Δείτε φωτό και βίντεο με τον απίστευτο θαλάσσιο αυτοκινητόδρομο των Κινέζων: Περιλαμβάνει 2 γέφυρες, ένα υποθαλάσσιο τούνελ & 2 τεχνητά νησιά - Κόστισε 6,7 δισ. ευρώ

Ο θαλάσσιος αυτοκινητόδρομο έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και συντομεύει τη διαδρομή από δύο ώρες σε 30 λεπτά ανάμεσα στις πόλεις Shenzhen-Zhongshan

Δόθηκε σε κυκλοφορία ο θαλάσσιος αυτοκινητόδρομος που ενώνει τις πόλεις Shenzhen-Zhongshan στην επαρχία Guangdong.

Πρόκειται για ένα έργο μήκους 24 χλμ. το οποίο περιλαμβάνει δύο γέφυρες πολλών χιλιομέτρων, ένα υποθαλάσσιo τούνελ και δύο τεχνητά νησιά, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 6,7 δισ. ευρώ.

 

Ο θαλάσσιος διάδρομος ξεκινά από ανισόπεδο κόμβο στο αεροδρόμιο του Shenzhen και συνδέεται με το νησί Ma'anshan στο Zhongshan, διασχίζοντας τον Ποταμό των Μαργαριταριών (Pearl River), και μειώνει τη διαδρομή μεταξύ Zhongshan και Shenzhen από δύο ώρες σε περίπου 30 λεπτά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα, τις πρώτες 72 ώρες μετά τα εγκαίνιά της, η οδική σύνδεση  Shenzhen-Zhongshan υποδέχτηκε πάνω από 300.000 οχήματα.

 

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως η «ραχοκοκαλιά των μεταφορών» της περιοχής, αναλαμβάνοντας τον ζωτικής σημασίας ρόλο της απρόσκοπτης σύνδεσης των αστικών κέντρων στις δύο πλευρές του ποταμού.


Σημειώνεται ότι ο νέος θαλάσσιος αυτοκινητόδρομος της Κίνας, σε συνδυασμό με τη γειτονική γέφυρα Hong Kong-Zhuhai-Macao, αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού πλάνου της Κίνας για τη μετατροπή της Ευρύτερης Περιοχής του Κόλπου -μίας από τις μεγαλύτερες και πιο πολυπληθείς αστικές περιοχές του πλανήτη- σε έναν οικονομικό και τεχνολογικό κόμβο αντίστοιχο του Σαν Φρανσίσκο, της Νέας Υόρκης ή του Τόκιο.


Στην πόλη Shenzhen, όπου κατοικούν πάνω από 12 εκατ. άνθρωποι στεγάζονται κορυφαίες εταιρείες όπως η η DJI που κατασκευάζει drones και ο κολοσσός των social media Tencent, οι οποίες έχουν προσδώσει στην πόλη το παρατσούκλι «Silicon Valley της Κίνας».

Η σύνδεση Shenzhen-Zhongshan έχει χαρακτηριστεί ως το νέο «κατασκευαστικό θαύμα» της Κίνας, ενώ σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά μέσα τα εγκαίνιά της σήμαναν την κατάρριψη 10 παγκόσμιων ρεκόρ.


Μεταξύ άλλων η γέφυρα «Shenzhen-Zhongshan Bridge» έχει το υψηλότερο κατάστρωμα στον κόσμο στα 91 μέτρα, αλλά και τη μεγαλύτερη αντοχή σε ανέμους για κρεμαστή γέφυρα (83 μέτρα/δευτερόλεπτο).

 

Παράλληλα, το τούνελ αποτελεί τη μακρύτερη, δύο κατευθύνσεων και οχτώ λωρίδων κυκλοφορίας σήραγγα βυθισμένου σωλήνα, έχοντας μήκος 5.035 μ., ενώ αποτελείται από 32 προκατασκευασμένα τμήματα.

Τέλος, είναι η φαρδύτερη υποθαλάσσια σήραγγα με χαλύβδινο κέλυφος και σκυρόδεμα, παγκοσμίως. Κάθε προκατασκευασμένο τμήμα του τούνελ έχει μήκος 165 μέτρα, πλάτος 46 μέτρα (με το μεγαλύτερο πλάτος να φτάνει τα 55,6 μέτρα) και ύψος 10,6 μέτρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ