Αποκλειστικό: Made in Greece η eThesis του Θέμη Τσατσαρή! - Η συνδρομητική πλατφόρμα για τη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών - Καταπολεμά την πτυχιακή απάτη!
Ο δημιουργός της καθώς και η ομάδα του εργάζονται πάνω στη βελτίωσή της, ώστε σύντομα να προσφέρουν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες
Αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη
Το eThesis αποτελεί μία συνδρομητική πλατφόρμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα, προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές και καθηγητές να πραγματοποιήσουν έρευνα με μεγαλύτερη ευκολία. Μεταξύ άλλων προτείνει θέματα εργασιών, δίνει χώρο για συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές και στους καθηγητές πάνω στα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα, ενώ συνεισφέρει στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πτυχιακής απάτης. Ο δημιουργός της Θέμης Τσατσαρής, καθώς και η ομάδα του εργάζονται πάνω στη βελτίωσή της, ώστε σύντομα να προσφέρουν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες.
Τα βασικά σημεία:
• Τον Σεπτέμβριο του 2023, παρουσιάσαμε το eThesis στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και λάβαμε σημαντική υποστήριξη από τη Microsoft, η οποία μας χορήγησε 25.000€ για την τεχνολογική ανάπτυξη της πλατφόρμας.
• Με τον αλγόριθμο ομοιότητας, το eThesis προτείνει θέματα εργασιών που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα των φοιτητών βελτιώνοντας την αντιστοίχιση θέματος και φοιτητή.
• Επιπλέον, επιτρέπει στους φοιτητές να προτείνουν τα δικά τους ερευνητικά θέματα στους καθηγητές και να το αναπτύξουν σε έναν κοινό χώρο συζήτησης.
• Το eThesis προσφέρει στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την διαδικασία διαχείρισης πτυχιακών, διπλωματικών και διδακτορικών εργασιών, προσαρμόζοντας τα επιμέρους βήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
• Προσφέρουμε την πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω της εταιρείας INTEROPTICS σε δημόσια πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολλέγια καθώς και ερευνητικούς οργανισμούς, και η χρέωση είναι συνδρομητική ανά χρήστη ανά τον χρόνο
• Το eThesis δημιουργήθηκε βλέποντας την ανάγκη των ελληνικών πανεπιστημίων για πιο σύγχρονες διαδικασίες σε αυτό τον τομέα. Δεν αποτελεί μετάφρασή η αντιγραφή ανάλογων λογισμικών από ξένα πανεπιστήμια.
• Στο επόμενο διάστημα θέλουμε να συνδέσουμε τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις είτε σε επίπεδο εύρεσης εργασίας
1) Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία "eThesis"; Πώς και πότε ξεκινά η ιστορία της;
Tο eThesis ξεκίνησε το 2020 ως πτυχιακή μου εργασία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, και βλέποντας την αξία που έχει να προσφέρει μια τέτοια πλατφόρμα, συνέχισα να τη βελτιώνω και να την επεκτείνω στον ελεύθερο μου χρόνο, προσθέτοντας νέες λειτουργίες.
Όταν πια το eThesis είχε αναπτυχθεί αρκετά, συμμετείχε επιτυχώς σε διάφορους επιταχυντές και διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, όπως το Ok!Thess και το Athens Center of Entrepreneurship and Innovation. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το παρουσιάσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και λάβαμε σημαντική υποστήριξη από τη Microsoft, η οποία μας χορήγησε 25.000€ για την τεχνολογική ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Τον Οκτώβριο του 2023, ξεκινήσαμε τα πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές από τα πανεπιστήμια Πειραιώς και Οικονομικό Αθηνών, λαμβάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Τον Δεκέμβριο του 2023, συνεργαστήκαμε με το AHEDD (φορέα καινοτομίας υποστηριζόμενο από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»), από όπου λάβαμε υποστήριξη και καθοδήγηση, και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις 13 κορυφαίες ομάδες του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας Envolve XL.
2) Τι νέο φέρνει η πλατφόρμα σας στην εκπόνηση πτυχιακών/διπλωματικών εργασιών;
Το eThesis είναι ένα λογισμικό προσαρμοσμένο στη νέα ψηφιακή εποχή και το οποίο είναι επικεντρωμένο στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου των μελών του, μια ανάγκη που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολο στη χρήση, υπάρχουν σαφή βήματα και οργανώνει σφαιρικά όλη τη διαδικασία, επιτρέποντας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες τους και να επωφεληθούν από τις καινοτόμες δυνατότητές μας.
Με τον αλγόριθμο ομοιότητας, το eThesis προτείνει θέματα εργασιών που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα των φοιτητών, βελτιώνοντας την αντιστοίχιση θέματος και φοιτητή. Επιπλέον, επιτρέπει στους φοιτητές να προτείνουν τα δικά τους ερευνητικά θέματα στους καθηγητές και να το αναπτύξουν σε έναν κοινό χώρο συζήτησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δίνεται η ευκαιρία και στους καθηγητές να αναπτύξουν επιπλέον τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.
Κατά την υλοποίηση προσφέρουμε το MyThesis σε όλους τους εμπλεκόμενους, έναν διαδικτυακό χώρο, που περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την εκπόνηση μιας εργασίας (σημειώσεις, συνομιλία, προγραμματισμός εξ αποστάσεως συναντήσεων, ερευνητικά εργαλεία κ.ά.). Στόχος είναι το MyThesis να αποτελέσει τον μοναδικό ηλεκτρονικό χώρο που χρησιμοποιούν φοιτητές και καθηγητές για την εκπόνηση και την επίβλεψη των εργασιών.
Κατά την ολοκλήρωση της εργασίας, η πλατφόρμα υποστηρίζει πολλαπλή βαθμολόγηση από διάφορα μέλη, όπως επιτροπές, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο του φοιτητή σε πραγματικό χρόνο μέσω του MyThesis.
Τέλος, το eThesis στοχεύει στην ανάδειξη των ερευνητικών εργασιών συνδέοντάς τες με εταιρείες και ερευνητικά κέντρα, ενισχύοντας την καινοτομία και τη συνέχιση της έρευνας εκτός πανεπιστημίου και προωθώντας την ελληνική ερευνητική κοινότητα.
3) Τι κερδίζουν τα πανεπιστήμια, τι οι καθηγητές και τι οι φοιτητές πού την χρησιμοποιούν;
Το eThesis προσφέρει στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τη διαδικασία διαχείρισης πτυχιακών, διπλωματικών και διδακτορικών εργασιών, προσαρμόζοντας τα επιμέρους βήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Η πλατφόρμα συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια για την παραγωγή κρίσιμων μετρικών για την αξιολόγησή τους σε επίπεδο προγράμματος, τμήματος και ιδρύματος, ενώ επιτρέπει στους υπεύθυνους να επιβλέπουν και να βελτιώνουν την ερευνητική απόδοση. Το eThesis είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τις Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας των πανεπιστημίων, βοηθώντας τις να διασφαλίσουν την καλύτερη και πιο σύγχρονη ποιότητα εκπαίδευσης. Παρέχει διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία, εντοπίζοντας καθυστερήσεις και λάθη και μειώνοντας το φαινόμενο της πτυχιακής απάτης.
Οι καθηγητές αποκτούν πλήρη έλεγχο των αναθέσεων, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εξατομικευμένους οδηγούς υλοποίησης εργασιών και να παρακολουθούν στενά την πρόοδο των φοιτητών, προσφέροντας καθοδήγηση και υποστήριξη.
Οι φοιτητές επωφελούνται από ξεκάθαρους οδηγούς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, είτε επιλέγουν υπάρχοντα θέματα είτε προτείνουν δικά τους. Έχουν συνεχή επικοινωνία με τους καθηγητές, εξοικονομούν χρόνο και λαμβάνουν υποστήριξη για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, τις οποίες το eThesis τους βοηθά να προωθήσουν σε επιταχυντές και σε συνεργασίες με άλλους ερευνητές ή επιχειρήσεις.
4) Πόσο κοστίζει η χρήση της πλατφόρμα σας; Συνεργάζεστε ήδη με κάποια πανεπιστήμια;
Στο πλαίσιο των πιλοτικών δοκιμών και της επιχειρηματικής μας ωρίμανσης συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παίρνοντας μέρος στους διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, καθώς και τις πιλοτικές δοκιμές της πλατφόρμας με πάνω από 180 φοιτητές και 3 καθηγητές.
Προσφέρουμε την πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω της εταιρείας INTEROPTICS σε δημόσια πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολλέγια καθώς και ερευνητικούς οργανισμούς, και η χρέωση είναι συνδρομητική ανά χρήστη ανά τον χρόνο. Οι εν δυνάμει χρήστες του eThesis είναι φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και διαχειριστικό προσωπικό (γραμματεία, υπεύθυνοι εκπαίδευσης, εργαστηριακοί βοηθοί, κ.λπ.). Η χρέωση είναι διαφορετική ανά πελάτη ανάλογα με τις ανάγκες του, τον όγκο χρηστών και τον τύπο εγκατάστασης. Να αναφέρουμε επίσης ότι η ομάδα μας μπορεί να δημιουργήσει ειδικές λειτουργίες για τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος όπως και διασυνδέσεις με τα υπάρχοντα συστήματά του.
5) Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Το eThesis δημιουργήθηκε βλέποντας την ανάγκη των ελληνικών πανεπιστημίων για πιο σύγχρονες διαδικασίες σε αυτόν τον τομέα. Δεν αποτελεί μετάφραση ή αντιγραφή ανάλογων λογισμικών από ξένα πανεπιστήμια, και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την ομάδα μας, με πολύτιμη κατεύθυνση από τους συμβούλους του eThesis:
• Ευάγγελος Σακκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΑΠΕΙ,
• Αναστάσιος Μαγκούτας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ,
• Θωμάς Δασακλής , Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ
Η ομάδα μας πλαισιώνεται από τον Στέφανο Μπάκα, Τάσο Κάζη, Κωνσταντίνο Θεοδωράκη και την Έλλη Δεβελέγκα, και όλοι μαζί συμπληρώνουμε μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία, υποστήριξη και επέκταση του eThesis.
6) Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το "eThesis"; Σκοπεύετε να προσθέσετε επιπλέον υπηρεσίες;
Πέρα από το eThesis ως ένα σύστημα διαχείρισης της ερευνητικής διαδικασίας, όραμα μας είναι η τεχνολογία και η έρευνα που δημιουργείται στο πανεπιστήμιο να μεταφέρεται και να χρησιμοποιείται.
Στο επόμενο διάστημα θέλουμε να συνδέσουμε τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις είτε σε επίπεδο εύρεσης εργασίας (σε συνδυασμό με τα γραφεία διασύνδεσης του κάθε πανεπιστημίου), είτε σε έρευνα και ανάπτυξη (σε συνδυασμό με τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας του κάθε πανεπιστημίου), καθώς επίσης να φέρουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν ήδη οι ερευνητές (TurnItIn, Mendeley, Scopus, MAXQDA κ.λπ.) μέσα στον χώρο του eThesis, καθιστώντας τη χρήση του ακόμα πιο κερδοφόρα για τα μέλη του.
Κλείνοντας, σε συνδυασμό με την Microsoft και το AHEDD (Digital Innovation Hub) θέλουμε να προσθέσουμε λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα των φοιτητών στο μέγιστο.
Διαβάστε περισσότερα: https://ethesisplatform.com/
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr