Made in Greece τα ρούχα Christianna Vardakou, το πρώτο brand με αποκλειστικά φυτικές βαφές – η 27χρονη top woman υφαίνει και στον αργαλειό! Τα ανεξίτηλα μπατίκ της συναρπάζουν

Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη

Η Χριστιάνα Βαρδάκου δημιουργεί μοναδικά βιώσιμα ρούχα και αξεσουάρ αποκλειστικά με οργανικό βαμβάκι και φυτικές βαφές. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μας μιλά για τη διαδρομή της και τα ερεθίσματα που την έκαναν να ακολουθήσει το «Slow Design», τα ταξίδια της, τις αγαπημένες της δημιουργίες, την αξία του χώρου που δημιουργεί και την ομάδα της, αλλά και τα μελλοντικά της όνειρα

 

 


Τα κύρια σημεία: 


•    Στο δεύτερο έτος των σπουδών μου είχαμε ένα project για τη βιωσιμότητα και εκεί άρχισα να πειραματίζομαι με φυτικές βαφές, λάτρεψα πως τα χρώματα ταιριάζουν όλα μεταξύ τους, όπως και στη φύση. Τα χρώματα που δημιουργούνται από φυτά είναι ζωντανά χρώματα που αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με το φως.
•    Το όνειρο μου ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα ήταν εφικτό για όλους να μπορούν να τον επισκεφτούν, και να βλέπουν όλη τη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής, ένας χώρος που θα λειτουργούσε σαν showroom, αλλά ταυτόχρονα και studio και χώρος διεξαγωγής σεμιναρίων. 
•    Καθώς και να μεγαλώσει η ομάδα μου, να είμαστε μία ομάδα γυναικών που να δουλεύουμε όλες μαζί δημιουργώντας καθημερινά. Σιγά σιγά αυτό έχει γίνει πραγματικότητα, πλέον έχω αυτό το χώρο που ονειρευόμουν και έχω τη Βιολέτα και τη Ματίλντα στην ομάδα μου. 
•    Είμαστε το πρώτο brand στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυτικές βαφές για τη βαφή υφασμάτων. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε είναι όλα 100% οργανικά, καθώς οι φυτικές βαφές δεν μπορούν να βάψουν συνθετικά υφάσματα. 
•    Τα υφάσματα μας τα οποία είναι βιοδιασπώμενα, τα προμηθευόμαστε όλα από Έλληνες παραγωγούς, το μετάξι είναι από το Σουφλί και το λινό από τη Τρίπολη. Λόγω της διαδικασίας βαφής όλα τα κομμάτια που δημιουργούμε είναι μοναδικά και είναι αδύνατον να υπάρξει δεύτερο ίδιο.
•    Σίγουρα τα κιμονό και τα μαντήλια έχουν μία ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου γιατί ήταν τα πρώτα πατρόν που δημιουργήσαμε, πριν από αυτά κυρίως έφτιαχνα αντικείμενα για το σπίτι.
•    Αν έπρεπε να διαλέξω ένα κομμάτι από τη μεταξωτή συλλογή μας θα ήταν οι μακριές φούστες Sapporo, και από τη λινή συλλογή μας το Folegandros Top που μπορεί να φορεθεί και από τις δύο μεριές. 
•    Όσο σπούδαζα στο Λονδίνο είχα μία κακιά εμπειρία σε ένα textile print studio, όπου έκανα πρακτική και δημιουργούσα prints για fast fashion εταιρείες. Κατάλαβα πόσο γρήγορα πάνε όλα, πόσο waste υπάρχει, πως δεν υπάρχει κάποια σκέψη ή λογική για το να κάνουμε κάτι καλύτερο για τον πλανήτη ή τον καταναλωτή ή τον δημιουγό...
•    Για εμένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι δημιούργησα το χώρο μας, ένα studio και showroom όπου κάποιος μπορεί να μας γνωρίσει, να δεί όλη τη δημιουργική διαδικασία, να ψωνίσει, να δημιουργήσει μαζί μας αλλά και να πάρει μέρος σε μαθήματα και ότι έχω δύο καταπληκτικές συνεργάτιδες που δουλεύουν μαζί μου, τη Ματίλντα και τη Βιολέτα.
•    Όσο για τις δυσκολίες, είναι πάρα πολλές! Το να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας μικρής εταιρείας στην Ελλάδα είναι μια καθημερινή πρόκληση, πόσο μάλλον στο δημιουργικό χώρο...
•    Όλα μας τα υφάσματα είναι 100% ελληνικά οργανικά και όλη η παραγωγή γίνεται από τις τρεις μας στο εργαστήριο μου, χρησιμοποιώντας ελληνικά στην πλειοψηφία τους βότανα και φυτά.

vardakou


Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του brand "Christiana Vardakou"; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία του;

Σπούδασα BA: Textile Design στο UAL: Chelsea College of Arts του Λονδίνου. Εκεί εξειδικεύτηκα σε Print (τύπωμα). Το δεύτερο έτος των σπουδών μου είχαμε ένα project για τη βιωσιμότητα και εκεί άρχισα να πειραματίζομαι με φυτικές βαφές, λάτρεψα πως τα χρώματα ταιριάζουν όλα μεταξύ τους, όπως και στη φύση. Τα χρώματα που δημιουργούνται από φυτά είναι ζωντανά χρώματα που αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με το φως. Ταυτόχρονα για τη πτυχιακή μου άρχισα να μελετώ τα κινήματα Emotionally Durable Design και Slow Design, καθώς και τα θετικά των φυτικών βαφών για εμένα ως σχεδιάστρια, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Έτσι αποφάσισα να μην ξανα-χρησιμοποιήσω χημικές βαφές αλλά να επικεντρωθώ στη βαφή οργανικών υφασμάτων με διαφορετικές τεχνικές χρησιμοποιώντας μόνο φυτά. Μετά τις σπουδές μου ταξίδεψα στη Νοτιοανατολική Ασία για τέσσερις μήνες, επισκέφτηκα 7 χώρες με σκοπό να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για παραδοσιακές τεχνικές όπως κέντημα, ύφανση, βαφή με φυτά, μπατίκ κ.ά. Μετά το ταξίδι μου, αντί να επιστρέψω στο Λονδίνο όπου με περίμενε μία θέση εργασίας σε ένα textile studio, αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα, και να ανοίξω τη δική μου μικρή επιχείρηση.


 

Στην αρχή, το studio μου ήταν στο σπίτι μου, και τον πρώτο χρόνο συνεργαζόμουν αποκλειστικά με αρχιτέκτονες και interior designers, όπου έφτιαχνα αντικείμενα διακόσμησης όπως μαξιλάρια, runners, και κουρτίνες για βίλες. Το όνειρο μου ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα ήταν εφικτό για όλους να μπορούν να τον επισκεφτούν, και να βλέπουν όλη τη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής, ένας χώρος που θα λειτουργούσε σαν showroom, αλλά ταυτόχρονα και studio και χώρος διεξαγωγής σεμιναρίων. Καθώς και να μεγαλώσει η ομάδα μου, να είμαστε μία ομάδα γυναικών που να δουλεύουμε όλες μαζί δημιουργώντας καθημερινά. Σιγά σιγά αυτό έχει γίνει πραγματικότητα, πλέον έχω αυτό το χώρο που ονειρευόμουν και έχω τη Βιολέτα και τη Ματίλντα στην ομάδα μου. Επίσης, πλέον εκτός από αντικείμενα για το σπίτι, δημιουργούμε και αξεσουάρ, και έχουμε επίσης μία λινή και μία μεταξωτή συλλογή γυναικείων μοναδικών ρούχων.

 

 

Οι χειροποίητες δημιουργίες σας διακρίνονται από ιδιαίτερη αισθητική και ποιότητα. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;

Είμαστε το πρώτο brand στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυτικές βαφές για τη βαφή υφασμάτων. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε είναι όλα 100% οργανικά, καθώς οι φυτικές βαφές δεν μπορούν να βάψουν συνθετικά υφάσματα. Τα υφάσματα μας τα οποία είναι βιοδιασπώμενα, τα προμηθευόμαστε όλα από Έλληνες παραγωγούς, το μετάξι είναι από το Σουφλί και το λινό από τη Τρίπολη. Λόγω της διαδικασίας βαφής όλα τα κομμάτια που δημιουργούμε είναι μοναδικά και είναι αδύνατον να υπάρξει δεύτερο ίδιο. Στόχος μου είναι να ξαναδημιουργήσω μία σχέση μεταξύ καταναλωτή και προϊόντος βασισμένη στην ιδέα του emotionally durable design. Κάθε χειροποίητο τεμάχιο είναι μοναδικό και έχει μία ιστορία η οποία συναντά και συμβαδίζει με αυτή του κάθε καταναλωτή. Έτσι, ένα ύφασμα μεταμορφώνεται από ένα αναλώσιμο αντικείμενο σε ένα οικογενειακό κειμήλιο, μία ανάμνηση, κάτι το διαχρονικό. Η κύρια έμπνευση μου προέρχεται από την ελληνική φύση, η οποία μου παρέχει όχι μόνο μία παλέτα χρωμάτων σε φυτικές βαφές, αλλά και μία ποικιλία σχημάτων και υφών που ενσωματώνω στις δημιουργίες μου. Συχνά στρέφομαι στα χρώματα, σχήματα και υφές του Αιγαίου και των βουνών μας, καθώς και στα άγρια λουλούδια και φυτά μας, για να δημιουργήσω. Ένα ταξίδι μου στην Ισλανδία το 2016, το οδοιπορικό μου στη Νοτιοανατολική Ασία το 2018, ένα ταξίδι στη Χαβάη με τη γιαγιά μου το 2019, και ένα ταξίδι στην Ιαπωνία το 2020 σίγουρα με γέμισαν με επιπλέον εικόνες, χρώματα, σχήματα και ιδέες που χρησιμοποιώ ακόμα σαν έμπνευση. 

 

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας ρούχα από τη συλλογή σας;

Σίγουρα τα κιμονό και τα μαντήλια έχουν μία ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου γιατί ήταν τα πρώτα πατρόν που δημιουργήσαμε, πριν από αυτά κυρίως έφτιαχνα αντικείμενα για το σπίτι. Το σχέδιο του κιμονό μας είναι εμπνευσμένο από διαφορετικά κιμονό και jacket που έφερα πίσω μαζί μου από τα ταξίδια μου στην Ασία, είναι one size και unisex. Τα μαντήλια τα οποία μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή ως ζώνες, μαντήλια λαιμού, αξεσουάρ για τα μαλλιά, τοπ/μπλούζες, εσάρπες. Πέρα από τις φυσικές βαφές και το slow process στο χέρι που χαρακτηρίζουν όλες μας τις δημιουργίες, ο λόγος που διάλεξα συγκεκριμένα αυτά τα τεμάχια είναι γιατί αναδεικνύουν πως ένα κομμάτι υφάσματος επεξεργασμένο με φροντίδα και διαχρονικό όραμα μπορεί να προσαρμοστεί φυσικά πάνω στο κάθε σώμα και να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα κομμάτι από τη μεταξωτή συλλογή μας θα ήταν οι μακριές φούστες Sapporo, και από τη λινή συλλογή μας το Folegandros Top που μπορεί να φορεθεί και από τις δύο μεριές.

Πώς πετυχαίνετε να αντισταθείτε στο fast fashion;

Όσο σπούδαζα στο Λονδίνο είχα μία κακιά εμπειρία σε ένα textile print studio, όπου έκανα πρακτική και δημιουργούσα prints για fast fashion εταιρείες. Κατάλαβα πόσο γρήγορα πάνε όλα, πόσο waste υπάρχει, πως δεν υπάρχει κάποια σκέψη ή λογική για το να κάνουμε κάτι καλύτερο για τον πλανήτη ή τον καταναλωτή ή τον δημιουγό... Μετά από τις σπουδές μου και το ταξίδι μου στην Ασία όπου είδα artisanal studios, και είδα την άλλη πλευρά - την ανθρώπινη πλευρά αποφάσισα ότι δεν θέλω να είμαι μέρος του fast fashion. Φυσικά όσο ήμουν εκεί είδα και το τι έχει κάνει η γρήγορη μόδα και σε αυτή την άκρη του πλανήτη όπου πολλά ποτάμια είναι μολυσμένα, αλλά και σε τι συνθήκες δουλεύουν άνθρωποι σε εργοστάσια που παράγουν τα ρούχα για τα γνωστά fast fashion chains. Δεν μπορούσα να μείνω στο κλάδο και να είμαι μέρος του fast fashion μετά από τις εμπειρίες που είχα.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σας μέχρι σήμερα και ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Για εμένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι δημιούργησα το χώρο μας, ένα studio και showroom όπου κάποιος μπορεί να μας γνωρίσει, να δεί όλη τη δημιουργική διαδικασία, να ψωνίσει, να δημιουργήσει μαζί μας αλλά και να πάρει μέρος σε μαθήματα και ότι έχω δύο καταπληκτικές συνεργάτιδες που δουλεύουν μαζί μου, τη Ματίλντα και τη Βιολέτα. Κάθε μέρα ανυπομονώ να πάω στο χώρο μας, και να δημιουργήσουμε μαζί και νομίζω αυτό είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Εκτός από αυτό, σίγουρα οι συνεργασίες μου, με το Μουσείο Μπενάκη που ήταν η πρώτη μεγάλη παραγγελία χονδρικής που είχαμε το 2020 και από τότε συνεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε αντικείμενα για το πωλητήριο κάθε τρεις μήνες, η συνεργασία μου με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου διδάσκω σεμινάρια στα μέλη του Πάρκου, και είναι πάντα γεμάτα με πολλά άτομα να ζητάνε καινούρια κάθε μήνα, αλλά και με τη συνεργασία μου με το ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Costa Navarino, όπου διδάσκω σεμινάρια σε ανθρώπους από όλο το κόσμο αλλά και φτιάχνοντας made to order unique αντικείμενα για το ξενοδοχείο. Αλλά είμαι περήφανη για όλες τις συνεργασίες μας, καθώς και για όλα τα made to order κομμάτια μας, ειδικά τα δύο νυφικά που έχουμε φτιάξει!


Όσο για τις δυσκολίες, είναι πάρα πολλές! Το να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας μικρής εταιρείας στην Ελλάδα είναι μια καθημερινή πρόκληση, πόσο μάλλον στο δημιουργικό χώρο... Για να πετύχεις, παράλληλα με τις δυσκολίες των καιρών και πέρα από τη δημιουργικότητα και το πείσμα (που χρειάζεται σίγουρα), απαιτείται μία ολόκληρη εργαλειοθήκη γνώσεων: λογιστικά, marketing, διοίκηση, social media, διαπραγμάτευση, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργείς, να μαθαίνεις καινούριες τεχνικές, να έχεις καινούριες ιδέες, να εξελίσσεσαι. Είναι πάρα πολλά, και δεν θα πω ψέματα, τα τελευταία 5 χρόνια η ζωή μου είναι αυτό το brand, ακόμα και τα όνειρα μου πάντα έχουν να κάνουν με φυτά, ή σχέδια, ή βαφές, ή άγχη για την εταιρεία! Οι δυσκολίες είναι πολλές, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου διαφορετική και ούτε θέλω, επομένως πάντα πρέπει να κοιτάμε μπροστά,καθώς και στο τι έχουμε ήδη καταφέρει και να μην τα παρατάμε.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Όλα μας τα υφάσματα είναι 100% ελληνικά οργανικά και όλη η παραγωγή γίνεται από τις τρεις μας στο εργαστήριο μου, χρησιμοποιώντας ελληνικά στην πλειοψηφία τους βότανα και φυτά. Βέβαια λόγω της αγάπης μου για ταξίδια και άλλους πολιτισμούς, δεν θα έλεγα ότι τα ρούχα μας είναι "ελληνικά" στο design. Πολλά από τα σχέδια μας είναι εμπνευσμένα από ρούχα ή αξεσουάρ που έφερα μαζί μου από ταξίδια.

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η εταιρεία σας;

Για εμένα θέλω σταθερά να συνεχίσει να μεγαλώνει η εταιρεία μου, αλλά δεν θα ήθελα να αλλάξει κάτι δραστικά. Μπορώ να ονειρευτώ έναν ακόμα μεγαλύτερο χώρο, με μεγαλύτερη ομάδα. Μπορώ επίσης να ονειρευτώ και ένα χώρο εκτός Αττικής, όπου να γίνονται και retreats και σεμινάρια, με ένα μεγάλο κήπο γεμάτο φυτά για φυτικές βαφές και εξωτερικό εργαστήριο. Θα ήθελα επίσης να κάνουμε pop-ups σε όλο το κόσμο, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε, να γνωρίζουμε καινούριους ανθρώπους και κουλτούρες, να παίρνουμε ιδέες, να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε σαν ομάδα.



Με λίγα λόγια


Η Χριστιάνα Βαρδάκου φοίτησε στο Chelsea College of Arts στο Λονδίνο από όπου απέκτησε το πτυχίο της BA Textile Design (σχεδιασμό υφασμάτων). Εξειδικεύτηκε σε print (τύπωμα) και αποφάσισε να ενταχθεί στο κίνημα “Slow Design” (βιωσιμότητα, ανακύκλωση, zero waste και emotionally durable design).
Τρεις μήνες μετά την αποφοίτηση της, ταξίδεψε σε 7 χώρες στη νοτιοανατολική Ασία όπου παρακολούθησε διάφορα μαθήματα και σεμινάρια σε σχέση με το ύφασμα. Μετά το οδοιπορικό της στην Ασία αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, και να ανοίξει το δικό της studio, ένα εργαστήριο και showroom γεμάτο χρώματα! Εκεί μπορεί κάποιος να δει όλη τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής, καθώς και να παρακολουθήσει μαθήματα μπατίκ, φυτικών βαφών και ύφανσης.
Υπέρμαχος των αργών ρυθμών και της βιωσιμότητας στη μόδα, η Χριστιάνα Βαρδάκου δημιουργεί υφασμάτινα αντικείμενα που το καθένα τους έχει να αφηγηθεί μια μοναδική ιστορία. Όλα τα κομμάτια του brand σχεδιάζονται ξεχωριστά, ολοκληρώνονται στο χέρι και μπορούν να εξατομικευτούν απόλυτα, αφού η δημιουργός επιμελείται όλη τη δημιουργική διαδικασία: Από την επιλογή των υφασμάτων και τις βαφές τους με – ελληνικά στην πλειοψηφία τους - βότανα ως την επεξεργασία τους με τεχνικές μπατίκ και bundle dyeing, ή την ύφανση τους στον αργαλειό του studio της. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης αυτής της αργής επεξεργασίας, κάθε προϊόν είναι μοναδικό.

Καθένα λίγο διαφορετικό από το άλλο, αλλά όλα εξίσου όμορφα και φτιαγμένα με αγάπη. Οι συλλογές στοχεύουν στην ανάδειξη της αειφόρας και της συνειδητής κατανάλωσης, αντιτιθέμενες στην αναλώσιμη μόδα (fast fashion) και το throw-away culture. Απλά στον σχεδιασμό, αλλά πολυτελή λόγω της μοναδικότητα τους, τα προϊόντα Christiana Vardakou αναγνωρίζονται από το απολύτως προσωπικό στίγμα της designer, που συνδέει την παράδοση με τις σύγχρονες αισθητικές αντιλήψεις .!
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ