Το eirinika στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη: Τζιτζικώστας, Γεραπετρίτης, Σουλτς στην έναρξη – Κίνα και Ινδία μπορούν να κάνουν μια χαψιά την Ευρώπη (φωτό & βίντεο)

Η Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr στην έναρξη του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη

Το eirinika.gr και η Ειρήνη Νικολοπούλου παρακολούθησαν την έναρξη του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τους Μάρτιν Σουλτς πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, του Γιώργου Γεραπετρίτη υπουργού Εξωτερικών και του Απόστολου Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιου Ευρωπαίου Επίτροπου.

Μ. Σουλτς: Να ανοίξουμε δρόμους για να συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ

«Όσο πιο κοντά στους πολίτες λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή τους από τους πολίτες και όσο πιο μακριά λαμβάνονται, τόσο μικρότερη είναι η αποδοχή τους”, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της 4ης Μητροπολιτικής Συνόδου Θεσσαλονίκης, που οργανώνει το Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr.

Το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τους πολίτες είναι αυτό που αξιοποιούν οι ακραίες φωνές είτε είναι από τη δεξιά, είτε από την αριστερά, τόνισε ο κ. Σουλτς και τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης και της διεύρυνσης της Ε.Ε. λέγοντας:

«Εγώ είμαι πάντα υπέρ της αλληλεγγύης. Θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους πως θα συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμα και τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον να τις συμπεριλάβουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέχρις ότου ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να είμαστε τολμηροί και να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, προκειμένου να πετύχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Είναι αδύνατο να γίνουμε όπως οι ΗΠΑ, χρειαζόμαστε την ταυτότητά μας, όμως η ταυτότητά μας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Αποκάλεσε «ντροπή για τον κόσμο» τον Ντόναλντ Τραμπ και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στην περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μάρτιν Σούλτς αναφέρθηκε και στις δύο υπερδυνάμεις Κίνα και Ινδία λέγοντας ότι μπορούν να καταπιούν την Ευρώπη αν δεν κάνει κάτι.

Μίλησε για την ανάγκη να γίνονται συμβιβασμοί στην Ε.Ε. για να πάμε μπροστά, με την Κομισιόν να παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή, και αναφέρθηκε στην περίπτωση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για την οποία είπε πως «η Μελόνι πίστευε ότι ο Μουσολίνι είχε κάνει το μεγαλύτερο έθνος στον 20ο αιώνα, εξελέγη με ιδέες κατά της Ε.Ε. όμως ήταν αρκετά έξυπνη ώστε να δει ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα και γι αυτό με τις Βρυξέλλες υπήρξε ένας συμβιβασμός».

«Οι συμβιβασμοί δεν είναι μόνο μέσα στις κυβερνήσεις αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χαρακτήρισε «πολύ άδικη» τη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως αυτή έβλαψε το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Για τον εαυτό του είπε ότι ντράπηκε ως σοσιαλδημοκράτης, όταν Έλληνες εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα του έθεσαν το ζήτημα ότι άνθρωποι που κέρδιζαν 20.000 ευρώ το μήνα αποφάσιζαν να μειώσουν τις αποδοχές τους και να περικόψουν συντάξεις των 300 ευρώ.

Δήλωσε ότι θαυμάζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, που παρά τις θυσίες τις οποίες έκαναν δεν έφυγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι κέρδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη προέρχονται από πράγματα που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση σε κανένα ερώτημα

«Πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί, αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως Ευρωπαίοι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο ακραίων πολιτικών κομμάτων και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Κατά την ομιλία του στην 4η Μητροπολιτική Σύνοδο Θεσσαλονίκης που οργανώνει το Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr. για την Ελλάδα ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ένας από τους λόγους που έχει σήμερα σταθερότητα είναι ότι επιβίωσε από την κρίση τα προηγούμενα χρόνια και διευθέτησε τον λαϊκισμό.

Ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Friedrich Ebert και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε τα εξής: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως είχε προβλέψει ο Μάρτιν Σουλτς, θα πρέπει όμως να επανεφεύρουμε την Ευρώπη και να προσπαθήσουμε να βρούμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη.

Η Ευρώπη επί του παρόντος είναι σε ένα σταυροδρόμι και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πάρουμε πολύ ισχυρές αποφάσεις, πρέπει να είμαστε δυνατοί, γιατί μπροστά μας έχουμε πολύ δύσκολες επιλογές».

Επισήμανε πως πρέπει να ξαναδούμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη χρήση του βέτο, διότι, όπως παρατήρησε, η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πάντα ορθολογική και πολλές φορές θυσιάζουμε την ουσία στο βωμό των διαδικασιών, ενώ η Ε.Ε. δεν έχει αποκτήσει ακόμα το επίπεδο αυτονομίας που της αρμόζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο ακραίων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, με αφορμή και τα αποτελέσματα περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία και σημείωσε: «Με ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι υπάρχει άνοδος ακραίων πολιτικών κομμάτων, άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία δεν ήταν καθόλου καλά. Υπάρχει μία σύμπραξη μεταξύ της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, μία μεταβολή προς πιο λαϊκίστικες ατζέντες. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η άκρα αριστερά θα ήταν υπέρ της Ρωσίας και κατά της μετανάστευσης. Βλέπουμε, όμως, ότι υπάρχει αυτό και θα πρέπει να υπάρχουν κοινές θέσεις προς αυτές τις ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις, να έχουμε πιο μετριοπαθή πολιτικό λόγο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε έναν κόσμο που αλλάζει κάθε μέρα. Αν παραμείνουμε αδρανείς, αυτό θα είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα".

Σε ερώτηση τι μπορεί να προσφέρει σήμερα η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Ένας από τους λόγους που έχουμε σταθερότητα σήμερα είναι επειδή επιβιώσαμε στην κρίση τα προηγούμενα χρόνια. Έπρεπε να διευθετήσουμε τον λαϊκισμό. Τον γευτήκαμε τον λαϊκισμό και είδαμε πως ήταν δύσκολο για μας, είχαμε μία πολύ δύσκολη συμπεριφορά των άλλων εναντίον μας. Παρά την οικονομική κρίση είναι αλήθεια ότι επιβιώσαμε και θεωρούμε τον εαυτό μας πλέον ως έμπειρο με αντοχές και σταθερότητα. Έχουμε τώρα πλέον σταθερότητα, ο ελληνικός λαός, πλέον, γνωρίζει ότι ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση σε κανένα ερώτημα και αυτό είναι μία πολύ σημαντική πολιτική συμβολή για την Ευρώπη. Επίσης, Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωπολιτικής ιστορίας, μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας Βορρά-Νότου, Ανατολής-Δύσης. Οι γέφυρες είναι ένα εργαλείο βελτίωσης και βιωσιμότητας».

Απόστολος Τζιτζικώστας: Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιφέρεια αυξήθηκαν κατά 18% την τελευταία 5ετία

«O 21ος αιώνας θα προχωρήσει με λιγότερες βεβαιότητες και μεγαλύτερες προκλήσεις», τόνισε από το βήμα του 4ου Economist Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο υποψήφιος Ευρωπαίος Επίτροπος σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε το χαρτοφυλάκιό του επεσήμανε ότι ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις αφορούν μεν όλη την Ευρώπη αλλά ακόμα περισσότερο αγγίζουν τη χώρα μας και την περιοχή μας. Έφερε ως παραδείγματα το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή, την οποία η Μεσόγειος βιώνει πιο έντονα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της ΑΙ στην παραγωγή, κάτι που –όπως ανέφερε– μπορεί να είναι ευκαιρία για τη χώρα μας προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα με πλουσιότερες χώρες.

Κάνοντας έναν απολογισμό για την Κεντρική Μακεδονία την τελευταία 5ετία, είπε ότι η περιφέρεια με σκληρή δουλειά «άνοιξε βηματισμό» και «κατέκτησε νέες κορυφές». Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιφέρεια αυξήθηκαν κατά 18% την τελευταία πενταετία, κάτι που συνέβαλε και στη μείωση της ανεργίας, και ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πλέον ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες στην Ευρώπη. 

Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και πως ο στόχος είναι μια περιφέρεια «σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που κοιτά το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ