Geoffrey Hinton, ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής προειδοποιεί: «Μπορεί να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα» (βίντεο)
Ο Geoffrey Hinton ρωτήθηκε εάν έχει μετανιώσει για το έργο του στην τεχνητή νοημοσύνη, όμως απάντησε ότι θα το ξαναέκανε
Ένας Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών o Geoffrey Hinton πoυ τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.
Ο καθηγητής Geoffrey Hinton, που συχνά ονομάζεται ως ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, μοιράστηκε το βραβείο με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό John Hopfield για το πρωτοποριακό έργο τους στη μηχανική μάθηση, η οποία τροφοδοτεί την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο καθηγητής Hinton, 76 ετών, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους των έξυπνων μηχανών, δήλωσε «εμβρόντητος», προσθέτοντας: «Δεν είχα ιδέα ότι αυτό θα συνέβαινε. Είμαι πολύ έκπληκτος».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο παραιτήθηκε από την Google πέρυσι, λέγοντας ότι ανησυχούσε για τον «υπαρξιακό κίνδυνο» που θέτουν οι μηχανές που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους.
Μιλώντας τηλεφωνικά στην εκδήλωση στη Στοκχόλμη, ο καθηγητής Hinton περιέγραψε την κλήση για την απονομή του Νόμπελ ως «κεραυνό εν αιθρία», λέγοντας: «Είμαι σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια που δεν έχει σύνδεση στο διαδίκτυο και δεν έχει πολύ καλή τηλεφωνική σύνδεση.
«Επρόκειτο να κάνω μαγνητική τομογραφία σήμερα, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να την ακυρώσω».
Η μηχανική μάθηση αποτελεί βασικό στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στις μηχανές να εκτελούν εργασίες που μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η μάθηση, η συλλογιστική και η επίλυση προβλημάτων.
Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φανεί σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, από την αποκάλυψη κρυμμένων καρκίνων και την επεξεργασία φωτογραφιών σε τηλέφωνα έως την τροφοδοσία συστημάτων όπως το ChatGPT.
Ο καθηγητής Hinton, ο οποίος μοιράζεται ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (£ 810.000) με τον καθηγητή Hopfield του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μια «τεράστια επιρροή» στην ανθρωπότητα που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Βιομηχανική Επανάσταση - μια περίοδο επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης τον 18ο αιώνα.
Και πρόσθεσε: «Αλλά αντί να υπερβαίνει τους ανθρώπους σε σωματική δύναμη, (η τεχνητή νοημοσύνη) πρόκειται να ξεπεράσει τους ανθρώπους σε διανοητική ικανότητα.»
«Δεν έχουμε εμπειρία για το πώς είναι να έχουμε πράγματα πιο έξυπνα από εμάς και θα είναι υπέροχο από πολλές απόψεις».
Ο καθηγητής Hinton δήλωσε ότι σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα πράγματα «πιο αποτελεσματικά» με «τεράστιες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα».
Αλλά είπε επίσης ότι ανησυχεί για «μια σειρά από πιθανές κακές συνέπειες, ιδιαίτερα την απειλή αυτά τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο».
Όταν ρωτήθηκε για το αν έχει μετανιώσει για το πρωτοποριακό έργο του στην τεχνητή νοημοσύνη, ο καθηγητής Hinton είπε: «Υπάρχουν δύο είδη μεταμέλειας - υπάρχει λύπη όπου αισθάνεστε ένοχοι επειδή κάνατε κάτι που γνωρίζατε ότι δεν έπρεπε να κάνετε και η λύπη όταν κάνατε κάτι που θα κάνατε ξανά υπό τις ίδιες συνθήκες».
Είπε ότι «θα έκανε το ίδιο ξανά», αλλά «ανησυχούσε ότι η συνολική συνέπεια αυτού θα μπορούσε να είναι συστήματα πιο έξυπνα από εμάς που τελικά θα πάρουν τον έλεγχο».
Ο καθηγητής Hinton είπε ότι χρησιμοποιεί το Chat GPT 4 "όποτε θέλω να μάθω την απάντηση σε οτιδήποτε", αλλά συνήθως δεν εμπιστεύεται το chatbot, "επειδή μπορεί να έχει παραισθήσεις".
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο καθηγητής Sir Keith Burnett, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στους John J Hopfield και Geoffrey E Hinton για τη νίκη του βραβείου Νόμπελ Φυσικής σήμερα.
«Είναι απίστευτα συναρπαστικό να βλέπουμε βασικές ιδέες και τεχνικές στη Φυσική να βοηθούν στην προώθηση νέων τρόπων μοντελοποίησης και κατανόησης του ευρύτερου κόσμου και η μηχανική μάθηση είναι αναμφίβολα μία από τις τεχνολογίες μετασχηματισμού του μέλλοντος.
«Η δουλειά τους με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα συμβάλλει σε μια εντελώς νέα γενιά εξυπνότερων, ταχύτερων και πιο προσαρμόσιμων συστημάτων επεξεργασίας και σκέψης, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν όλες τις ζωές μας».
Περήφανοι στο Τορόντο
Ο Meric Gertler, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε: «Εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είμαι απολύτως ευτυχής που συγχαίρω τον ομότιμο καθηγητή Geoffrey Hinton για την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2024.
«Η κοινότητα του U of T είναι εξαιρετικά περήφανη για το ιστορικό του επίτευγμα».
Η Ellen Moons, μέλος της επιτροπής Νόμπελ στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε ότι το ζευγάρι «χρησιμοποίησε θεμελιώδεις έννοιες» από τη φυσική για να «σχεδιάσει τεχνητά νευρωνικά δίκτυα» που έχουν «γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής, για παράδειγμα στην αναγνώριση προσώπου και τη μετάφραση γλώσσας».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr