Λεκτική βία: Προκαλεί ψυχολογικά τραύματα & βλάπτει εξίσου με την σωματική - Πώς αντιμετωπίζεται (φωτό)

Οι άνθρωποι που είναι λεκτικά βίαιοι καταφεύγουν συχνά σε  εκφοβιστικές αλλά & προσβλητικές εκφράσεις. 

Οι λεκτικά βίαιοι άνθρωποι είναι θυμώδεις και σαρκαστικοί, πολλές φορές κυνικοί και ειρωνικοί. Συνηθίζουν να ασκούν εξουσία με λεκτική ακράτεια και συνεχή υποτίμηση των συνανθρώπων τους. Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε μία λεκτικά βίαιη συμπεριφορά;

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος, Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου:

Θα μπορούσα να συσχετίσω τις λέξεις με τις μέλισσες καθότι έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά: το μέλι και το κεντρί. Οι άνθρωποι που είναι λεκτικά βίαιοι καταφεύγουν συχνά σε δηκτικές, εκφοβιστικές αλλά και προσβλητικές εκφράσεις. Οι λεκτικά βίαιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις σαν να είναι κεντρί με απώτερο στόχο να εξουδετερώσουν τα θύματα τους. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τα όσα νιώθουν ή όσα σκέφτονται με έναν υγιή τρόπο.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως η έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να νιώθουν για τον εαυτό τους αλλά και η ανασφάλεια τους, τους εμποδίζει να συνάψουν υγιείς δεσμούς. Οι λεκτικά βίαιοι άνθρωποι είναι θυμώδεις και σαρκαστικοί, πολλές φορές κυνικοί και ειρωνικοί. Συνηθίζουν να ασκούν εξουσία με λεκτική ακράτεια και συνεχή υποτίμηση των συνανθρώπων τους.

Ένας λεκτικά βίαιος άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει τον άλλον να αισθανθεί τιποτένιος, ανίκανος, αδύναμος για να μπορεί να τον χειραγωγήσει. Στόχος του είναι να συγχύσει τους συνομηλιτές του χαλιναγωγόντας έτσι την όποια αντίδραση τους. Κατόπιν, τους δαιμονοποιεί για αυτό που κάνουν ή γι' αυτό που είναι.

σκίτσο με ένα άτομο να ασκεί λεκτική βία σε κάποιο άλλο

Διαβάστε ακόμα: Οι ανεπιθύμητες σκέψεις επικρατούν στο μυαλό των ανθρώπων – Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τις ελέγξετε (φωτό)

Πώς αντιδρά λοιπόν κανείς απέναντι σε μια λεκτικά βίαιη συμπεριφορά;

Στόχος της λεκτικά βίαιης συμπεριφοράς είναι να πλήξει την αυτοεκτίμηση σου. Φόρεσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και απότρεψε τον. Δείξε αδιαφορία απέναντι σε οποιοδήποτε προσβλητικό χαρακτηρισμό.

  • Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και σκέψου καλά πριν απαντήσεις οτιδήποτε.
  • Αναγνώρισε ποιες λέξεις που χρησιμοποιεί ο/η λεκτικά βίαιος/η στην συμπεριφορά του/της σε πληγώνουν και κάνε κάτι γι' αυτό.
  • Παρέμεινε ήρεμος/η.
  • Απάντησε με επιχειρήματα και ξεμπρότιασε τον/την δείχνοντας του/της ότι αντιλήφθηκες την τάση που έχει να σε χειραγωγεί.
  • Μην αποδεχθείς την πρόσκληση του/της σε καυγά. Ο καυγάς θέλει δυο άτομα.
  • Αντέδρασε στις προκλήσεις του/της σαν καθρέφτης: Φαίνεσαι πολύ προβληματισμένος/η και θυμωμένος/η μάλλον έχεις ανάγκη από ξεκούραση.
  • Έχεις δικαίωμα να αποφεύγεις ή να αρνηθείς να κάνεις παρέα με ανθρώπους που καταφεύγουν σε λεκτική βία.
  • Έχεις δικαίωμα να καταγγέλλεις τέτοιες συμπεριφορές.
  • Χαμογέλασέ του/της. Το χαμόγελο έχει την δύναμη να εξουδετερώσει την ανάγκη του για να σε υποβαθμίσει.

    Διαβάστε ακόμα: Ξυπνήσατε με άγχος και γεμάτες ανησυχία το πρωί - Που μπορεί να οφείλεται & τι πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ