Θανάσης Μαυρίδης γράφει: ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα συμπορευτούν; Προοδευτικοί με Καμμένο ή και με Βελόπουλο; Στο ψυγείο το πτώμα του λαϊκισμού

Δεν είναι θέμα συνένωσης δυνάμεων, αλλά προσώπων

Αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συμπορευτούν, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. 

Αλλά να μην μας λένε για … προοδευτικό μέτωπο. Ή καλύτερα, είναι τόσο πολύ «προοδευτικό» και ευρύ που χωρούσε μέχρι χτες και τον Καμμένο. 

Μπορούμε, λοιπόν, βάσιμα να υποθέσουμε ότι στο μέλλον θα χωράει και τον Βελόπουλο! Εντάξει, να κάνουμε υπερβάσεις. Να δεχτούμε ότι οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ξέχασαν την εξαιρετική συμπεριφορά των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι και … προοδευτικό το μέτωπο με τους σκευωρούς της Novartis…

Στη Γαλλία υπήρξε μια συμμαχία που υπαγορεύτηκε από τον φόβο που δημιούργησε η άνοδος της Λεπέν. Και από τη συμμαχία αυτή προέκυψε Μελανσόν. 

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης στο liberal.gr

Σε μια τέτοια συμμαχία προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ; Σε μια συμμαχία, δηλαδή, που θα αναδείξει τον Βαρουφάκη, την Κωνσταντοπούλου και τον Τσίπρα; Αν είναι έτσι, για ποιο λόγο έκαναν τον κόπο και στάθηκαν απέναντι στο κύμα του λαϊκισμού το 2015;  Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν προσχωρήσει από τότε και να συγκυβερνήσουν με τον Καμμένο, όπως έκαναν αρκετά στελέχη τους.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει τον άλλον πολιτικό πόλο. Μόνο που η συμπόρευση με τους λαϊκιστές του Τσίπρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Εκείνο που «παντρεύονται» με αυτήν τη σχέση είναι τη μυρωδιά της ήττας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε και τιμωρήθηκε από τον ελληνικό λαό για τις επιλογές του. Το ΠΑΣΟΚ κληρονομεί μαζί με τις εναπομείνασες ψήφους του άλλοτε κραταιού και κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και τη βαριά αίσθηση της ήττας.

Δεν είναι θέμα συνένωσης δυνάμεων, αλλά προσώπων. Καλώς ή κακώς ο ελληνικός λαός ψηφίζει πρόσωπα και όχι προγράμματα. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έπεισε, επειδή δεν έπεισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για να ξαναγίνει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας πρέπει να βρει ένα νέο πρόσωπο που να πείθει την κοινωνία.

Οι αγορές και η κοινωνία έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό και θεσμικό ΠΑΣΟΚ. Όχι από ένα ΠΑΣΟΚ που θα δώσει στέγη στα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ. Το δίπολο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το χρειάζονται και οι αγορές και η κοινωνία. Ένα δίπολο που θα έχει σταθερές απόψεις για τη θέση της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο και για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Αν ο κόσμος ήθελε τον Πολάκη δεν θα έδινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσες πολλές και συνεχόμενες νίκες. Αν πραγματικά ο κόσμος ευνοούσε μια «προοδευτική συμμαχία» θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα περίμενε το ΠΑΣΟΚ να ανακαλύψει εκείνο που πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας το πίστεψε και επένδυσε στην προοπτική του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα υποδείξουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν ενήλικοι άνθρωποι. Αν θέλουν να καθίσουν δίπλα στον Πολάκη και στον Βαρουφάκη, δεν μπορεί κανείς να τους εμποδίσει. Ούτε και θα κάνουν έτσι ζημιά στον Μητσοτάκη. Σκεπτόμενοι … «προοδευτικά» δουλεύουν για τον Κυριάκο. 

Διατηρούν στο ψυγείο το πτώμα του λαϊκισμού για να το βλέπουν οι κεντρώοι και να τρομάζουν…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ