Πως θα χαρεί ο Τζούλιαν Ασάνζ την ελευθερία του: Κολύμπι, πραγματικό φαγητό, ύπνος σε κανονικό κρεβάτι - Τι αποκαλύπτει η σύζυγός του, Στέλλα

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος και θέλει να την απολαύσει

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μετά από 14 χρόνια πέρασε την πρώτη του νύχτα ως ελεύθερος άνθρωπος.

Είχε προηγηθεί η επί πέντε χρόνια φυλάκισή του στη Βρετανία, η επί 7 χρόνια παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού και ένας χρόνος κυνηγητού από τις ΗΠΑ πριν προτείνουν συμφωνία για αποδοχή της κατηγορίας από μέρους τους με φυλάκιση 5 ετών όσα είχε εκτίσει στο Ηνωμένο βασίλειο.

Διαβάστε ακόμα: Τζούλιαν Ασάνζ: Το χρονικό της μάχης εδώ και 14 χρόνια - Ο γάμος στη φυλακή με τη δικηγόρο του – Τα δύο παιδιά που έκανε στην πρεσβεία του Ισημερινού (φωτό & βίντεο)

Ο Ασάνζ προσγειώθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ (τοπική ώρα) στην Καμπέρα, όπου τον περίμεναν ενθουσιασμένοι η σύζυγός του Στέλλα και ο πατέρας του Τζον Σίπτον, όπως και μερικοί υποστηρικτές του.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ένοχος για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας στο αμερικανικό, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαϊπάν, ενός νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η δικαστής στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο. 

Δείτε ακόμα: Μία εικόνα χίλιες λέξεις - Ο Τζούλιαν Ασάνζ στην αγκαλιά της μητέρας & του πατέρα του

Θέλει να κολυμπά, να τρώει κανονικό φαγητό

Η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει τι θα κάνει στη συνέχεια ο Τζούλιαν και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά του.

«Ο Τζούλιαν σκοπεύει να κολυμπά στον ωκεανό κάθε ημέρα. Σκοπεύει να κοιμηθεί σε ένα πραγματικό κρεβάτι. Σκοπεύει να γευτεί πραγματικό φαγητό και σχεδιάζει να χαρεί την ελευθερία του», δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα. Επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή της να δοθεί χάρη στον Ασάνζ από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ και υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου τον θεωρούν ήρωα επειδή αποκάλυψε παράνομες ενέργειες του αμερικανικού στρατού, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όταν ο WikLeaks δημοσίευσε χιλιάδες διαβαθμισμένα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα το 2010. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει εδώ και καιρό ότι η ενέργεια αυτή ήταν απερίσκεπτη και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων.

Ο Ασάνζ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή του.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ