Made in Greece η Nereid: πώς λειτουργεί η πρωτοποριακή πλατφόρμα για τους «σκαφάτους» των ελληνικών μαρίνων - Η start-up που προκαλεί το παγκόσμιο θαλάσσιο τουρισμό των 100 δις τον χρόνο

Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη

Η NEREID, μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκαφών, δίνει πρόσβαση ηλεκτρονικά στις ελληνικές μαρίνες, παρέχοντας μία σειρά από υπηρεσίες, όπως οι κρατήσεις και ο έλεγχος των καταναλώσεων

Με όνομα που προέρχεται από τη μυθολογία και συγκεκριμένα από την Νηρηίδα, ξεκίνησε το ταξίδι της από ένα εργαστήριο στο τμήμα πληροφορικής της Καβάλας, από τέσσερεις φοιτητές πληροφορικής (Φώτης Παπαρούνας, Πάρης Ζωηρός, Γιάννης Βουρδόγλου,  Γιώργος Μπίρκας) και έναν επίκουρο καθηγητή, τον Δημήτρη Καραμπατζάκη

Χωρίς πλάνο ή εμπειρία, παρά μόνο ως εφόδια τη δουλειά και την πίστη ότι θα πετύχει το εγχείρημα αυτό. Από εκεί ξεκίνησε δειλά-δειλά το ταξίδι όπου δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τα βασικά, όμως με σκληρή δουλειά έφτασε η startup να κοστολογείται στο ένα εκατομμύριο πενήντα χιλιάδες ευρώ στο σήμερα, με λαμπρές προοπτικές για το μέλλον.

Nereid

Τα κύρια σημεία: 

  • Η ομάδα φυσικά όσο προχωράμε μεγαλώνει γρήγορα και έχουμε δίπλα μας εξαιρετικούς ανθρώπους – μέντορες και συνεργάτες που μας στηρίζουν καθημερινά σε αυτό το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα όμορφο ταξίδι επιχειρηματικότητας, διότι η ομάδα είναι ότι πιο σημαντικό για μια εταιρεία.
  • Υπάρχουν πάνω από 100 μαρίνες στην Ελλάδα με πάνω από 15 με 20 χιλιάδες θέσεις ελλιμενισμού, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις «επίσημες» όσο και τις «μη επίσημες» μαρίνες.
  • Η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού είναι μεγάλη και συγκεκριμένα είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο παγκόσμια, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 1/3 από αυτά είναι τα έσοδα των μαρίνων από τις κύριες τους δραστηριότητες.
  • Μόλις εγγραφεί, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να ξεκινήσει να εξερευνά τις λειτουργίες της πλατφόρμας. Όπως να κάνει κράτηση στην μαρίνα, να ελέγχει τις καταναλώσεις του και να πλοηγηθεί σε αυτήν με μεγάλη ευκολία. 
  • Μέχρι και το όνομα της εφαρμογής “NEREID” προκύπτει από την ελληνική λέξη Νηρηίδα, όπου κατά την μυθολογία ήταν νύμφες, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας και λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους.
  • Το όνειρο μας είναι η πλατφόρμα μας να φτάσει σε όσες πιο πολλές χώρες γίνεται σε όλο το κόσμο

 

1# Ποιο είναι το story / το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της "NEREID"; Πώς και πότε ξεκινά η ιστορία της;

(Την πρώτη ερώτηση την απαντάει ο Γιώργος Μπίρκας CEO της NEREID)

Μια καλοκαιρινή ημέρα καθώς καθόμουν στην αγαπημένη μου επιχείρηση στην Χαλκιδική και συζητούσα ως συνήθως με τον Αθανάσιο Καρατζά, επιχειρηματία στον τομέα της Πληροφορικής. Εκεί που συζητούσαμε για τις τελευταίες τάσεις στην τεχνολογία και πώς αυτές μπορούσαν να εφαρμοστούν για το κοινό καλό και να λύσουν και προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας, την Σιθωνία Χαλκιδικής. Μοιράστηκε μαζί μου (ο Θανάσης) την πολύ πρώιμη ιδέα για τη NEREID. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που μου είπε για αυτήν την ιδέα, ανάμεσα σε πολλές άλλες που είχε, την ξεχώρισα και την πίστεψα και ξεκίνησα απευθείας έρευνα για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του και αν υπάρχει αγορά. Έπειτα φτιάξαμε μια ωραία ομάδα με τους συμφοιτητές μου τον Φώτιο Παπαρούνα (CTO), τον Πάρη Ζωηρό (CDO), τον Ιωάννη Βουρδόγλου (Project Manager) και τον καθηγητή μας τον κύριο Δημήτριο Καραμπατζάκη από το Πανεπιστήμιο της Καβάλας, όπου μόλις άκουσε για το όλο εγχείρημα πίστεψε σε εμάς και μας βοήθησε να ξεκινήσουμε και τον έχουμε συνέχεια δίπλα μας από την πρώτη στιγμή. Με την ομάδα, εξελίξαμε την αρχική ιδέα του Αθανάσιου και προσθέσαμε τις καινοτομίες όπου σχεδιάζαμε όλοι μαζί και όταν υπάρχουν πολλά μυαλά, λένε είναι ευλογημένα διότι ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του στην εξέλιξη της πλατφόρμας. Η ομάδα φυσικά όσο προχωράμε μεγαλώνει γρήγορα και έχουμε δίπλα μας εξαιρετικούς ανθρώπους – μέντορες και συνεργάτες που μας στηρίζουν καθημερινά σε αυτό το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα όμορφο ταξίδι επιχειρηματικότητας, διότι η ομάδα είναι ότι πιο σημαντικό για μια εταιρεία.

Nereid

2# Για κάποιον που δεν γνωρίζει: Πόσες μαρίνες έχει η Ελλάδα και για τι μέγεθος αγοράς μιλάμε γενικότερα;

(Την δεύτερη ερώτηση την απαντάει ο Γιώργος Μπίρκας CEO της NEREID)

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, διότι ο αριθμός των μαρίνων στην Ελλάδα διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που καταμετρώνται και τον τρόπο που ορίζεται ως "μαρίνα". Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, υπάρχει μια σημαντική αύξηση των μαρινών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα έχει μια μεγάλη ακτογραμμή και ένα σημαντικό αριθμό νησιών. Υπάρχουν πάνω από 100 μαρίνες στην Ελλάδα με πάνω από 15 με 20 χιλιάδες θέσεις ελλιμενισμού, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις «επίσημες» όσο και τις «μη επίσημες» μαρίνες.. Η Ελλάδα μας είναι ένας από τους πιο όμορφους και δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, και οι μαρίνες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες για την αγκυροβολία και τη συντήρηση των σκαφών. Η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού είναι μεγάλη και συγκεκριμένα είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο παγκόσμια, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 1/3 από αυτά είναι τα έσοδα των μαρίνων από τις κύριες τους δραστηριότητες. Η αγορά της Ελλάδας υπολογίζεται σε μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια, φυσικά με επιφύλαξη κάποιας απόκλισης, διότι τα στοιχεία διαφέρουν σε κάποιο βαθμό, από έρευνα σε έρευνα.

nereid

3# Ποιες υπηρεσίες παρέχετε στους ιδιοκτήτες μίας μαρίνας; Ποιες υπηρεσίες παρέχετε στους πλοιοκτήτες;

(Την τρίτη ερώτηση την απαντάει ο Ιωάννης Βουρδόγλου CIO της NEREID)

Υπάρχουν ποικίλες υπηρεσίες για τους πλοιοκτήτες αλλά και για τις μαρίνες. Για να ξεκινήσει κάποιος πλοιοκτήτης να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα μας, την NEREID, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αρχικά, ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και να κάνει κλικ στο κουμπί "Εγγραφή". Από εκεί, ακολουθεί μια σειρά βημάτων για να δημιουργήσει τον λογαριασμό του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Μόλις εγγραφεί, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να ξεκινήσει να εξερευνά τις λειτουργίες της πλατφόρμας. Όπως να κάνει κράτηση στην μαρίνα, να ελέγχει τις καταναλώσεις του και να πλοηγηθεί σε αυτήν με μεγάλη ευκολία. Η NEREID είναι σχεδιασμένη με έμφαση στην ευχρηστία και την ευκολία περιήγησης. Η διεπαφή της είναι φιλική προς τον χρήστη και του επιτρέπει να περιηγηθεί με άνεση και να αξιοποιήσει τις λειτουργίες της με ευκολία.

Επίσης, σε λίγο καιρό, ετοιμάζουμε ένα μεγάλο update που θα φέρει πολλές αλλαγές τόσο στις λειτουργίες όσο και στην εμφάνιση της πλατφόρμας. Αυτό το update θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπειρία των χρηστών και θα προσφέρει νέες δυνατότητες τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τις μαρίνες, όπου θα έχουν ένα αναβαθμισμένο σύστημα πλήρης διαχείρισης της μαρίνας. Επιπλέον, με το μεγάλο αυτό update θα εισάγουμε τεχνητή νοημοσύνη σε πολλά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας μας. Αυτό θα βοηθήσει τους πλοιοκτήτες και τις μαρίνες να επιτύχουν τους στόχους τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Συνολικά, ως NEREID στοχεύουμε σε μια εξαιρετική εμπειρία χρήσης, ενώ συνεχώς αναβαθμίζουμε την πλατφόρμα για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον στους χρήστες – συνεργάτες μας.

4# Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνική είναι η δική σας εφαρμογή;

(Την τέταρτη ερώτηση την απαντάει ο Φώτιος Παπαρούνας CTO της NEREID)

Στην Ελλάδα το να ξεκινήσει κάποιος μια start up είναι πιο δύσκολο σε σχέση με άλλες χώρες οπού το οικοσύστημα είναι πιο αναπτυγμένο, όμως αυτό δεν μας αποθάρρυνε καθόλου. Έπειτα, όχι μόνο η εφαρμογή αλλά και ολόκληρη η startup είναι 100% ελληνική από γεωγραφικής φύσεως έως και τα χαρακτηριστικά της ίδιας της startup (κουλτούρα). Μέχρι και το όνομα της εφαρμογής “NEREID” προκύπτει από την ελληνική λέξη Νηρηίδα, όπου κατά την μυθολογία ήταν νύμφες, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας και λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους.

Κατόπιν, με πίστη και επιμονή καταφέραμε να ξεπεράσουμε αρκετά προβλήματα σε αυτό το υπέροχο ταξίδι επιχειρηματικότητας. Ένα από τα κύρια και πιο δύσκολα στοιχεία του ταξιδιού μας ως startup επιχείρηση ήταν η αρχική χρηματοδότηση. Ξεκινήσαμε το επιχειρηματικό μας εγχείρημα από το μηδέν, με μηδενικά κεφάλαια και μαζεύαμε λίγα χρήματα ως φοιτητές για να πληρώσουμε τα απολύτως απαραίτητα της εταιρείας. Με πίστη, πολλή προσπάθεια, αφοσίωση και δημιουργικότητα, καταφέραμε να αναπτύξουμε την εταιρεία μας σε έναν τομέα που αγαπάμε και πιστεύουμε. Έπειτα πήραμε χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, όπου είναι Co-founder η Ευρωπαϊκή Ένωση και από διαγωνισμούς που βραβευτήκαμε στην Ελλάδα. Τώρα, η εταιρεία μας έχει ξεπεράσει το valuation του ενός εκατομμυρίου ευρώ και είμαστε ευγνώμων για αυτό που έχουμε επιτύχει από το μηδέν. Τώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις και πολύ κοντά στο να κλείσουμε μια σημαντική επένδυση και συνεργασία με την UpYachting και ιδιώτες επενδυτές στον χώρο της ναυτιλίας. Αυτή η επένδυση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε ταχύτερα τους στόχους μας, να διευρύνουμε την παρουσία μας στην αγορά και να αναπτύξουμε τις καινοτομίες που ετοιμάζουμε. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί και σε νέους επενδυτές και συνεργασίες. Τέλος, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον και προσπαθούμε καθημερινά για την επιτυχία της startup μας.

nereid

5# Πώς είναι πλέον η καθημερινότητα σας, τι όγκος δουλειάς και τι ωράρια εργασίας υπάρχουν πίσω από μία τέτοια startup;

(Την πέμπτη ερώτηση την απαντάει ο Πάρης Ζωηρός CDO της NEREID)

Η καθημερινότητά μας στην ομάδα μας στην startup έχει μεταμορφωθεί σε μια συναρπαστική περιπέτεια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο όγκος της δουλειάς είναι ασταμάτητος και συχνά αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Καθώς προχωρούμε, η εκάστοτε εργασία μας είναι συχνά πολυποίκιλη και διαφοροποιείται από τη δημιουργία του κάθε τομέα που έχει αναλάβει ο καθένας μας να "τρέχει". Τα ωράρια εργασίας δεν ακολουθούν πάντα τον παραδοσιακό 9-5 ρυθμό, καθώς συχνά βρισκόμαστε αφοσιωμένοι στο να ολοκληρώσουμε ένα έργο ή να ανταποκριθούμε σε ανάγκες εκτάκτου χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά, η αίσθηση εκπλήρωσης που προκύπτει από τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη μιας νέας επιχείρησης είναι ανεκτίμητη και μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε προς τον στόχο μας. Η ομάδα είναι το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα και είναι το κυριότερο μας asset, οπότε προσπαθούμε κάθε μέρα να είμαστε ενωμένοι και τα υπόλοιπα υλοποιούνται βήμα-βήμα.

nereid

6# Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η "NEREID";

(Την έκτη ερώτηση την απαντάει ο Γιώργος Μπίρκας CEO της NEREID)

Το όνειρο μας είναι η πλατφόρμα μας να φτάσει σέ όσες πιο πολλές χώρες γίνεται σε όλο το κόσμο, να συμβάλουμε και εμείς με τον τρόπο μας στην επίλυση προβλημάτων στον θαλάσσιο τουρισμό. Δηλαδή το όραμα μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ μαρίνων και ιδιοκτητών σκαφών μέσω μιας καινοτόμας πλατφόρμας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ