Γιάννης Μεϊμάρογλου: Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025 φέρνει σε θέσεις μάχης τα κόμματα - Η πρόταση Μητσοτάκη, τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ
Θα είναι άραγε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην επόμενη επέτειο;
Ένα ερώτημα πλανιόταν πάνω από τις συζητήσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, στη φετινή επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Θα είναι άραγε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην επόμενη επέτειο;
Την ίδια την ΠτΔ δεν φάνηκε να την απασχολεί αυτό το ερώτημα αν κρίνει κανείς τόσο από την ομιλία της όσο και από τη στάση της στις συζητήσεις που είχε στη διάρκεια της δεξίωσης.
Άλλωστε, όπως η ίδια τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της, το θέμα της ανανέωσης ή μη της θητείας της είναι ζήτημα που αφορά στη λήψη αποφάσεων άλλων θεσμικών οργάνων της πολιτείας.
Την πιθανή επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό αξίωμα θα κληθεί να αποφασίσει στην αρχή της επόμενης χρονιάς η Βουλή των Ελλήνων.
Γράφει ο Γιάννης Μεϊμάρογλου στην Athens Voice
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο θέμα αυτό, η εκλογή του/της ΠτΔ έχει πλέον αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής η σύνθεση της οποίας εξασφαλίζει την άνετη επανεκλογή της σημερινής Προέδρου.
Κι αυτό θα συμβεί με την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πρόταση που είχε κάνει το 2020. Ωστόσο, στην απάντηση που έδωσε για το θέμα αυτό στην τελευταία του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε ουσιαστικά να πάρει καθαρή θέση.
«Δεν θα αποφασίσω μόνος για το θέμα αυτό», «απαιτείται πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή», είπε χαρακτηριστικά.
Με ποιους θα συναποφασίσει άραγε ο πρωθυπουργός την πρότασή του; Μήπως με όσους έχουν διατυπώσει εξ αρχής τις ενστάσεις τους για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου;
Κι ακόμα, πόσο ευρύτερη αποδοχή μπορεί να έχει κάποια άλλη προσωπικότητα από τις 261 ψήφους με τις οποίες εξελέγη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας η σημερινή Πρόεδρος; Εκτός αν ο πρωθυπουργός εννοεί την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής αποδοχής στο εσωτερικό του κόμματός του εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάτω από την πίεση που δέχεται τελευταία με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό από τους θεματοφύλακες της δεξιάς ορθοδοξίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία που συγκέντρωσε η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της ΠτΔ δεν προήλθε προφανώς μόνον από τις ψήφους του κυβερνητικού στρατοπέδου. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικύρωσαν το 2020 με τις ψήφους τους την πρόταση του πρωθυπουργού και, κυρίως, το απαιτούμενο κύρος της Προέδρου της Δημοκρατίας, υπερβαίνοντας πολιτικές σκοπιμότητες και στενά κομματικά κριτήρια. Κάτι που έχει συμβεί συχνά στη μεταπολίτευση προς όφελος της δημοκρατικής σταθερότητας στη χώρα. Είναι διατεθειμένα τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνδράμουν σήμερα την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου;
Σε μια εποχή που η πρώην κυβερνώσα Αριστερά σπαράσσεται από συνεχείς διασπάσεις και ακραίες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, η προεδρική εκλογή προσφέρεται ως το μοναδικό ίσως σημείο αντιπολιτευτικής σύμπνοιας
Σε ό,τι αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εκλογή του ΠτΔ θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου περαιτέρω αποδυνάμωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την εκλογική του ήττα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε μια εποχή που η πρώην κυβερνώσα Αριστερά σπαράσσεται από συνεχείς διασπάσεις και ακραίες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, η προεδρική εκλογή προσφέρεται ως το μοναδικό ίσως σημείο αντιπολιτευτικής σύμπνοιας.
Άλλωστε, την καταψήφιση μιας νέας υποψηφιότητας της σημερινής Προέδρου είχε προαναγγείλει ήδη επί της ηγεσίας του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την Προεδρία της ως «φιλοπρωθυπουργική».
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όλοι θυμούνται τη συνεδρίαση για τη στάση που θα κρατούσε το κόμμα στη Βουλή σχετικά με την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως τη συντομότερη στα κομματικά χρονικά. Δεν χρειάστηκαν παρά μερικά λεπτά της ώρας για να επικυρωθεί με χειροκρότημα η πρόταση για την υπερψήφιση της πρότασης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για μια «προοδευτική και μαχητική γυναικεία υποψηφιότητα» όπως είχε χαρακτηρίσει τη σημερινή ΠτΔ η τότε Πρόεδρος του κόμματος. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να τοποθετηθούν καθαρά στο θέμα αυτό οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Είναι αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν ξανά την πρόταση για την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ΠτΔ ή να την καταθέσουν οι ίδιοι εφόσον δεν προταθεί από την κυβέρνηση;
Η ομιλία της ΠτΔ στην επέτειο του εορτασμού για τη συμπλήρωση μισού αιώνα σταθερής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος ήταν συμπεριληπτική των θέσεων που υπερασπίστηκε και της σθεναρής θεσμικής στάσης που κράτησε η ίδια στη διάρκεια της θητείας της η οποία φτάνει στο τέλος της σε μερικούς μήνες.
Μπορεί η δυνατότητα εκλογής του/της ΠτΔ να έχει πλέον αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής ωστόσο, σε επίπεδο συμβολισμών, μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επώδυνη για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Ακριβώς επειδή η τυχόν μη επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα έρθει ως αποτέλεσμα εσωκομματικών συμβιβασμών και αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων, για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr