Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Το 1ο Regional Growth Conference ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για θέματα οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής σημασίας
ΠΑΜΘ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ KAI ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΤΟ 1ο RGC
Το 1ο Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για θέματα οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής σημασίας, σε μια από τις πιο κομβικές περιοχές της Ελλάδας, η οποία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου κατατέθηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις που χρήζουν περαιτέρω προώθησης κι επεξεργασίας και οι οποίες αφορούν πολιτικές και κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθηθούν από φορείς και επιχειρήσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί προστιθέμενη αξία στην περιοχή και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποδείχθηκε ιδιαίτερα φιλόξενο για τους ομιλητές και τους θεατές του παραγωγικού από όλες τις απόψεις Συνεδρίου, το οποίο στοχεύει να γίνει θεσμός, όπως συνέβη και με το αντίστοιχο RGC της Δυτικής Ελλάδας με τη 12χρονη επιτυχημένη παρουσία.
Το θέμα του Συνεδρίου στην Κομοτηνή ήταν «H Θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» και το διήμερο 3-4 Οκτωβρίου περιελάμβανε πολλές σημαντικές στιγμές.
Από τις κυβερνητικές παρουσίες της πρώτης ημέρας ξεχώρισε το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας για τα 34 έργα που υλοποιούνται στην ΠΑΜΘ.
Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στους πέντε άξονες ανάπτυξης της Περιφέρειας (συνδυασμένες μεταφορές, διεθνοποίηση μέσω του Πανεπιστημίου, αξιοποίηση ΒΙΠΕ Κομοτηνής, τουριστική στρατηγική, ενεργειακή ασφάλεια).
Τα βλέμματα τράβηξαν επίσης το μήνυμα της Υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην οικογένεια, αλλά και ο προβληματισμός που μετέφερε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα για το δημογραφικό και την ερήμωση της υπαίθρου.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ενότητες για τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής, για την πράσινη μετάβαση, για τα λιμάνια της περιοχής, για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας των πόλεων και τις προτεραιότητες των Δήμων, καθώς επίσης και για τον ρόλο του Πανεπιστημίου, των Ερευνητικών Κέντρων και των Επιμελητηρίων στο σήμερα.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε τον απόηχο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εβρο, τον οποίον αποτύπωσε ο Θανάσης Κοντογεώργης.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπυργώ στάθηκε στους στόχους των νέων παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, όπως η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στην ΠΑΜΘ.
Ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Φώτιος Μάρης μίλησε για την ακατάπαυστη προσπάθεια του ιδρύματος να ενισχύσει την περιοχή, διευρύνοντας ορίζοντες και ξεκινώντας νέες διεθνείς συνεργασίες, ενώ ο Σταύρος Μπένος, με τη σπουδαία αυτοδιοικητική θητεία στον Δήμο Καλαμάτας, πρότεινε νέους, αλλά και δοκιμασμένους δρόμους για την ανασυγκρότηση του Έβρου.
Οι ενότητες για την κλιματική κρίση, το φυσικό περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, τη Δημοκρατία στην Ευρώπη και την αποστολή του Περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση του σήμερα, παρουσίασαν τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ η κορύφωση του Συνεδρίου έγινε με την συζήτηση για την ασφάλεια, την άμυνα και τα σύνορα, με την παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη και κυρίως με την ενότητα για τη γεωπολιτική σημασία της ΠΑΜΘ σε ένα ρευστό τοπίο.
Αν συγκεντρώσει κανείς τα κυριότερα στοιχεία από όσα ανέφεραν οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ιλχάν Σαμπρή Αχμέτ θα διαπιστώσει πως η ευρύτερη περιοχή παίζει καίριο ρόλο στα νέα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα.
Η παρουσία κυβερνητικών στελεχών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, μελών των θρησκευτικών δογμάτων και ανθρώπων της παραγωγής φανέρωσε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του RGC, το οποίο έθεσε επί τάπητος βασικά ζητήματα της ΠΑΜΘ.
Διοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.
Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://rgcpamth.gr/ μπορείτε να δείτε τις κυριότερες στιγμές του Συνεδρίου και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr