Σάλος στην Αυστρία και 18 άτομα στο νοσοκομείο: H παράσταση με τη λεσβία ιερέα, τις γυμνές καλόγριες το live sex και το piercing (βίντεο)

Η όπερα Sancta αρρώστησε 18 άτομα στη Στουτγάρδη και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από Αυστριακούς επισκόπους

Δεκαοκτώ θεατές στην κρατική όπερα της Στουτγάρδης χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη για σοβαρή ναυτία το Σαββατοκύριακο, μετά την παράσταση Sancta της Florentina Holzinger που παρακολούθησαν και περιλάμβανε live piercing, μη σκηνές σεξουαλικής επαφής και άφθονες ποσότητες ψεύτικου και πραγματικού αίματος.

«Το Σάββατο είχαμε οκτώ και την Κυριακή είχαμε 10 άτομα που έπρεπε να τα φροντίσει η υπηρεσία επισκεπτών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της όπερας, Σεμπάστιαν Έμπλινγκ, για τις δύο παραστάσεις της Sancta, ενός έργου της αυστριακής χορογράφου Φλορεντίνα Χόλζινγκερ. 

Ο Χόλζινγκερ, 38 ετών, είναι γνωστή για τις ελεύθερες παραστάσεις που θολώνουν τη γραμμή μεταξύ χοροθεάτρου και βαριετέ. Το γυναικείο καστ της συνήθως εμφανίζεται μερικώς ή πλήρως γυμνό και προηγούμενες παραστάσεις περιελάμβαναν ζωντανή κατάποση σπαθιού, τατουάζ, αυνανισμό, πίνακες δράσης με αίμα και φρέσκα περιττώματα.

«Καλή τεχνική στο χορό για μένα δεν είναι μόνο κάποιος που μπορεί να κάνει ένα τέλειο tendu, αλλά και κάποιος που μπορεί να ουρήσει στο σύνθημα», δήλωσε ο Holzinger στον Guardian σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος.

Η υπόθεση της όπερας Sancta

Το Sancta, η πρώτη απόπειρα του Χόλζινγκερ στην όπερα, έκανε πρεμιέρα στο κρατικό θέατρο του Μεκλεμβούργου στο Σβερίν τον Μάιο και βασίζεται στην εξπρεσιονιστική όπερα του Paul Hindemith της δεκαετίας του 1920 Sancta Susanna, η οποία έχει τη δική της ιστορία διαμάχης.

Η πρωτότυπη όπερα του Χίντεμιτ αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής καλόγριας η οποία, αφυπνισμένη από μια ιστορία που είπε μια από τις ηλικιωμένες γυναίκες της μονής, ανεβαίνει στο βωμό γυμνή και σκίζει το οσφυϊκό ύφασμα από τον κορμό του Χριστού. Μια συνάντηση με μια μεγάλη αράχνη την οδηγεί να μετανοήσει για την πράξη της και να ικετεύσει τις άλλες καλόγριες να την περιτοιχίσουν ζωντανή.

Αρχικά προοριζόταν να κάνει πρεμιέρα στην κρατική όπερα της Στουτγάρδης το 1921, αλλά δεν ανέβηκε στη σκηνή μέχρι το 1922 μετά από διαμαρτυρίες για το υποτιθέμενο ιερόσυλο περιεχόμενό του.

Η εκδοχή που αναστάτωσε τους θεατές στη Στουτγάρδη φέτος αντικατέστησε την αρχική μουσική παράσταση με γυμνές καλόγριες να κάνουν πατινάζ σε ένα κινητό μισό σωλήνα στο κέντρο της σκηνής, έναν τοίχο από σταυρωμένα γυμνά σώματα και μια λεσβία ιερέα να λέει λειτουργία.

Σάλος στην Αυστρία από τους επισκόπους

Αφού ο Χόλζινγκερ έφερε τη Sancta στη γενέτειρά της, τη Βιέννη, τον Ιούνιο, επίσκοποι από το Σάλτσμπουργκ και το Ίνσμπρουκ την επέκριναν ως «ασεβή καρικατούρα της θείας λειτουργίας».

Η Αυστριακή καλλιτέχνιδα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η όπερά της σχεδιάστηκε λιγότερο για να χλευάσει την εκκλησία και περισσότερο για να διερευνήσει παραλληλισμούς μεταξύ του συντηρητικού θεσμού από τη μία πλευρά και των κοινοτήτων λόξας και των υποκουλτούρων BDSM από την άλλη.

«Συνιστούμε σε όλα τα μέλη του κοινού για άλλη μια φορά να διαβάσουν πολύ προσεκτικά τις προειδοποιήσεις, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν», δήλωσε ο Ebling στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten. Οι επισκέπτες της παράστασης μόνο για ενήλικες ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για έναν μακρύ κατάλογο προειδοποιήσεων για πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του θυμιάματος, των δυνατών θορύβων, των σεξουαλικών πράξεων και της σεξουαλικής βίας.

"Εάν έχετε ερωτήσεις, μιλήστε με την υπηρεσία επισκεπτών", πρόσθεσε ο Ebling. «Και σε περίπτωση αμφιβολίας κατά τη διάρκεια της παράστασης, μπορεί να σας βοηθήσει να αποστρέψετε το βλέμμα σας».

Οι αναφορές για ιατρική περίθαλψη στο θέατρο δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει εμπορική ζημιά στη Sancta του Holzinger. Και οι πέντε εναπομείνασες παραστάσεις στην κρατική όπερα της Στουτγάρδης, καθώς και δύο παραστάσεις στη Volksbühne του Βερολίνου τον Νοέμβριο, έχουν έκτοτε εξαντληθεί.
 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr