Σαλμονέλα: Το μικρόβιο εντοπίστηκε σε πηγές στη Μαγνησία, ξεκινά έλεγχος σε όλες τις γεωτρήσεις - Τα συμπτώματα που προκαλεί (βίντεο)

126 είναι τα δηλωμένα κρούσματα από σαλμονέλα στην περιοχή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλο

Το μικρόβιο της σαλμονέλας εντοπίστηκε στα κλινικά δείγματα, αλλά και στο νερό σε μία από τις τρεις πηγές όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις περιοχές Στεφανοβίκειου και Ριζόμυλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Διαβάστε ακόμα: Κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι, σαλμονέλα: Τα είχε όλα το νερό που έστειλε πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο - Δείτε τις αναλύσεις του εργαστηρίου (βίντεο)

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, ξεκινάει έλεγχος στις γεωτρήσεις στον Δήμο Αγιάς, τον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι το συμβάν είναι υπό διερεύνηση και πρόσθεσε: «Ως ΕΟΔΥ είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και θα δράσουμε προληπτικά κάνοντας το πρόγραμμα ελέγχων. Θα βοηθήσουμε μαζί με την Περιφέρεια, τις ΔΕΥΑ και τους δήμους να οργανωθούμε καλύτερα και να προχωρήσουμε στην εκτίμηση κινδύνου. Δεν θα στηριζόμαστε μόνο σε μετρήσεις, αλλά θα έχουμε ένα σχέδιο ασφάλειας».

Σημειώνεται, ότι μέχρι χθες, Τετάρτη 5 Ιουνίου, είχαν εντοπιστεί 126 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ ήδη παρατηρείται ύφεση του φαινομένου λόγω των μέτρων που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμα: Μαγνησία: Εισαγγελική παρέμβαση για την έξαρση γαστρεντερίτιδας - Μοιράζουν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους - Ερευνάται ο θάνατος ηλικιωμένης (φωτό & βίντεο)


Τι προκαλεί η σαλμονέλα

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια που συνδυάζεται με την μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει τόσο ευρεία αφυδάτωση, ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή γιατρού και κατάλληλης αγωγής για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. Ο κίνδυνος για την μόλυνση από σαλμονέλα είναι μεγαλύτερος αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μέρη με κακές συνθήκες υγιεινής.

Τα συμπτώματα

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ