Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν την πρώτη οδοντόβουρτσα στην ιστορία: Από θρυμματισμένα κόκκαλα ή κοχύλια αλλά και στάχτη - Μασούσαν όμως και μυρτιά ή ελιά

Η σύγχρονη οδοντόβουρτσα πιστώνεται στον Άγγλο επιχειρηματία William Addis

Σαν σήμερα στον κόσμο της υγιεινής "συστήθηκε" ένα προϊόν που μελλοντικά θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο!

Η οδοντόβουρτσα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας υγιεινής εφευρέθηκε σαν σήμερα το 1498 από τους Κινέζους. Οι πρώτες οδοντόβουρτσες κατασκευάστηκαν από τρίχες χοίρων και λαβές από μπαμπού και αντικατέστησαν προηγούμενες μεθόδους όπως τα “μασητικά κλαράκια” που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες.

Η ιστορία της οδοντόβουρτσας ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι και Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πρώτοι “κλαράκια μάσησης” από το 3500-3000 π.Χ., που ήταν κλαδάκια με φθαρμένες άκρες και τα χρησιμοποιούσαν για να αφαιρέοσυν την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης “κλαράκια μάσησης” με κλαδιά από μυρτιά ή ελιά, τα οποία μάλιστα βουτούσαν στο αλάτι ή σε στάχτη για να πλένουν τα δόντια τους. Ήταν έτσι ένας από τους πρώτους λαούς που χρησιμοποίησε ένα είδος οδοντόκρεμας, από το 500 π.Χ. Τα συστατικά της οδοντόκρεμας των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων περιελάμβαναν επίσης θρυμματισμένα οστά, κοχύλια από στρείδια, κάρβουνο και φλοιό δέντρων.

Σαν σήμερα 26 Ιουνίου: Εφευρίσκεται η οδοντόβουρτσα – Πώς τη χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες

Η πρώτη γνωστή οδοντόβουρτσα με τρίχες εμφανίστηκε στην Κίνα τον 15ο αιώνα και τοποθετείται στο 1498, αν και η ακριβής ημερομηνία της 26ης Ιουνίου δεν φαίνεται να δικαιολογείται ιστορικά. Οι Κινέζοι κατασκεύαζαν οδοντόβουρτσες από τρίχες χοίρων που στερεώνονταν σε λαβές από μπαμπού ή οστά. Αυτή η εφεύρεση εισήχθη στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα, όπου οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να χρησιμοποιούν πιο μαλακές τρίχες, όπως από άλογα.

Η σύγχρονη οδοντόβουρτσα πιστώνεται στον Άγγλο επιχειρηματία William Addis, ο οποίος το 1780 κατασκεύασε την πρώτη μαζικά παραγόμενη οδοντόβουρτσα. Ο Addis συνέλαβε μάλιστα την ιδέα για την οδοντόβουρτσα ενώ ήταν στη φυλακή.

Δείτε εδώ τις διαφορές ανάμεσα στην χειροκίνητη και την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα:

Το 1938, η εταιρεία Dupont de Nemours εφηύρε τις νάιλον τρίχες, οι οποίες ήταν πιο υγιεινές και ανθεκτικές από τις φυσικές τρίχες των ζώων. Αυτή η εφεύρεση οδήγησε στη ραγδαία διάδοση της χρήσης των οδοντόβουρτσων. Η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εφευρέθηκε το 1939 και εξελίχθηκε σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.

Σήμερα, οι οδοντόβουρτσες διατίθενται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά και υφές, επιτρέποντας τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε ατόμου. Υπάρχουν οδοντόβουρτσες χειρός και ηλεκτρικές για κάθε ανάγκη και προτίμηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ