Μαρίνα Καρέλλα: Η κόρη Έλληνα βιομήχανου που έγινε πριγκίπισσα & ζωγράφος - Αφιέρωσε τη ζωή της στα κακοποιημένα παιδιά δημιουργώντας την Ελίζα (φωτό)
Μία σπουδαία γυναίκα, η οποία σήμερα συμπληρώνει το 84ο έτος της ηλικίας της
Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε η Μαρίνα Καρέλλα.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ημέρα είναι ευκαιρία να μάθουμε ποια ήταν η σπουδαία αυτή προσωπικότητα που αφιέρωσε τη ζωή της στα κακοποιημένα παιδιά.
Το σημαντικό who is who της Μαρίνας Καρέλλα
Η Μαρίνα Καρέλλα (Αθήνα, 17 Ιουλίου 1940) είναι Ελληνίδα καλλιτέχνιδα.
Γονείς της ήταν ο βιομήχανος Θεόδωρος Καρέλλας και η Έλλη Χαλικιοπούλου. Είναι η σύζυγος του Πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1960-3). Μαθήτρια του Γ. Τσαρούχη αλλά και του σπουδαίου ζωγράφου Όσκαρ Κοκόσκα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Ecole des beaux-arts (1963-5) και στο Σάλτσμπουργκ, στην Σχολή Kokoschka.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1966, όταν παρουσίασε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στην Ιταλία.
Έργα της παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Galleria Levi στο Μιλάνο το 1971. Τη δεκαετία του 1970 εξέθεσε στην Gallery Iolas τους Λευκούς Πίνακές της, οι οποίοι θεωρούνται πλέον από τα διασημότερα κομμάτια της δουλειάς της. Αργότερα ασχολήθηκε με την αποτύπωση πτυχώσεων σε γύψο, μάρμαρο και μέταλλο, μεταφέροντας ένα προσφιλές της θέμα από τη ζωγραφική στη γλυπτική. Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διαμονή της στη Νέα Υόρκη, οι πίνακές της χαρακτηρίζονται πιο «σκοτεινοί», ενώ τα πιο πρόσφατα έργα της είναι προσωπογραφίες ή εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση.
Κατά την επιτυχημένη σταδιοδρομία της η Μαρίνα Καρέλλα έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, και το Λονδίνο, ενώ έργα της φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα. Στο ενεργητικό της καταγράφονται πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Θεσσαλονίκη) και στο εξωτερικό. Το 2005 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ενασχόληση της καλλιτέχνιδας με τη σκηνογραφία και τα κουστούμια για φιλμς και θεατρικές παραστάσεις. Ενδεικτική είναι η συνεργασία της με τον γνωστό γλύπτη Τάκη για την παράσταση της Ηλέκτρας (Επίδαυρος, 1984), με τη Niki de Saint - Phalle στο φιλμ Un reve plus long que la nuit (1976), με το Εθνικό Θέατρο Πειραιά για την παράσταση Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ (1979), με τη Λυρική Σκηνή για τις όπερες Don Juan (1972) και L' Incoronazione di Poppea (1977) κ.ά. Οι αναζητήσεις της στον σκηνικό χώρο επηρέασαν αναπόφευκτα τη ματιά και τις εικαστικές επιλογές της.
Η αίσθηση της θεατρικότητας ξεπηδά αμεσότερα από τις συνθέσεις των πινάκων της , που επιβάλλονται με το μέγεθος και τη χαρακτηριστική πτυχολογία τους. Η καλλιτέχνιδα μοιάζει να καλύπτει τα πάντα με υφάσματα από ποικίλα υλικά, μια τεχνική που έλκει μνήμες από την κλασική ελληνική αρχαιότητα, το Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τις Ινδίες. Άλλοτε διαμορφώσεις υφασμάτων απλώνονται ανεξάρτητες στο χώρο, άλλοτε υποστηρίζονται από φέρουσες κατασκευές και έχουν ως φόντο τρίπτυχα και πίνακες που λειτουργούν σαν ένα είδος ορίζοντα και άλλοτε περιτυλίγουν έπιπλα-γλυπτά.
instagram @royal_greece
Παντρεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1965, στην Αθήνα, τον Πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας και απέκτησαν δύο παιδιά:
- την Αλεξάνδρα, 15 Οκτωβρίου 1968, παντρεύτηκε τον Νικόλαο Μιρζαγιάντζ και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Τιγκράν και τον Δαρείο.
- την Όλγα, γενν. 17 Νοεμβρίου 1971, παντρεύτηκε τον 2ο εξάδελφό της Πρίγκιπα Αιμόνε, γιο του Αμεντέο, ο οποίος είναι γιος της κόρης του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, Πριγκίπισσας Ειρήνης. Η Όλγα είναι δισεγγονή και ο Αιμόνε τρισεγγονός, του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Επίσης και οι δύο είναι δισεγγονοί του Ιωάννη της Ορλεάνης δούκα του Γκιζ. Έχουν τρία παιδιά, τον πρίγκιπα Ουμπέρτο, τον πρίγκιπα Αμεντέο και την πριγκίπισσα Ιζαμπέλλα της Σαβοΐας.
Ωστόσο, επειδή ο γάμος αυτός θεωρείται μη δυναστικός, δεν απέκτησε τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ελλάδας και της Δανίας», ούτε και την προσφώνηση της "Βασιλικής Υψηλότητας", αλλά αναφέρεται ως "Μαρίνα, Σύζυγος του Πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας και τη Δανίας".
Σήμερα είναι 82 ετών και διαμένει με τον Μιχαήλ στη Γαλλία και στις Η.Π.Α, ενώ επίσης διατηρούν μια οικία στην Πάτμο.
Είναι πρόεδρος του Eliza, Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κ. Καρέλλα και το πώς ξεκίνησε η εταιρία που έχει αλλάξει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά
Η ιστορία της μικρής Ελίζας σημάδεψε όλους όσοι την βίωσαν. Ανάμεσα τους και εμένα. Ο χρόνος δε γυρνούσε πίσω και τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει την αποτρόπαια έκβαση της κακοποίησης που δέχονταν η μικρή Ελίζα από τη μητέρα της. Μπορούσε όμως ο θάνατος του 6χρονου κοριτσιού να γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς και να φωτίσει τις ζωές μας προσφέροντας σκέψεις και δράσεις για την πρόληψη και την αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης.
Ο σύζυγος μου Μιχαήλ και εγώ ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μας το 2008, όπου σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, ιδρύσαμε από κοινού τον πρώτο Ξενώνα Θεραπείας και Αποκατάστασης για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα. Ο Ξενώνας SOS – ΕΛΙΖΑ αποτελεί έως σήμερα ένα πρότυπο κέντρο παιδικής προστασίας. Μέσα στα 7 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα βρήκαν προστασία και αποκατάσταση 43 βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά, ενώ 27 βρίσκονταν ήδη σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Το 2016, η λειτουργία του ξενώνα πέρασε αποκλειστικά στην ευθύνη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, που συνεχίζουν το έργο τους βασισμένοι σε γερά θεμέλια, με το βλέμμα στραμμένο στην καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των φιλοξενούμενων παιδιών.
Το 2013 ξεκινήσαμε ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταξύ του Σωματείου μας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ένα παιδί, ένας κόσμος». Στόχος του προγράμματος ΒΗΜΑ είναι η στήριξη νέων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και έλλειψη κοινωνικής προστασίας, συμβάλλοντας έτσι στον εντοπισμό και την πρώιμη παρέμβαση στα προβλήματα της οικογένειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην κακοποίηση ή την παραμέληση των παιδιών της. Ανάμεσα στις ενέργειες μας νιώθουμε ευτυχείς που διαμορφώσαμε την 1η Μονάδα Αναγνώρισης της Παιδικής Κακοποίησης στο νοσοκομείο Παίδων. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Οργανώσεις που καταπολεμούν κάθε μορφή βίας στα παιδιά, υλοποιήσαμε επιμορφωτικά σεμινάρια αναγνώρισης της κακοποίησης για γιατρούς, για δικαστές -εισαγγελείς, για εκπαιδευτικούς.
Στα χρόνια της λειτουργίας μας ανέβηκαν πολλοί στο όχημα του ΕΛΙΖΑ, προκειμένου να συμβάλλον στην ενδυνάμωση των ενεργειών – προγραμμάτων του Σωματείου μας και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το δυσεπίλυτο πρόβλημα της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών.
Σήμερα, την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, το ΕΛΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη πανδημία: αυτή της κακοποίησης του παιδιού και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συνθήκες ευνοούν την έξαρση της βίας μέσα στο σπίτι και της συμβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, με τον εχθρό τους. Το εφιαλτικό σκηνικό της πανδημίας μεγεθύνει τα προβλήματα των πλέον φτωχών και εξαθλιωμένων και ο κύκλος της βίας χτυπά τους πιο αδύναμους, τα παιδιά.
Στο ΕΛΙΖΑ τολμάμε να ονειρευόμαστε μία κοινωνία που θα ενώνει τη φωνή της στο πρόσταγμα για «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και για μία οικογένεια δυνατή και ενημερωμένη, προκειμένου να προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας.
Με αυτή την ευχή βαδίζουμε σταθερά μπροστά, φροντίζοντας κάθε μας ενέργεια να φέρνει ουσιαστική αλλαγή και να συμβάλλει στο τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά.
Λίγα ακόμη λόγια για το ΕΛΙΖΑ -Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού
Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού εργάζεται από το 2008 για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και τον πρώιμο εντοπισμό των περιστατικών με υποψία κακοποίησης του παιδιού. Στο έργο του Eliza συμπεριλαμβάνονται:
- NOΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 1η Νοσοκομειακή Μονάδα για κακοποιημένα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, υπό τη Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. 2η Νοσοκομειακή Μονάδα στο ΠΓΝ Αττικόν υπό τη Γ΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Έχουμε ήδη εκπαιδεύσει 5.500 επαγγελματίες σε όλη τη χώρα: ιατρούς, νοσηλευτές, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς και συνεχίζουμε.
- AΣΦΑΛΕΣ ΑΓΓΙΓΜΑ: Μαθαίνουμε σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση, με το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα», εκπαιδεύοντας παράλληλα γονείς και δασκάλους.
- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ: Προωθούμε τη λειτουργία της πλατφόρμας καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, συνυπογράψαμε αίτημα για την υιοθέτηση του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, συμφωνήσαμε σε μία κοινή πορεία με τη UNICEF σε δράσεις ενάντια στη βία στο παιδί και βρισκόμαστε στο πλευρό κάθε προσπάθειας πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης.
Περισσότερα για το Eliza στο www.eliza.org.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr