Τα καταφέραμε με την κλιματική αλλαγή, τριζόνια και αμερικάνικες ιπτάμενες κατσαρίδες στη Θεσσαλία – Φίδια στις αυλές της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Οι ιπτάμενες κατσαρίδες, Periplaneta americana που εμφανίστηκαν στη Λάρισα, τρέχει με 5,4 χλμ ανά ώρα

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει χειρότερη μια κατσαρίδα που σέρνεται θα ήταν αν μπορούσε επίσης να πετάξει και να προσγειωθεί σε εσάς ή τα υπάρχοντά σας.

Είναι λοιπόν αληθινές οι ιπτάμενες κατσαρίδες που εμφανίζονται κατά σμήνη τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα;

Σημαντικό πρόβλημα με την «επιδρομή» από ιπτάμενες κατσαρίδες έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το eleftheria.gr έχει σημειωθεί αύξηση του πληθυσμού των κατασαρίδων φέτος στην πόλη και οι επαγγελματίες τρέχουν και δεν φτάνουν για απεντομώσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «έσπασαν» τα τηλέφωνα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) για ψεκασμούς που πρέπει να γίνουν.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προηγήθηκαν έντονοι χειμώνες.

Διαβάστε ακόμα: Τριζόνια: Απίστευτες εικόνες και βίντεο από την επέλασή τους στα Τρίκαλα - Γέμισαν οι δρόμοι, δεν τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρα οι κάτοικοι

Κατσαρίδες με φτερά

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της Λάρισας, καθώς το γεγονός πως πρόκειται για ένα είδος με φτερά τις επιτρέπει να μετακινούνται πιο γρήγορα.

Την ίδια ώρα πάντως, η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες αμέσως μετά τις ειδοποιήσεις πολιτών.

Για να υπάρχει ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός δράσεων, τόσο της ΔΕΥΑΛ όσο και των πολιτών με ψεκασμούς στα σπίτια.

Γρήγορες και μεγάλες κατσαρίδες

Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες ανήκουν στο είδος Periplaneta americana και σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά εξειδικευμένους ιστότοπους, είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας που εντοπίζεται στη χώρα μας.

Η αμερικανική κατσαρίδα προτιμάει την υγρασία και τη ζέστη, ενώ αποφεύγει κλίματα που έστω και λίγους μήνες τον χρόνο έχουν ψύχος. Η αμερικανική κατσαρίδα είναι το μεγαλύτερο είδος που συναντάται στον δυτικό κόσμο.

Η αμερικανική κατσαρίδα είναι εξαιρετικά ευκίνητη και θεωρείται ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο, καθώς σε πειράματα μετρήθηκε ότι η ταχύτητά τους φτάνει τα 5.4 km/h.

Ποιες κατσαρίδες με φτερά πετάνε στην Ελλάδα;

Τα βασικότερα είδη κατσαρίδων που βρίσκουμε είναι η Ασιατική, η Γερμανική και η Αμερικάνικη. Από τα είδη κατσαρίδων που έχουμε στην χώρα μας αυτό που είναι πιθανό να πετάξει υπό ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος είναι η Αμερικάνικη. Το συγκεκριμένο είδος έχει καστανοκόκκινο χρώμα, μήκος ως και 4cm. Στην περιοχή της Αττικής την βρίσκουμε σχεδόν παντού αλλά είναι ακόμη πιο συνηθισμένη στα νοτιότερα και ανατολικά προάστια.

Γιατί γέμισε φίδια η Θεσσαλονίκη 

Η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων αντιμετωπίζει ετησίως περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών, τα μέλη της Ομάδας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, έχουν ζητήσει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να τους παραχωρηθεί το «Σπίτι των Ερπετών» στο Ζωολογικό Κήπο, καθώς τα τροπικά φίδια δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα στο περιβάλλον.

Ο Στέλιος Γερονυμάκης, εκπρόσωπος της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων, έχει κληθεί να συλλέξει διάφορα είδη φιδιών, από οχιές μέχρι τροπικά φίδια και βόες, από σπίτια και δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών. Πρόσφατα, ο κ. Γερονυμάκης συνέλαβε έναν γενειοφόρο δράκο, μια μεγάλη σαύρα, από την Άνω Πόλη που είχε δραπετεύσει από το σπίτι του ιδιοκτήτη της. «Ο δράκος ανήκει σε μια κοπέλα που μόλις είδε τις δημοσιεύσεις επικοινώνησε μαζί μου για να το πάρει πίσω» είπε στο thestival.gr o κ. Γερονυμάκης.



Η ανάγκη για την παραχώρηση του «Σπιτιού των Ερπετών» είναι επιτακτική, καθώς αυτά τα ζώα χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης που δεν μπορούν να τους προσφερθούν αλλού.

Όπως ανέφερε ο κ. Γερονυμάκης «εμείς κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 κλήσεις για απομάκρυνση ερπετών, οι οχιές είναι μόλις 10- 11. Απλά πλέον με τα social media έχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις και δίνεται η αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα φίδια».

Τα αγοράζουν και στη συνέχεια τα βαριούνται

Ο κ. Γερονυμάκης έχει εκπαιδευτεί για να μπορεί να γνωρίζει το κάθε είδος φιδιού, πως μπορεί να τα πιάνει και να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον όταν αυτό επιτρέπεται διότι όπως αποκάλυψε στο thestival.gr τα περισσότερα φίδια που καταλήγουν στους δρόμους ενός αστικού περιβάλλοντος είναι τροπικά φίδια που κάποιοι ασυνείδητοι αφού τα αγόρασαν από pet shop στη συνέχεια τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν όπου βρουν.

«Πρόσφατα βρέθηκε ένας βόας στη Σάμο ο οποίος κατέληξε σε εμένα και το φιλοξενώ στο σπίτι μου» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή εκτός από το βόα έχει στο σπίτι του άλλα τρία τροπικά φίδια.

Όσον αφορά τι τρώνε οι βόες και τα τροπικά φίδια η απάντηση είναι λίγο σοκαριστική. «Κατεψυγμένα ποντίκια που πωλούνται ως τροφή στα pet shop» είπε ο κ. Γερονυμάκης.

«Μια κοπέλα επειδή είχε φοβία με τα ερπετά και για να την ξεπεράσει αγόρασε ένα φίδι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε την ιστορία της. Και μετά μου είπε ότι την ξεπέρασε την φοβία της κι ότι πλέον δεν θέλει να κρατήσει το φίδι. Αυτό είναι πιο έντιμο, το σέβομαι. Φρόντισα το φίδι εγώ. Όχι σαν άλλους που τα παρατάνε όπου βρουν» τόνισε ο κ. Γερονυμάκης.


Τι να κάνετε αν δείτε φίδι

Ο κ. Γερονυμάκης συμβουλεύει τους πολίτες να έχουν μόνο οπτική επαφή με το φίδι και να μην προσπαθήσουν να το εγκλωβίσουν. «Απλά να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και την πυροσβεστική οι οποίες μας ειδοποιούν για να πάμε στο σημείο που βρίσκεται το ερπετό και να το συλλέξουμε και αν είναι ελληνικό φίδι να το ελευθερώσουμε στο βουνό ή αν είναι τροπικό θα το φιλοξενήσουμε εμείς» ανέφερε.

Η ιδέα της λειτουργίας ενός καταφυγίου τροπικών και σπάνιων φιδιών είναι πλέον απαραίτητη καθώς ο ίδιος αλλά και φίλοι του προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με ίδια μέσα και με αρκετά μεγάλο κόστος.

«Τα τροπικά φίδια δεν αντέχουν το κρύο της Ελλάδας. Οπότε αναγκαζόμαστε να ανάβουμε φουλ τη θέρμανση προκειμένου τα σπίτια μας να έχουν πολύ ζέστη για να επιβιώσουν. Αυτό όμως σημαίνει ότι πληρώνουμε πολλά χρήματα. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη -και από τους αντιδημάρχους του- να μας παραχωρήσει το «Σπίτι των Ερπετών» που υπάρχει στο Ζωολογικό Κήπο της πόλης που είναι ένας χώρος έτοιμος να λειτουργήσει αφού έχει ρεύμα και νερό.

Έτσι κι εμείς θα βοηθηθούμε και θα έχουμε έναν χώρο για να φιλοξενούμε τα φίδια αλλά και ο Δήμος θα δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα ζώα» κατέληξε ο κ. Γερονυμάκης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr