Άκης Πετρετζίκης: Πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με brownie, φράουλες & γκανάς σοκολάτας - Άκρως λαχταριστό επιδόρπιο ! (βίντεο)

Θα το λατρέψετε!

Υλικά

Για το brownie

  • 350 γρ. κουβερτούρα

  • 150 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το ταψί

  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη

  • αυγά, μεσαία

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 40 γρ. κακάο

  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • 400 γρ. κουβερτούρα

  • 500 γρ. φράουλες, καθαρισμένες

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για το brownie

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτουμε και αυτό.

  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1,5-2 λεπτά.

  • Βγάζουμε από τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

  • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  • Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • Ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι, και ανακατεύουμε.

  • Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 25x32 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.

  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την επικάλυψη

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, την προσθέτουμε, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια γκανάς.

  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη 10-15 λεπτά να κρυώσει.

  • Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από το brownie.

  • Ρίχνουμε από πάνω την γκανάς και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.

  • Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει.

  • Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.

  • Περιχύνουμε με λιωμένη λευκή κουβερτούρα και σερβίρουμε.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr