Μαρκ Ρούτε: Ποιος είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ - Αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Οκτωβρίου (βίντεο)

Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στο τιμόνι της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν σήμερα και τυπικά τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον νέο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, τον μοναδικό υποψήφιο για τη θέση.

Ο Μάρκ Ρούτε αντικαθιστά τον επί 10 χρόνια Γενς Στόλτενμπεργκ και αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου.

Ο Μαρκ Ρούτε γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1967. Ο Ολλανδός πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τις 14 Οκτωβρίου 2010.

Ποιος είναι ο Μαρκ Ρούτε

Γεννήθηκε στη Χάγη και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εντάχθηκε στην κομματική νεολαία του VVD. Την περίοδο 1993 - 1997 βρέθηκε στον εκλογικό κατάλογο του VVD και το 2002 ανέλαβε Υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων και Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ενώ την περίοδο 2004-2006 (δεύτερος συνασπισμός Μπαλκενέντε) διετέλεσε Υπουργός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. 

Στις 29 Ιουνίου 2006 αναδείχθηκε αρχηγός του VVD και διατήρησε την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Ιουνίου 2010, το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτο με 31 έδρες. Στις 7 Οκτωβρίου σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες του Γιόμπ Κόεν, με παράλληλη υποστήριξη του Γκερτ Βίλντερς. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός τον οποίο ανέδειξε το VVD. Στις εκλογές που έγιναν στις 15 Μαρτίου 2017, κέρδισε τις εκλογές, με κύριο αντίπαλο τον Γκερτ Βίλντερς.

Στις 15 Ιανουαρίου του 2021, ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του, αποδεχόμενος την ευθύνη για την πολυετή κακοδιαχείριση οικογενειακών επιδομάτων. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, περίπου 10.000 οικογένειες στην Ολλανδία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ επιδομάτων, γεγονός άδικο, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε ανεργία, χρεοκοπίες και διαζύγια.[2] Ανακοίνωσε, πρόσθετα, τη διενέργεια νέων εθνικών εκλογών για τον Μάρτιο του 2021.

Ο απερχόμενος Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε τον Ρούτε ένθερμο υποστηρικτή της ατλαντικής συνεργασίας, ισχυρό ηγέτη και άνθρωπο που οικοδομεί συναινέσεις.


Ο διορισμός του Ρούτε θεωρούταν δεδομένος αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα, αφού δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ρούτε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας από την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήγει η θητεία του  Στόλτενμπεργκ μετά από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.


Συγχαρητήρια από την πρόεδρο της Κομισιόν 

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό για τη νέα του θέση.

« Συγχαρητήρια, αγαπητέ Mark Rutte, για την εκλογή σας ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η ηγεσία και η εμπειρία σας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ» ανέφερε στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ