Οι Τούρκοι δημιουργήσαν το ψηφιακό δίδυμο της Αγίας Σοφίας - Σε περίπτωση σεισμού στη Κωνσταντινούπολη θα μπορέσουν να την ξανά φτιάξουν ίδια (βίντεο)

Όλοι μιλάνε για τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και φοβούνται ολοκληρωτική κατάρρευση της πόλης και φυσικά της Αγίας Σοφίας που εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537μΧ

«Προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρει το τουρκικό κανάλι TRT, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.

Λόγω των προβλέψεων για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν φόβοι για πιθανή κατάρρευση.

Γίνονται πολλές προετοιμασίες, μεταξύ αυτών και για το σύμβολο της Πόλης, την Αγία Σοφία.

Έχουν καταγράψει ψηφιακά κάθε σημείο του ναού για να υπάρχει αντίγραφο, ώστε να ξαναχτιστεί σε περίπτωση κατάρρευσης.

«Δημιουργήθηκε το ψηφιακό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας. Αν καταστραφεί θα μπορεί να ξαναχτιστεί» λένε τα τουρκικά μέσα.

Μιλώντας η Σενγκιουλ Κοτζαγκιούλ, πρόεδρος τμήματος έργων κατασκευής υπηρεσίας Βακουφίων τόνισε για το θέμα:

«Φυσικά και υπάρχουν και προηγούμενες μελέτες αλλά τώρα δημιουργήσαμε το ψηφιακό δίδυμο της Αγίας Σοφίας και βρήκαμε και τη σχέση του μνημείου με τα γύρω κτίρια. Σε περίπτωση πρόκλησης κάποιας ζημιάς ή καταστροφής του μνημείου σε περίπτωση φυσικού φαινομένου, θα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα της κατασκευής του ίδιου του κτιρίου. Έτσι σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στην  Αγίας Σοφίας σε περίπτωση του πιθανού σεισμού της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία θα μπορεί να ξαναχτιστεί ως πιστό αντίγραφο καθώς θα έχουμε στοιχεία και δεδομένα.

Δεν μείναμε μόνο στην καταγραφή. Έγινε η συλλογή όλων των πληροφοριών, όλες οι έρευνες, τα βιβλία που γράφτηκαν για την Αγία Σοφία και υπάρχουν όλες οι λεπτομερείς πληροφορίες. Για τα μωσαϊκά, για τις ρωγμές στον τρούλο, για την κατάσταση των θεμελίων , για τα κενά στα τοιχώματα. Εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ίδια κατάσταση του κτιρίου απο την ημέρα που χτίστηκε μέχρι και σήμερα.

Και επιπλέον κάνουμε τις στατικές μελέτες του κτιρίου για να υπάρχει πρόληψη αντιμετώπισης του πιθανού σεισμού».


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ