Εβδομάδα ΠΑΣΟΚ: Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας ανοίγει τα χαρτιά του – Σε άνοδο οι μετοχές του Παύλου Χρηστίδη, μόνιμα διεκδικητής ο Γερουλάνος, οι εκπλήξεις για τον επόμενο αρχηγό (βίντεο)

Εν αναμονή όλοι για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε για το ΠΑΣΟΚ.

Οι μετεκλογικές αναταράξεις συνεχίζονται και ακούγονται αρκετές φωνές για εκλογή νέας ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του στην ΕΡΤ, θέλοντας να φτιάξει και το έδαφος ενόψει και της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη.

Επίσπευση των διαδικασιών ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης προκρίνει ως επόμενο βήμα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο κ. Δούκας, εν μέσω αναταράξεων στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι “οι ψηφοφόροι του δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή” και προσθέτει ότι “δεν θα περιμένουν επ’  αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει”.

Ο κ. Δούκας αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι λύση, παρά την μεγάλη πτώση της ΝΔ και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κωνσταντινόπουλος: Μακάρι να είναι υποψήφιος

Αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη άφησε ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι πλέον η επιλογή που θα μας πάει μπροστά και θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία».

«Μακάρι να είναι υποψήφιος ο Χάρης Δούκας. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να έχει στις διαδικασίες του δυνατά πρόσωπα. Πρέπει να βρούμε “πρωθυπουργίσιμο” πρόσωπο», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, εκείνοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι, «θεωρώ ότι πρέπει να το πουν, να μιλήσουν πολιτικά, να πουν ποιο είναι το σχέδιό τους για το ΠΑΣΟΚ και ποιο είναι το σχέδιό τους για τη διεύρυσνη του ΠΑΣΟΚ».

Γερουλάνος: Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το θέμα ηγεσίας

Στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Αν δεν κάνουμε ολοκληρωμένη αποτίμηση, δεν θα μάθουμε ποτέ τι φταίει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε μπροστά μας μόνο τρία χρόνια για να μάθουμε γιατί έφυγαν οι 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, συν όσοι δεν ψήφισαν και να τους πείσουμε γιατί πρέπει να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει την κατάσταση της χώρας».

Ερωτηθείς αν θέτει θέμα ηγεσίας, ξεκαθάρισε ότι, «μόνο στα αρμόδια όργανα θα κάνω τέτοια συζήτηση. Η Αθήνα είναι η μόνη περιφέρεια που αύξησε τα ποσοστά της» και συμπλήρωσε πως, «όταν η αποτίμηση γίνεται στα όργανα, το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει. Όσες φορές το κάναμε, βγήκαμε κερδισμένοι. Έχουμε τώρα μία τεράστια ευκαιρία να το κάνουμε».

«Δεν είναι στόχος μας να πάρουμε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε και ερωτηθείς αν θα θέσει ο ίδιος θέμα ηγεσίας, απάντησε:

«Θα κάνω ολοκληρωμένο απολογισμό στα Όργανα, σε ό,τι με αφορά, σε αυτήν τη φάση που είμαστε, είναι το τελευταίο που με απασχολεί, είναι το θέμα ηγεσίας. Αλλά, όταν σου έρχεται ένα αποτέλεσμα που δεν είναι χειροπιαστό, ψάχνεις να δεις τι πήγε λάθος».


Και κατέληξε πως, «όσο πιο γρήγορα κινηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα, δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία».

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Όλοι αναμένουν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Τετάρτης στο οποίο οι 39 συμμετέχοντες (εκλεγμένοι και ex officio), από όλες τις εσωκομματικές τάσεις, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Στη συνεδρίαση αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις που θα πάρουν -μεταξύ άλλων- ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και οι Παύλος Χρηστίδης (ανερχόμνεος), Μανώλης Χριστοδουλάκης, Πέτρος Ευθυμίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Έφη Χαλάτση, Τόνια Αντωνίου, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Πωλίνα Λάμψα, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Μήλης κ.ά.

«Συμμαχία» Δούκα - Χριστοδουλάκη 

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν έχει μιλήσει δημοσίως, αλλά είναι πολύ κοντά στο να πάρει την απόφαση. Υπάρχουν, ωστόσο, προσπάθειες στο παρασκήνιο από ενδιάμεσους για «συμμαχία» Δούκα - Χριστοδουλάκη ώστε, εάν επικρατήσει στην κούρσα διαδοχής ο δήμαρχος Αθηναίων, να πάμε σε «δίδυμο» (κατά τα πρότυπα της διαρχίας που είχε προτείνει το 1996 ο Κώστας Λαλιώτης σε Σημίτη - Τσοχατζόπουλο), με τον Χ. Δούκα (που δεν είναι βουλευτής) ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Μ. Χριστοδουλάκη σε διακριτό κοινοβουλευτικό ρόλο. 

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει τελεσφορήσει κάποια τέτοια συμμαχία, αν και δεν είναι λίγοι όσοι συμβουλεύουν τον 33χρονο πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ επί Φώφης Γεννηματά και νυν βουλευτή Ανατολικής Αττικής να μην καταθέσει υποψηφιότητα σε αυτή τη φάση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ