Παρίσι 2024: Με τον πολεμικό χορό των Μαουρί, «Χάκα» γιόρτασαν το χρυσό μετάλλιο οι Νεοζηλανδές στο ράγκμπι - Δείτε το βίντεο

Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας κέρδισε στον τελικό τον Καναδά με 19-12

Τον πολεμικό χορό «χάκα» των Μουρί τον είχαμε δει σε πολλές διοργανώσεις από ομάδες ανδρών.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το είδαμε για πρώτη φορά από τη γυναικεία ομάδα του ράγκμπι που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και πανηγύρισε παραδοσιακά.

Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες (το 2021 όταν και έγινε το τελευταίο χρονικά παγκόσμιο) αλλά και νούμερο 2 του παγκόσμιου ranking πίσω από την Αγγλία, τα βρήκαν σκούρα στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στον Καναδά (πίσω στο σκορ 12-7), ωστόσο βγήκαν στο δεύτερο για να... αποκαταστήσουν την τάξη κρατώντας άποντες τις αντιπάλους τους (19-12 τελικό σκορ).

Στη συνέχεια οι Black Ferns Sevens παρατάχθηκαν σε ένα δυστυχώς σχεδόν άδειο «Σταντ ντε Φρανς» και παρουσίασαν ένα Χάκα.

 

Η ιστορία του χορού

Σύμφωνα με την παράδοση των Μαορί ο Τάμα-νουί-το-ρα, ο Θεός Ήλιος, είχε δύο γυναίκες, την Χάινε-ραουμάτι (καλοκαίρι) και την Χάινε-τακουρούα (χειμώνας). Το παιδί που γεννήθηκε από την πρώτη ήταν ο Τάνε-ρόρε ο οποίος θεωρείται η έμπνευση του χορού. Κι η σύνδεση; Το κούνημα των χεριών τις καλοκαιρινές ημέρες (για να δημιουργηθεί δροσιά), το οποίο εφαρμόζεται και στη χορευτική ρουτίνα.

Στην κουλτούρα των Μαορί η φήμη της κάθε φυλής, αυξανόταν μαζί με τις επιδόσεις στον χορό "Χάκα", ενώ παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν και σε διαφορετικές στιγμές, εκτός από γιορτές, ακόμα και για το καλωσόρισμα στο σπίτι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ