Αλλά από την κυρία Μποζ είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε την αλήθεια και τώρα ξέρουμε δεν μπορεί να πει το Βρετανικό Μουσείο ότι είχε ένα επίσημο έγγραφο[…] Τώρα από την Τουρκία λένε ότι δεν υπήρχε και αυτό σκεφτόμαστε όλοι που έχουμε διαβάσει πάρα πολύ για τον Έλγιν. Ναι, δεν ήταν ένα καλός άνθρωπος που τα έκανε όλα όπως έπρεπε να γίνουν. Είχε πει “ναι έχω άδεια, θα πάρω τα γλυπτά”. Δεν είχε ποτέ άδεια να το κάνει αυτό».

Διαβάστε ακόμη: Συγκινεί η Βικτόρια Χίσλοπ: «Είμαι 62 ετών & διαγνώστηκα πέρυσι με καρκίνο - χειρουργήθηκα, δεν ξέρω πόσο θα ζήσω ακόμη»

Διαβάστε ακόμη: Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ - Το δώρο που της έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτό)

Διαβάστε ακόμη: Η δημοφιλής συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια - Ανέδειξε την ιστορία μας με το best seller "Νησί"

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ