Θέλετε να μεγαλώσει η γατο-οικογένεια του σπιτιού σας ; Έτσι θα βοηθήσετε τα υπάρχοντα μέλη να δεχθούν το νέο !
Η εισαγωγή γατών μπορεί να είναι μια πρόκληση
Πώς να φέρετε σε επαφή μια καινούργια γάτα αν έχετε γάτα(ες) ήδη στο σπίτι
Οδηγός φιλίας γατών: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να τα πάνε καλά μια νέα γάτα με μια ήδη υπάρχουσα
Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA), περίπου 37 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν γάτες. Αυτό ανέρχεται σε 1,78 ζώα ανά σπίτι. Έχοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, είναι μια ασφαλής υπόθεση ότι πολλοί ιδιοκτήτες γατών αντιμετώπισαν την πρόκληση να γνωρίσουν δύο γάτες μεταξύ τους και ορισμένοι γονείς κατοικίδιων ζώων έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από άλλους.
Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πόσο καιρό δύο γάτες θα τα πάνε μαζί. Πολλές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα ανταποκρίνονται σε ένα νέο μέλος του νοικοκυριού.
Συχνά μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες εποπτευόμενων εισαγωγών, αλλά μερικές φορές χρειάζονται χρόνια. Μερικές γάτες μπορεί να μην γίνουν ποτέ γρήγοροι φίλοι. Ωστόσο, η κατανόηση του μυαλού των αιλουροειδών μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή πορεία προς ένα ειρηνικό σπίτι.
Οι γάτες είναι περισσότερο σε επαφή με την άγρια πλευρά τους από τους σκύλους. Ενώ οι άνθρωποι εξημέρωσαν τα σκυλιά πριν από περίπου 40.000 χρόνια, ήταν ένα πιο πρόσφατο γεγονός για τα αιλουροειδή πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Τα σκυλιά αποδείχθηκαν χρήσιμα από την αρχή.
Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν προβληματισμένοι για το γιατί οι άνθρωποι δέχονταν τις γάτες τόσο εύκολα στο σημείο να τις λατρεύουν, καθώς δεν μας βοήθησαν όπως οι σκύλοι στους διάφορους ρόλους τους, εκτός από τα ποντίκια, φυσικά.
Οι γάτες μας έχουν εξελιχθεί ώστε να γίνονται λιγότερο αντιδραστικές, φοβισμένες και επιθετικές απέναντί μας. Ωστόσο, τι επίδραση είχε η εξέλιξη στις σχέσεις τους μεταξύ τους;
Κυνηγετική συμπεριφορά
Θυμηθείτε ότι οι γάτες είναι μοναχικοί κυνηγοί, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τα λιοντάρια. Προσαρμόζουν τα καθημερινά τους πρότυπα στη συμπεριφορά του θηράματός τους, είτε πρόκειται για νυκτόβια τρωκτικά είτε για ημερόβια πουλιά.
Οι αιλουροειδείς σύντροφοί μας μαθαίνουν ακόμη και τις οικιακές τους συνήθειες και προσαρμόζουν ανάλογα τον ύπνο τους. Στο επίκεντρο της συμπεριφοράς τους χτυπά η καρδιά ενός εδαφικού αρπακτικού.
Τα κατοικίδιά μας έχουν μια κεντρική περιοχή μέσα στο σπίτι ως μέρος της επικράτειάς τους. Εκεί το γατάκι σας νιώθει πιο ασφαλές.
Η περίμετρος αυτού του χώρου σηματοδοτεί τα εδαφικά τους όρια. Το μαρκάρει για να ειδοποιήσει άλλους επίδοξους παρεμβαίνοντες ότι είναι κατειλημμένο. Είναι προσαρμοστική συμπεριφορά, καθώς μειώνει τον κίνδυνο σύγκρουσης και υποστηρίζει την επιβίωση. Αυτός είναι ένας λόγος για την έντονη όσφρηση της γάτας σας που ξεπερνά τους ανθρώπους.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, το ένστικτο μπαίνει όταν προσπαθείτε να εισάγετε μια άλλη γάτα στο σπίτι σας. Το σημερινό σας κατοικίδιο μπορεί να μην βλέπει το ζώο ως άλλο φίλο αλλά ως ανταγωνιστή, εξ ου και το σφύριγμα και το γρύλισμα που ακολουθεί. Να θυμάστε ότι όλα έχουν να κάνουν με την επιβίωση για τις γάτες.
Οι γάτες δεν είχαν μεγάλη εξελικτική πίεση για να αλλάξουν αυτά τα ένστικτα, ακόμα κι αν φαίνονται περίεργα ή απαράδεκτα. Είναι η άγρια πλευρά τους που βγαίνει στη σκηνή.
Η συναισθηματική ζωή των γατών
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες μπορούν να βιώσουν τα έξι βασικά συναισθήματα της έκπληξης, του φόβου, της αηδίας, της λύπης, της ευτυχίας και του θυμού. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ζήλια. Το νέο γατάκι που φέρατε στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα, εκτός από το ένστικτό του να υπερασπιστεί την επικράτειά του.
Εάν το κατοικίδιό σας δεν έχει συναντήσει ποτέ άλλη γάτα, η πρώτη του αντίδραση μπορεί να είναι ο φόβος ή ο θυμός.
Τα αιλουροειδή δεν έχουν αίσθηση του χρόνου όπως εμείς – όλα συμβαίνουν εδώ και τώρα. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας σύντομης συνάντησης με μια άλλη γάτα. Είναι μια απειλή στην οποία πρέπει να αντιδράσουν.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η κοινωνικοποίηση. Η κρίσιμη περίοδος για τα γατάκια είναι μεταξύ 3 και 9 εβδομάδων. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων συνήθως δεν συστήνουν τα κατοικίδιά τους σε άλλα ζώα. Αν ένα γατάκι δεν ευκαιρίες να συναντήσει διαφορετικά ζώα, μπορεί να συμβάλει στις δυσκολίες εισαγωγής μιας νέας γάτας.
Παίζει ρόλο και η γενετική. Μια μελέτη εξέτασε τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς 19 φυλών. Οι γάτες που είναι πιο πιθανό να δείξουν επιθετικότητα προς άλλα αιλουροειδή περιελάμβαναν ράτσες όπως το τουρκικό Van και το Korat. Στην άλλη άκρη του φάσματος ήταν οι Maine Coon, Devon Rex και Persian.
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ορισμένες γάτες έχουν προδιάθεση να καλωσορίσουν άλλα ζώα στο σπίτι, ενώ άλλες είναι λιγότερο διατεθειμένες. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η εκτροφή επηρεάζουν επίσης την κοινωνικότητα των αιλουροειδών.
Ζωή αποικιών
Είναι ενδιαφέρον ότι οι άγριες γάτες μπορούν να ζουν σε χαλαρές ομάδες ή αποικίες. Δεν σχηματίζουν αγέλες με ιεραρχία όπως τα σκυλιά, αλλά τα πάνε καλά. Ο κύριος μοχλός είναι η επαρκής διαθεσιμότητα τροφίμων. Αυτό είναι λογικό αφού είναι ο απόλυτος λόγος πίσω από την εδαφικότητα και την άμυνά τους.
Και πάλι, όλα αυτά συνοψίζονται στην επιβίωση. Αυτά τα ζώα δεν χρειάζεται να υπερασπιστούν την περιοχή επειδή οι ανάγκες τους ικανοποιούνται.
Χρήσιμες συμβουλές για την εισαγωγή των γατών μεταξύ τους
Όπως αναφέραμε, η εισαγωγή γατών μπορεί να είναι μια πρόκληση. Πολλές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν το αν τα δύο ζώα θα τα πάνε καλά. Μερικές φορές, καταλήγουν απλώς να ανέχονται ο ένας τον άλλον, με τις περιστασιακές διαφωνίες όταν κάποιος γίνεται ζηλιάρης. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν πάντα μάτια με μάτια, οπότε γιατί να περιμένουμε διαφορετικά από τα κατοικίδιά μας;
Όταν εισάγετε δύο γάτες μεταξύ τους, συνιστούμε να κρατήσετε το νέο γατάκι στο δικό του δωμάτιο ή σε ασφαλή χώρο.
Περνούν μια δραματική μετάβαση και γίνονται μέρος του νοικοκυριού σας. Χρειάζονται χρόνο για να εγκλιματιστούν και να προσαρμοστούν στις νέες ρουτίνες, τους ήχους και τις μυρωδιές του νέου τους για πάντα σπιτιού. Ο στόχος μιας επιτυχημένης εισαγωγής είναι η πρώτη εντύπωση.
Οι γάτες είναι πολύ προσανατολισμένες στο άρωμα, καθώς είναι ένας τρόπος επικοινωνίας.
Μπορείτε να ξεκινήσετε αφήνοντας κάθε ζώο να συνηθίσει το άρωμα του άλλου με κρεβάτια ή κουβέρτες που χρησιμοποιεί το καθένα. Μην προσπαθήσετε να τις αφήσετε να συναντηθούν φυσικά. Κρατήστε την πόρτα στο δωμάτιο του νέου κατοικίδιου κλειστή. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να καλλιεργηθεί αυτή η σχέση είναι η δημιουργία θετικών συσχετισμών και στις δύο γάτες.
Μπορείτε να ξεκινήσετε ταΐζοντας το καθένα κοντά στην πόρτα αφού προλάβει να εγκλιματιστεί στη μυρωδιά του άλλου. Αν τα πράγματα προχωρήσουν χωρίς συριγμό, τότε μπορείτε να αφήσετε κάθε γατάκι να εξερευνήσει το χώρο του άλλου. Είναι το άγνωστο που είναι τρομακτικο για ένα φοβισμένο ζώο, και το να το κάνεις με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην ανακούφιση αυτών των φόβων.
Συνιστούμε να προχωρήσετε αργά με αυτή τη διαδικασία. Μην προσπαθείτε να βιάζετε τα πράγματα. Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τα πράγματα θετικά. Γνωρίζετε καλύτερα τη γάτα σας και καταλαβαίνετε πότε το κατοικίδιό σας αισθάνεται άβολα.
Πρέπει επίσης να χτίσετε εμπιστοσύνη με το νέο σας κατοικίδιο. Θέλει χρόνο κι αυτό. Στην ιδανική περίπτωση, η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο καλό είναι να γίνει με ένα «εμπόδιο» ανάμεσα στις γάτες. Και πάλι, αν κάποιος γρυλίζει ή σφυρίζει, χωρίστε τα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tetrapodo.gr, αυτές οι συναντήσεις είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι χρήσης λιχουδιών για θετική ενίσχυση. Τα αιλουροειδή είναι έξυπνα. Δεν θα τους πάρει πολύ για να σχηματίσουν αυτόν τον σύνδεσμο, εφόσον ανταμειφθούν και τα δύο κατοικίδια. Θα πρέπει επίσης να τα επαινείτε. Η θετική σας στάση θα βοηθήσει πολύ στη γεφύρωση του χάσματος.
Θα πρέπει να επιβλέπετε αρκετές συναντήσεις μεταξύ των δύο και να αποφεύγετε να αφήνετε τα γατάκια μόνα μαζί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο καθένας έχει τα δικά του μπολ για φαγητό, κρεβάτια και ασφαλείς χώρους στους οποίους μπορεί να αποσυρθεί.
Τελικές σκέψεις
Δύο γάτες μπορούν να τα πάνε καλά, αλλά το κλειδί είναι να πηγαίνετε αργά και να ακολουθείτε το επίπεδο άνεσης κάθε ζώου. Μην βιαστείτε στη διαδικασία, καθώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσουν οι δύο ο ένας τον άλλον. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι ορισμένα ζώα μπορεί να μην γίνουν ποτέ φίλοι, καθώς εξαρτάται πραγματικά από το καθένα ξεχωριστά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr