Απατεώνας θεούλης! Προσποιείτο τον ιδιοκτήτη τεχνολογίας & έστελνε τιμολόγια στη Facebook ύψους 3 εκατ. δολ. – Επιπλέον τα πληρώθηκε

Colpo Grosso, πως στηθηκε η απάτη και την πάτησαν  Google και Facebook

Ένας Λιθουανός o Evaldas Rimasauskas είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να εξαπατήσει Facebook & Google και να αποσπάσει περισσότερα από 122 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο 55χρονος σήμερα Evaldas Rimasauskas και άλλοι ανώνυμοι συνωμότες υποδύθηκαν τους κατασκευαστές υλικού με έδρα την Ταϊβάν, Quanta Computer - με τον οποίο συνεργάζονται και οι δύο εταιρείες τεχνολογίας - ιδρύοντας μια εταιρεία στη Λετονία με το ίδιο όνομα. 

Χρησιμοποιώντας χιλιάδες πλαστά τιμολόγια, συμβόλαια, επιστολές, εταιρικά γραμματόσημα και γενική σύγχυση που δημιουργήθηκε από τον εταιρικό σωσία, κατάφεραν με επιτυχία να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δόλιους λογαριασμούς από το 2013 έως το 2015.

Οι πληρωμές μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονταν από τον Rimasauskas, τους οποίους στη συνέχεια ξέπλυνε μέσω πολλών άλλων τραπεζικών λογαριασμών σε όλη τη Λετονία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Rimasauskas, ο οποίος εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017, ομολόγησε την ενοχή του και συμφώνησε να επιστρέψει 49,7 εκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 30 χρόνια φυλάκισης όμως καταδικάστηκε μόλις σε 5 χρόνια.

Το κατηγορητήριο δεν κατονομάζει την Google και το Facebook, αλλά οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες επιβεβαίωσαν στο NPR ότι είναι Victim-1 και Victim-2, αντίστοιχα.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι ανέκτησαν όλα ή τα περισσότερα χρήματα, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ακριβές ποσό. 

Το Bloomberg ανέφερε: «Το σχέδιο κέρδισε περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια από την Google το 2013 και περίπου 98 εκατομμύρια δολάρια από το Facebook το 2015, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με την υπόθεση».

Το Κέντρο Καταγγελιών Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI εξέδωσε μια συμβουλή τον Ιούνιο, προειδοποιώντας ότι αυτός ο τύπος απάτης, που ονομάζεται Business Email Compromise, έχει αυξηθεί κατά 1.300% από τον Ιανουάριο του 2015. 

Το FBI εκτιμά ότι οι εταιρείες έχουν εξαπατηθεί με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ