Για 5 βιασμούς κατηγορείται ο μεγιστάνας πρώην ιδιοκτήτης του Harrods, Mohamed Al Fayed - Οι επιθέσεις του «αχόρταγου» Αιγύπτιου στις νεαρές εργαζόμενες του πολυτελούς υπερκαταστήματός του (βίντεο)

Ο Mohamed Al Fayed πατέρας του Ντόντι που σκοτώθηκε στο τροχαίο με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, πέθανε πέρσι σε ηλικία 94 ετών

Το πρώην αφεντικό του Harrods Mohamed Al Fayed κατηγορείται για βιασμό, με πέντε γυναίκες πρώην υπαλλήλους να ισχυρίζονται ότι ο εκλιπών δισεκατομμυριούχος τους επιτέθηκε σεξουαλικά ενώ ήταν υπεύθυνος για το πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου.

Ο Mohamed Al Fayed πατέρας του Ντόντι που σκοτώθηκε στο τροχαίο με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, πέθανε πέρσι σε ηλικία 94 ετών.

Δείτε ακόμα: Πριγκίπισσα Diana – Dodi Al Fayed: Όλες οι φωτογραφίες από το σύντομο ειδύλλιο με το τραγικό τέλος 

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC αναφέρει ότι ο γεννημένος στην Αίγυπτο επιχειρηματίας πραγματοποίησε τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του καταστήματος μεταξύ του 1984 και της πώλησής του το 2010.

Η εταιρεία λέει ότι περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην εργαζόμενες στο Harrods έχουν βγει μπροστά για να τον κατηγορήσουν για σεξουαλική κακοποίηση.

Το ντοκιμαντέρ που ονομάζεται Al Fayed: Predator at Harrods - λέει ότι η ίδια η εταιρεία όχι μόνο απέτυχε να παρέμβει για να βοηθήσει τα φερόμενα θύματα, αλλά και συγκάλυψε τους ισχυρισμούς τους.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του καταστήματος δήλωσαν τώρα ότι είναι «εντελώς συγκλονισμένοι» από τις κατηγορίες και ζήτησαν συγγνώμη από τις γυναίκες που επλήγησαν.

Ο Bruce Drummond, δικηγόρος που εκπροσωπεί μερικούς από τους πρώην υπαλλήλους, δήλωσε: «Ο ιστός της αράχνης της διαφθοράς και της κακοποίησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός.

«Κάθε τόπος εργασίας έχει καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων του. Χωρίς αμφιβολία, η εταιρεία απέτυχε για αυτές τις κυρίες.

«Γι' αυτό παρεμβαίνουμε. Επειδή απλά δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν αυτό. Έκαναν το αντίθετο. Το επέτρεψαν».

Οι φερόμενες επιθέσεις λέγεται ότι συνέβησαν όχι μόνο στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του διαμερίσματός του στο Mayfair στην πρωτεύουσα, αλλά και στο Παρίσι, στο ξενοδοχείο Ritz που κατείχε και στο St Tropez στη Γαλλία, καθώς και στο Abu Dhabi στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρέιτσελ, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα, είπε στο BBC ότι βιάστηκε αφού έμεινε σε ένα από τα διαμερίσματα του Αλ Φαγιέντ μετά από μια καθυστερημένη βάρδια στη δουλειά.

Είπε: «Έκανα προφανές ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει.

«Θυμάμαι να νιώθω το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Απλά ακούγοντάς τον να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και απλά να πάω κάπου αλλού στο κεφάλι μου».

Μια άλλη γυναίκα είπε ότι βιάστηκε στη διεύθυνση Mayfair ως έφηβη, περιγράφοντας το προσωπικό του Harrods ως «παιχνίδι» του.

Είπε: «Ο Mohamed Al Fayed ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιέργησε ενεργά τον φόβο. Αν έλεγε "πηδήξτε", οι εργαζόμενοι θα ρωτούσαν: "Πόσο ψηλά;"».

Ένα από τα φερόμενα θύματά του κατονομάστηκε ως Gemma, η οποία  εργάστηκε για τον Al Fayed ως προσωπικός βοηθός μεταξύ 2007 και 2009 - και λέει πώς η συμπεριφορά του θα γινόταν πιο τρομακτική κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών στο εξωτερικό.

Λέει ότι τη βίασε στη Villa Windsor στο Bois de Boulogne του Παρισιού, πρώην σπίτι του βασιλιά Εδουάρδου VIII και της συζύγου του Wallis Simpson μετά την παραίτηση.

Περιέγραψε ότι ξύπνησε και τον βρήκε να προσπαθεί να πέσει στο κρεβάτι μαζί της, προσθέτοντας: «Του είπα, "Όχι, δεν θέλω να το κάνεις". Και συνέχισε να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι, οπότε ήταν κάπως από πάνω μου και πραγματικά δεν μπορούσα να κουνηθώ πουθενά. Ήμουν μπρούμυτα στο κρεβάτι και απλά πίεζε τον εαυτό του πάνω μου».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Mohamed Al Fayed είναι βιαστής – είναι κατά συρροή βιαστής».

Ο Fayed κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση όταν ήταν ζωντανός, αλλά το BBC λέει τώρα ότι πιστεύει ότι πολλές περισσότερες γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν πέσει θύματα του.

Ο Eamon Coyle, ο οποίος εντάχθηκε στο Harrods ως ντετέκτιβ καταστημάτων το 1979 και ήταν αναπληρωτής διευθυντής ασφαλείας μεταξύ 1989 και 1995, δήλωσε στο BBC: «Γνωρίζαμε ότι είχε αυτό το πολύ έντονο ενδιαφέρον για τα νεαρά κορίτσια».

Το BBC ανέφερε ότι άκουσε μαρτυρίες από 13 γυναίκες που λένε ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση στην ιδιοκτησία 60 Park Lane του Fayed στο Λονδίνο, τέσσερις από τις οποίες ισχυρίζονται ότι βιάστηκαν εκεί.

Το Harrods άρχισε να διευθετεί αξιώσεις με γυναίκες που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια του τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Το Harrods δήλωσε στο BBC: «Το Harrods του σήμερα είναι ένας πολύ διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που ανήκει και ελέγχεται από τον Al Fayed μεταξύ 1985 και 2010.

«Αν και δεν μπορούμε να αναιρέσουμε το παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό ως οργανισμός, καθοδηγούμενοι από τις αξίες που έχουμε σήμερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν ποτέ να επαναληφθούν στο μέλλον» αναφέρει η νέα διοίκηση.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ