Ο Λευκός Οίκος φωταγωγείται με τα χρώματα της LGBTQ κοινότητας – Πως εγκαθιδρύθηκε το gay pride – Όλα ξεκίνησαν από ένα bar & σκληρό αγώνα (φωτό & βίντεο)

Η ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος!

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας του Gay Pride και ο λόγος είναι η εξέγερση του StoneWall.

Με αφορμή αυτό, ο Λευκός Οικός «ντύθηκε» στα χρώματα της LGBTQ κοινότητας και γιόρτασε αυτή την τόσο σημαντική μέρα, ορόσημο για την κοινωνία και την αποδοχή των ομοφυλόφιλων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν άνοιξε τις πύλες του Λευκού Οίκου σε χιλιάδες Αμερικανούς από όλη τη χώρα για να τιμήσει το εξαιρετικό θάρρος, τη συνεισφορά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην κοινωνία και να γιορτάσει την κληρονομιά και την πρόοδό τους.

Πως, που και γιατί ξεκίνησε το Gay Pride

Η 28η Ιουνίου του 1969 αποτελεί μια ημέρα ορόσημο για το ομοφυλοφιλικό κίνημα. 

Όλα ξεκίνησαν στην δεκαετία του ’60. Τα μαζικά και δυναμικά κινήματα των νέων – κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά – αμφισβητούν τα συντηρητικά καθεστώτα που κυριαρχούσαν το προηγούμενο διάστημα. 

Όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, στις ΗΠΑ οι ομοφυλόφιλοι «κρύβονταν» στο σκοτάδι για δεκαετίες, περιθωριοποιημένοι σε μια ομοφοβική κοινωνία.

Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν ακραία.

Οι αρχές διατηρούσαν φακέλους με τα ονόματα ομοφυλόφιλων και τις επαφές τους και οι συλληφθέντες από επιχειρήσεις «σκούπα» διαπομπεύονταν στον Τύπο. 

Άνθρωποι οδηγούνταν ακόμη και σε ψυχιατρικές κλινικές, καθώς η Ψυχιατρική Αμερικανική Ένωση είχε αναγνωρίσει τους ομοφυλόφιλους ως «αντικοινωνικές και διαταραγμένες προσωπικότητες».

Σε αυτή την τρομακτική πραγματικότητα τα μέλη της LGBT κοινότητας προσπαθούσαν να επιβιώσουν. 

Την νύχτα της 28η Ιουνίου του 1969 όλα άλλαξαν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η αστυνομία επιχειρεί μια από τις συνηθισμένες εισβολές της στο StoneWall, ένα γκέι μπαρ στην οδό Christopher στο Greenwich Village στην πόλη της Νέας Υόρκης. 

Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις, κατά την προσπάθειά τους να συλλάβουν τους υπαλλήλους και τους πελάτες, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αντίδραση των θαμώνων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Εκείνη τη νύχτα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, το πλήθος δεν διασκορπίστηκε, δεν έτρεξε να κρυφτεί υπό το φόβο της σύλληψης. Πάλεψε πίσω!

Στην επέτειο ενός έτους από τις ταραχές, στις 28 Ιουνίου 1970, χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν στους δρόμους του Μανχάταν από το Stonewall Inn στο Central Park σε μια πορεία που ονομάστηκε «Ημέρα Απελευθέρωσης της οδού Christopher». Το κεντρικό σύνθημα ήταν: «Πες το δυνατά, είμαι γκέι και είμαι υπερήφανος». Ήταν η πρώτη παρέλαση γκέι υπερηφάνειας (Gay Parade) στις ΗΠΑ. Ήταν η γέννηση του Gay Pride, που εορτάζεται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες τον μήνα Ιούλιο, και η 28η Ιουνίου έχει καθιερωθεί πλέον ως η Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ