Παύλος Γερουλάνος μόνο στο eirinika: Η υποψηφιότητα μου, η μόνη που διασφαλίζει αλλαγή ηγεσίας στις 13/10 άρα την νίκη για το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές

Η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο eirinika.gr

Δύο μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το eirinika.gr συνεχίσει να παρουσιάζει συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους προέδρους.

Ο Παύλος Γερουλάνος υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της Κυριακής, μιλά αποκλειστικά στο eirinika.gr για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και το σχέδιο του για την ηγεσία του κόμματος.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Παύλου Γερουλάνου στο eirinika.gr

  • Είναι γεγονός εξάλλου σε όλη μου την πορεία, είτε στην επιχείρησή μου, είτε στο υπουργείο, είτε στο κόμμα, βασίστηκα στην πίστη μου στο να φτιάχνω ομάδες με όσους θέλουν να προσφέρουν. Αυτό θα είναι το κλειδί της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές
  • Θα ζητήσω τη στήριξη, τη βοήθεια κάθε αιρετού, νυν και πρώην, που ανήκει στο Κίνημά μας, έχει ρίζες στην τοπική κοινωνία, μπορεί και θέλει να βοηθήσει
  • Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχό και ανοιχτό για να υποδεχθεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, τους απογοητευμένους δηλαδή ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, με βάση το σχέδιο της Αναγέννησης
  • η αναξιοκρατία σκοτώνει την εμπιστοσύνη των νέων σε όλους μας και είναι ο κύριος λόγος που δεν γυρίζουν από το εξωτερικό τα παιδιά μας.
  • Χρειαζόμαστε άμεσα ριζική αλλαγή παραδείγματος στην οικονομία, με ένα παραγωγικό μοντέλο επενδύσεων, εξωστρέφειας και καινοτομίας, που παράγει καλές θέσεις εργασίας με καλά εισοδήματα, επενδύει στις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε περιοχής με τοπικά σχέδια ανάπτυξης, 
  • Με νέα ηγεσία με σχέδιο, ηγεσία που θέλει και μπορεί να υπηρετήσει την ενότητα, ηγεσία που θέλει και μπορεί να δώσει τις μάχες απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, παντού, και στην κοινωνία και στη Βουλή

 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο eirinika.gr

Τι διαφορετικό θα φέρει η εκλογή σας στο ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιήστε από τους άλλους διεκδικητές;

Θα δώσω συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, θα ενώσω στην πράξη το Κίνημα αξιοποιώντας όλα τα στελέχη χωρίς αποκλεισμούς, θα ηγηθώ της μάχης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία παντού, και στην κοινωνία και στη Βουλή. Θα κάνω αυτά δηλαδή που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρό του και δεν υπάρχουν σήμερα. Το σχέδιό μου για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ το έχω ήδη καταθέσει και ονομάζεται «Αναγέννηση για την πατρίδα», αφορά τη διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα. 

Η διαδρομή μου, η προσήλωσή μου στο ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις μου με όλα τα στελέχη, εγγυώνται την ενότητα.  Είναι γεγονός εξάλλου σε όλη μου την πορεία, είτε στην επιχείρησή μου, είτε στο υπουργείο, είτε στο κόμμα, βασίστηκα στην πίστη μου στο να φτιάχνω ομάδες με όσους θέλουν να προσφέρουν. Αυτό θα είναι το κλειδί της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Και όταν λέω ότι μπορούμε να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσουμε για το καλό της χώρας, το λέω διότι το έχω δει να γίνεται το 2008-2009 και ξέρω πώς να το κάνω. Τώρα που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα και την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Πώς θα μπορέσει να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ πάλι με την κοινωνία;

Η επόμενη μέρα θέλει σχέδιο επεξεργασμένο σε κυβερνητικό πρόγραμμα, προεκλογική ετοιμότητα και ηγετική ομάδα. Πάνω στη βάση της Αναγέννησης. Με προτεραιότητα στη δημιουργία προοπτικής για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, διευρύνοντας την παραγωγική βάση της χώρας, με βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Έτσι θα αρχίσουμε να απαντάμε στις προκλήσεις της ακρίβειας, της ερήμωσης της περιφέρειας, του brain drain και τελικά του δημογραφικού. Πάνω σε αυτή τη βάση θα δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κράτος δυνατοτήτων και όχι ελεημοσύνης. Σε έναν χρόνο το κυβερνητικό μας σχέδιο θα είναι πλήρες.  

Παράλληλα χρειάζεται προεκλογική ετοιμότητα με σωστή επικοινωνία και επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τα παραδοσιακά του στρώματα: αγρότες, μισθωτούς, εμπόρους, βιοτέχνες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, συνταξιούχους και νέους. Θα ζητήσω τη στήριξη, τη βοήθεια κάθε αιρετού, νυν και πρώην, που ανήκει στο Κίνημά μας, έχει ρίζες στην τοπική κοινωνία, μπορεί και θέλει να βοηθήσει. Αυτοί οι άνθρωποι θα συμβάλουν στη δημιουργία κυβερνητικού προγράμματος και θα το μεταφέρουν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό ώστε να ξέρει ο καθένας «Γιατί ΠΑΣΟΚ».

Από αυτή την διαδικασία θα αναδειχθεί ηγετική ομάδα που θα εμπνέει την εμπιστοσύνη ότι το πρόγραμμα θα γίνει πράξη. Δεν πιστεύω στα κόμματα όπου έρχεται ένας πρόεδρος με «τους δικούς του» και βάζει το μισό κόμμα στον πάγο. Πιστεύω σε κόμματα που κινητοποιούν κάθε κομμάτι της κοινωνίας που έχει κάτι να προσφέρει στο συλλογικό στόχο.

Το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσετε θα κάνει στροφή προς τα αριστερά ή θα προσπαθήσει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει χάσει;

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που θα μπορέσει να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Αυτός ο ισχυρός πόλος, κατά την άποψή μου, περνάει μέσα από ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχό και ανοιχτό για να υποδεχθεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, τους απογοητευμένους δηλαδή ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, με βάση το σχέδιο της Αναγέννησης.

Αν εκλεγώ Πρόεδρος, αυτό θα είναι ο στόχος της πολιτικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβω. Ταυτόχρονα θα κινήσω γη και ουρανό για να κάνουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των πρώην ψηφοφόρων μας που απέχουν, να μάς εμπιστευτούν ξανά. Έτσι θα χτίσουμε ξανά την μεγάλη προοδευτική, κοινωνική πλειοψηφία, που μας έδωσε νίκες στο παρελθόν και μπορεί να μας κάνει νικηφόρους ξανά.

Οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να τους φέρετε πίσω και μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ;

Μιλώντας για αυτά που τους αφορούν και κάνοντας πράξη αυτά που λέμε όταν γίνουμε Κυβέρνηση. Πρώτα από όλα δίνοντάς τους όλα τα εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Αλλάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα για να μπορεί να αναδεικνύει και να καλλιεργεί τα ταλέντα κάθε παιδιού και όχι να τα ισοπεδώνει. Αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας για να δημιουργήσουμε πολλές καλές δουλειές, με καλό εισόδημα. Δίνοντας πραγματικά κίνητρα σε νέους και νέες να επιχειρήσουν, φορολογικά και τραπεζικά. 

Δημιουργώντας απόθεμα χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών για να μπορούν τα νέα ζευγάρια να βρίσκουν στέγη με ενοίκιο που δεν τους εξοντώνει οικονομικά. Δίνοντας γενναία κίνητρα για να αποκτήσουν παιδί, με κυριότερο την εξασφάλιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για τις μητέρες. Κάνοντάς τους συμμέτοχους στην άσκηση εξουσίας στον τόπο τους, σπάζοντας το υπερσυγκεντρωτικό σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης και δίνοντας εξουσίες, πόρους, αρμοδιότητες και ευθύνες προς τις τοπικές κοινωνίες. 

Και πάνω από όλα δημιουργώντας ένα κράτος που τους σέβεται, ένα κράτος αξιοκρατίας, όπου το πόσο πολίτης είσαι δεν εξαρτάται από το ποιον γνωρίζεις στην κυβέρνηση. Αυτή η αναξιοκρατία σκοτώνει την εμπιστοσύνη των νέων σε όλους μας και είναι ο κύριος λόγος που δεν γυρίζουν από το εξωτερικό τα παιδιά μας.

Όλα τα παραπάνω θέλουν χρόνο, είναι πολύ δύσκολα. Απαιτούν όχι να διαχειριστούμε το σύστημα, αλλά να το ανατρέψουμε. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να μας πάρουν σοβαρά οι νέες γενιές.

Κάνοντας αυτοκριτική στο παρελθόν πιστεύετε ότι για τα χαμηλά ποσοστά φταίει το μνημόνιο ή οι ρεμούλες κορυφαίων στελεχών;

Όλα τα κόμματα έχουν τα σωστά και τα λάθη τους μεταπολιτευτικά, κανένα όμως δεν έχει πιο θετικό ισοζύγιο από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και σήμερα αυτό απαντάνε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις έρευνες. Και αυτοί που μας πλήγωσαν είναι συντριπτικά λίγοι μπροστά σε αυτούς και αυτές που μας έκαναν υπερήφανους γιατί πρόσφεραν στον τόπο. Αυτό είναι το πρώτο. 

Τώρα, δυστυχώς, λόγω της χρεοκοπίας Καραμανλή, αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε πολιτικές που ποτέ δεν θα ακολουθούσαμε, αν δεν ήταν απόλυτη ανάγκη για τη χώρα. Δεν ήταν λάθος, ήταν το πατριωτικό μας καθήκον, αλλά σίγουρα πλήγωσε τεράστια κομμάτια πληθυσμού της εκλογικής μας βάσης μέχρι τότε. Είχαμε να κάνουμε με μία βαθύτατα συντηρητική και υπέρμετρα πολιτικά μυωπική Ευρώπη της οποίας η μόνη απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν τα Μνημόνια και η σκληρή δημοσιονομική πολιτική. 

Αυτό οδήγησε σε όξυνση των ανισοτήτων σε εισόδημα, περιουσία και πρόσβαση στην εξουσία. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο χάσαμε τη σύνδεσή μας με την κοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο δεχτήκαμε την Παγκοσμιοποίηση, όπως υιοθετήθηκε από την Ευρώπη που επίσης οδήγησε σε βαθιές ανισότητες μέσα της. Διότι, ενώ οι κοινωνίες της Δύσης έχουν κανόνες παραγωγής και εμπορίου, η Ανατολή παράγει χωρίς κανόνες. Αυτό, συμπιέζει τις κοινωνίες μας να γίνουμε ανταγωνιστικοί, κάνοντας εκπτώσεις σε εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα, σε θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό και τον ρόλο του κράτους. 

Η επανασύνδεση με τα κοινωνικά στρώματα θα γίνει, όταν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτά τα φαινόμενα. Για αυτό έγραψα και κατέθεσα την Αναγέννηση που μιλάει για την ανάγκη να σπάσουμε το υπερσυγκεντρωτικό κράτος του Μεγάρου Μαξίμου. Την ανάγκη να δούμε το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την υγεία όχι ως ελεημοσύνη και πάρεργο όπως η συντήρηση, αλλά ως την καλύτερη επένδυση για την κοινωνία και την οικονομία μας. Και την ανάγκη να αλλάξουμε
παράδειγμα στο παραγωγικό μας μοντέλο. 

Σήμερα ακολουθούμε ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στις εισαγωγές και στην κατανάλωση, παράγει συνεχώς
νεόπτωχους που δουλεύουν όλο και περισσότερο αλλά το εισόδημα τούς φτάνει όλο και λιγότερο, ερημώνει την περιφέρεια, επιβαρύνει το δημογραφικό, υπηρετεί τους ισχυρούς, οδηγεί αναπόδραστα στην επόμενη κρίση. 

Χρειαζόμαστε άμεσα ριζική αλλαγή παραδείγματος στην οικονομία, με ένα παραγωγικό μοντέλο επενδύσεων, εξωστρέφειας και καινοτομίας, που παράγει καλές θέσεις εργασίας με καλά εισοδήματα, επενδύει στις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε περιοχής με τοπικά σχέδια ανάπτυξης, δημιουργεί κίνητρα για να κάνουν τα νέα ζευγάρια οικογένεια, ανοικοδομεί τη μεσαία τάξη, ενισχύει τους ασθενέστερους, στηρίζει τον καινοτόμο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον μισθωτό. Αυτές οι πολιτικές και μας διαφοροποιούν από την διαφοροποιούν από την συντήρηση και θα μας κάνουν ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Γιατί να σας ψηφίσει ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ;

Διότι η υποψηφιότητα είναι η μόνη που, εφόσον με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους και με στείλουν στο δεύτερο γύρο, διασφαλίζει την αλλαγή ηγεσίας στις 13 Οκτωβρίου. Και άρα, την προοπτική νίκης για το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές. 

Με νέα ηγεσία με σχέδιο, ηγεσία που θέλει και μπορεί να υπηρετήσει την ενότητα, ηγεσία που θέλει και μπορεί να δώσει τις μάχες απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, παντού, και στην κοινωνία και στη Βουλή. Εκεί που συγκρίνονται οι αρχηγοί και κρίνονται οι ηγέτες. Αυτά εγγυάται η υποψηφιότητά μου. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr