Τα πρώτα καλλιστεία πριν από 136 χρόνια: Η 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουαδελούπη βασίλισσα της ομορφιάς - Κέρδισε 5.000 φράγκα

Σαν σήμερα το 1888 έγιναν τα πρώτα Καλλιστεία στη Βελγική πόλη Σπα, στην Ελλάδα ο θεσμός ξεκίνησε το 1929

Στο Σπα του Βελγίου σαν σήμερα πριν από 136 χρόνια γίνονται το πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς ή Καλλιστεία όπως τα έχουμε μάθει.

Οι άντρες φοράνε κοστούμια και οι γυναίκες μακριά φουστάνια.

Μόλις είναι όλοι στη θέση τους, οι 21 διαγωνιζόμενες εμφανίζονται

Φτάνουν στο χώρο με κλειστές άμαξες, μετά από παραμονή σε απομονωμένο σπίτι. Έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε πάνω από 300 κοπέλες που είδαν τις αγγελίες στις εφημερίδες της εποχής και έστειλαν φωτογραφία και βιογραφικό για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Η κριτική επιτροπή, αποτελείται μόνο από άντρες και "εξετάζει" τις φιναλίστ για να αναδειχθεί η πρώτη γυναίκα με τον τίτλο "πιο όμορφη στον πλανήτη". Αυτή που τα καταφέρνει λέγεται Μπέρθα Σουκαρέτ. Είναι μόλις 18 χρονών, μιγάδα, με καταγωγή από την Γουαδελούπη.

 

lejournal.jpg
 

Η Σουκαρέτ κερδίζει 5.000 φράγκα και ποζάρει στο L' Illustration.Γράφει την ιστορία της, κάνοντας κάτι τολμηρό για την εποχή και μετά χάνεται. Άγνωστο πως συνέχισε τη ζωή της, γνωστό ότι αποτέλεσε την αρχή για αυτό που σήμερα λέμε καλλιστεία. 

Το 1929 τα πρώτα Καλλιστεία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο πρώτος διαγωνισμός Ομορφιάς έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1929 και συγκεκριμένα στο κέντρο «Delice» που βρισκόταν στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους 7.

Ωραιότερη γυναίκα της χώρας εξελέχθη η 24χρονη πατρινή Ασπασία Καρατζά, η οποία εργαζόταν μέχρι τότε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας στην Πάτρα και μιλούσε αγγλικά και γαλλικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ