Greek Top Women Awards 2024 - Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: «Κάνω έκκληση σε όσους κατέχουν την εξουσία να μην πάψουν να διερευνούν τα αίτια - Να μη συνηθίζουμε στο άκουσμα της φρίκης» (φωτό)

"Ας δώσει η δημοσιογραφία το ρυθμό", τόνισε.

Τα Greek Top Women Awards μία διοργάνωση που πλέον έγινε θεσμός έλαβε χώρα για τρίτη χρονιά επιβραβεύοντας το αδάμαστο πνεύμα και τα αξιοσημείωτα για το επιχειρείν & τον πολιτισμό επιτεύγματα, κορυφαίων Ελληνίδων. 

Μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες Ελληνίδες του Πολιτισμού είναι φυσικά και η κορυφαία ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η πρωταγωνίστρια της συγκλονιστικής ταινίας η «Φόνισσα».

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ανάμεσα στις Top Women της χρονιάς και έβγαλε έναν υπέροχο λόγο για την έμφυλη βία, την κακοποίηση και τις γυναικοκτονίες που είναι το φαινόμενο της εποχής μας.

Τα λόγια της για ακόμα μία φορά αποτελούν έμπνευση.

«Είναι τεράστια τιμή για μένα να παραλαμβάνω σήμερα αυτό το εξαιρετικό βραβείο. Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές των Greek Topwomen Awards, τις ιστοσελίδες eirinika.gr και made in Greece.news, το ΕΒΕΑ, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και προσωπικά τις κυρίες Ειρήνη Νικολοπούλου και Σάγια Τσαουσίδου για την τιμή να με συμπεριλάβουν στις κορυφαίες Ελληνίδες του πολιτισμού.

Εύα Νάθενα-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Βλέποντας όλες αυτές τις εξέχουσες γυναίκες που έχουν γίνει πρότυπα σε τόσους τομείς, αισθάνομαι να μεγαλώνουν οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο κόσμο, για ισοτιμία των φύλων, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Εύα Νάθενα-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη-Κατερίνα Καστανιώτη

Η χαρά μου όμως συγκρούεται με την τεράστια οδύνη να βλέπω τη Μυρτώ, να βλέπω τις μητέρες και τους συγγενείς των δολοφονημένων κοριτσιών μας, των νέων γυναικών που χάσαμε μέσα σ’ αυτήν την τεράστια μάστιγα που πλήττει τη χώρα μας στη μετά την πανδημία εποχή. 

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Κούλα Αρμουτίδου (μαμά Ελένης Τοπαλούδη)
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Γιάννης Τοπαλούδης (Πατέρας Ελένης Τοπαλούδη)

Οι ειδήσεις που αποκαλύπτουν σχεδόν καθημερινά τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των γυναικών, μια πολιτεία που παρακολουθεί αμήχανη την αύξηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας χωρίς να καταφέρνει να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, χωρίς καν να δέχεται τον όρο γυναικοκτονία, και που αντιθέτως εκτίθεται ανεπανόρθωτα με την αδράνεια και την ανικανότητα της αστυνομίας να προστατεύσει τις απειλούμενες γυναίκες που ζητούν τη βοήθειά της, ο εκφυλισμός του δικαστικού συστήματος που αντί να δώσει μια έστω ελάχιστη ανακούφιση στον πόνο των πληγεισών οικογενειών, αντιθέτως μοιάζει να τις εμπαίζει με τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις των δικών, μας κάνουν όλους να αναρωτιόμαστε τι φταίει, για πόσο ακόμα θα παραμένει άλυτο ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της κοινωνίας μας, μέχρι πού έχει φτάσει η διαφθορά και τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει τώρα αυτή η αθλιότητα. 

Οι ειδικοί ας σκεφτούν με τι μέτρα και τι νόμους θα μπορέσει η πολιτεία να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της. Η επιταγή της εποχής είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Κάντε επιτέλους κάτι.

Εύα Νάθενα-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη- Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου)

Ως γυναίκα και ως καλλιτέχνις, που συχνά έχω αναμετρηθεί με οδυνηρούς ρόλους, με έργα που θέμα τους είναι η βία κατά των γυναικών, η θέση της γυναίκας τότε και σήμερα, τα ολέθρια αποτελέσματα της πατριαρχίας, του σεξισμού και του μισογυνισμού, βιώνοντας και ερμηνεύοντας την απόγνωση του να είσαι γυναίκα σε μια τόσο εχθρική κοινωνία, όπως στην πρόσφατη ταινία μας, τη «Φόνισσα», που κάναμε με την επίσης βραβευόμενη σήμερα σκηνοθέτιδα Εύα Νάθενα, κάνω έκκληση σε όλους όσοι κατέχουν την εξουσία, τον τρόπο και τα μέσα, να μην πάψουν να διερευνούν τα αίτια, να μη συνηθίζουμε στο άκουσμα της φρίκης, να μη δεχόμαστε μοιρολατρικά τα γεγονότα - κινητοποίηση τώρα, πράξεις και όχι λόγια. Οι εξέχουσες κυρίες της δημοσιογραφίας ας δώσουν τον ρυθμό.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Λίγα λόγια για την σπουδαία ηθοποιό

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός σήμερα ,με αδιάκοπη παρουσία και επιτυχίες στo θέατρο  και στην οθόνη. Σπουδαίοι σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένοι, όπως ο Βολανάκης, ο Βουτσινάς, ο Ευαγγελάτος, η Κοντούρη, η Πατεράκη αλλά και ο Peter Stein, ο Jules Dassin και ο Liubimov ,είδαν στο πρόσωπο της την ιδανική πρωταγωνίστρια των έργων τους. Φέτος, η ερμηνεία της ως «Φόνισσα» στην ομώνυμη ταινία  της Εύας Νάθενα έγραψε ιστορία στον Ελληνικό Κινηματογράφο και ξεκίνησε το διεθνές της ταξίδι. 

Διαβάστε ακόμα: Πως βλέπει η ψυχολόγος Ελισάβετ Μπαρμπαλιού την «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη – Διεισδύει στα "βάθη της ψυχή" της και εξηγεί! (φωτό & βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ