Live οι εκδηλώσεις για την D-Day - Παρόντες ο Βασιλιάς Κάρολος, Βασίλισσα Καμίλα, Εμανουέλ Μακρόν, Τζο Μπάιντεν (φωτό-βίντεο)

Στο σημείο όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες

Στη Νορμανδία βρίσκονται οι παγκόσμιοι ηγέτες για τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν με την σύζυγό του Τζιλ έφθασαν νωρίς το πρωί και ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την πριγκίπισσα Αννα και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με την σύζυγό του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του Μπριζίτ βρίσκονται εκεί υποδεχόμενοι τους προσκεκλημένους τους. Εκεί βρίσκονται επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Σαρλ Μισέλ.

Από το πρωί πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη, με αναπαραστάσεις και άλλα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα ναυπηγεία της NAVAL στην Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες Belharra, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί και εκείνος στη Νορμανδία για να συμμετάσχει στην διεθνή εκδήλωση που θα γίνει στις 4:30 ώρα Ελλάδος και θα συμμετάσχουν 24 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Ομαχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

Δείτε live:

O βασιλιάς Κάρολος λίγο νωρίτερα ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή. «Πόσο τυχεροί ήμασταν, και ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος, που μια γενιά ανδρών και γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα συμμαχικά έθνη δεν πτοήθηκαν όταν ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν αυτή τη δοκιμασία», είπε και πρόσθεσε ότι κοιτά με ταπεινότητα την αποφασιστικότητα που έδειξε η γενιά εκείνη.

instagram @from.birkhall.with.love

«Με την πιο βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης τους θυμόμαστε και θυμόμαστε επίσης όλους όσοι υπηρέτησαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή. Θυμόμαστε το μάθημα που παίρνουμε από τότε και διαπιστώνουμε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών είναι ότι τα ελεύθερα έθνη πρέπει να σταθούν μαζί για να αντιταχθούν στην τυραννία».

«Αυτή η ζωτική αρχή για την απελευθέρωση της Ευρώπης ήταν μια τεράστια συμμαχική προσπάθεια», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ενωμένοι πολέμησαν μαζί για… έναν κόσμο στον οποίο η καλοσύνη και η τιμή μπορεί να είναι το θεμέλιο της ζωής των ανθρώπων σε κάθε χώρα».

Δείτε την ομιλία του 85χρονου εδώ:

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Καμίλα: Συγκινημένη από την πρώτη δημόσια ομιλία του συζύγου της μετά τις θεραπείες – Ο ασθενής Βασιλιάς Κάρολος καταχειροκροτήθηκε (φωτό & βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ