Πέθανε η πρώτη γυναίκα παιδοκαρδιοχειρουργός της Γαλλίας στα 86 - Topwoman τιμής ένεκεν, αφού χειρούργησε 5 χιλ. παιδιά δωρεάν σε 60 χώρες

Ήταν πρωτοπόρος στον κλάδο της παιδιατρικής

Στα 86 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η Francine Leca, η πρώτη γυναίκα που έγινε καρδιοχειρουργός στη Γαλλία.

Ήταν επίσης πρωτοπόρος στην παιδοκαρδιοχειρουργική.

Ο σύλλογος Mécénat Chirurgie Cardiac που δημιούργησε, κατέστησε δυνατή τη χειρουργική επέμβαση σε πέντε χιλιάδες παιδιά σε περίπου εξήντα χώρες, όπου λείπουν πόροι.

Η Francine Leca στράφηκε προς την ιατρική σε πολύ νεαρή ηλικία.

Κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης στην καρδιοχειρουργική υπό τον καθηγητή Jean Mathey στο νοσοκομείο Laennec, βοήθησε την πρώτη της επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Ως πρακτική στο hôpitaux de Paris , ανακάλυψε την παιδοκαρδιοχειρουργική υπό τον καθηγητή George Lemoine. Συνέχισε να ειδικεύεται σε συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες.

Η Leca ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καρδιοχειρουργός στη Γαλλία, και ήταν η επικεφαλής των υπηρεσιών καρδιοχειρουργικής, πρώτα στο νοσοκομείο Laennec και στη συνέχεια στο Necker (Παρίσι) μέχρι το 2003.

Το 1996 μαζί με την Patrice Roynette ίδρυσαν την οργάνωση Mécénat Chirurgie cardiaque  [ fr ] - Enfant du Monde (Mécénat Καρδιοχειρουργική - Παιδί του Κόσμου) που συγκεντρώνει κεφάλαια για τη θεραπεία παιδιών με σοβαρές καρδιακές παθήσεις που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να λάβουν θεραπεία στις χώρες τους. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ