Παραιτήθηκε ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Henri - Αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος του, Γκιγιόμ (φωτό-βίντεο)

Έπειτα από 24 χρόνια στο θρόνο

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση της παραίτησης του Δούκα Henri του Λουξεμβούργου έπειτα από 24 χρόνια στο θρόνο.

Ο μονάρχης, 69 χρόνων, ανακοίνωσε την “παραίτησή” του κατά την Εθνική Ημέρα, μια ετήσια εκδήλωση όπου τα μέλη της οικογένειας, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές για να γιορτάσουν τα επίσημα γενέθλια του Μεγάλου Δούκα.

“Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τη μεγάλη Δούκισσα, τον πρίγκιπα Guillaume και την πριγκίπισσα Stéphanie, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να μεταβιβάσω το αξίωμα του λόρδου υπολοχαγού στον πρίγκιπα Guillaume τον προσεχή Οκτώβριο. Με όλη μου την αγάπη και την εμπιστοσύνη, του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία”, σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Ο Henri θα παραδώσει τον νέο τίτλο στον 42χρονο γιο του, πρίγκιπα Guillaume, τον Οκτώβριο.

Το who is who του Μεγάλου Δούκα Henri

Ο Μέγας Δούκας Henri είναι ο μεγαλύτερος γιος από τα πέντε παιδιά του Μεγάλου Δούκα Ζαν και της Μεγάλης Δούκισσας Ζοζεφίνας – Σαρλότ και ανέβηκε στο θρόνο το 2000, αφότου ο πατέρας του παραιτήθηκε μετά από 36 χρόνια βασιλείας.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Τερέζα Μέστρε, τη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου και το ζευγάρι έχει πέντε κοινά παιδιά: τον πρίγκιπα Γκιγιόμ, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, τον πρίγκιπα Λουδοβίκο, τον πρίγκιπα Φελίξ και τον πρίγκιπα Σεμπαστιάν.

Διαβάστε ακόμη: O Bασιλιάς Henri και η Maria Teresa θυμήθηκαν τον αρραβώνα τους πριν από 40 χρόνια - Τα νιάτα είναι νιάτα (φωτό)

Έγινε 69 ετών τον Απρίλιο και παραδέχτηκε ότι «σκοπεύει να αποσυρθεί κάποια στιγμή» σε συνέντευξή του στη γαλλική έκδοση La Libre.

«Όλα αυτά σχεδιάζονται σε οικογενειακή συνεννόηση. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στους νέους μια προοπτική. Υπάρχουν σχέδια, θα συμβεί», είχε δηλώσει τότε ο Μέγας Δούκας.

Διαβάστε ακόμη: Πριγκίπισσα Alexandra: Αρραβωνιάστηκε η κόρη του Δούκα & της Δούκισσας του Λουξεμβούργου - Ποιος είναι ο 33χρονος γαμπρός (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ